Tarihi Projede İmza Atıldı

Asya’dan Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak olan ve hattın en önemli ayağını Türkiye’nin oluşturduğu Nabucco Projesi’nin anlaşması Ankara’da resmen imzalandı. Projeyle Türkiye'ye yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırım yapılacak, 5 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.

Nabucco Projesi anlaşma töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin bölgesindeki ve dünyadaki önemine vurgu yaptıktan sonra, “Sadece enerji noktasında bakıldığında bile, Türkiye’nin, AB’nin üyesi olması gerektiği, net bir şekilde ortaya çıkacaktır” dedi.

Projenin “dostluk ve barış” sağlaması özelliğine değinen Başbakan Erdoğan, “Ülkelerimiz için, dostluk ve barış için, gelecek nesillerin refahı için bugün burada çok önemli bir adım atıyoruz. Proje başlayıp, gaz sevkiyatı başladığında, inanıyorum ki bu coğrafya farklı bir konuma yükselmiş olacaktır” dedi.

AVRUPA'NIN 4’ÜNCÜ ANA ARTERİ OLMA HEDEFİ

Türkiye’nin, enerjinin taşınması konusunda, sadece bölgesel değil ama küresel bazda da önemli bir yeri bulunduğuna işaret eden Erdoğan, tamamlanmış ve devam etmekte olan projelerin, “enerji güvenliği” konusunda Türkiye’yi önemli bir konuma yükselttiğini kaydetti ve “Doğalgazda, Avrupa’nın 4’üncü ana arteri olmak, esas hedeflerimiz arasındadır” dedi.

RUS GAZININ DA NABUCCO’YLA AVRUPA’YA AKMASI MÜMKÜN

Rus gazının da bir gün, Nabucco kapsamında Avrupa pazarına sunumuna inandıklarını dile getiren Başbakan, Türkiye’de tesis edilecek bir sıvılaştırılmış doğalgaz terminali vasıtasıyla Katar’ın da bu projede ciddi bir rol üstelenebilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Erdoğan, bunun gerçekleşmesi halinde, söz konusu ülkelerin, AB’yle organik bir bağ oluşturmuş olacaklarına dikkati çekti.
GAZ 2014'TE AKACAK

Nabucco’nun ortakları eşit hisse ile Türkiye’den BOTAŞ, Bulgaristan’dan Bulgargaz, Romanya’dan Transgaz, Macaristan’dan MOL, Avusturya’dan OMV ve Almanya’dan RWE şirketleri.

2010’da inşasına başlanacak ve ilk gazın 2014’te pompalanması beklenen Nabucco Boru Hattı, Türkiye’den çıktıktan sonra sırasıyla önce Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’dan geçerek terminal ülke Avusturya’ya kadar uzanacak.

15 BİN KİŞİYE İŞ SAĞLAYACAK

Nabucco Projesi’nin; Hazar, Ortadoğu ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerini birbirine daha yakınlaştırırken, Türkiye için hem stratejik, hem ekonomik pek çok avantaj getirmesi bekleniyor.

Tek seferde Türkiye’ye gelen en büyük dış yatırım olma özelliğini taşıyan projenin inşaatında ilk başlarda 5 bine yakın kişi çalışacak. Projenin ileri aşamasında ise bu rakam 15 bin kişiye ulaşacak.

Boru hattının yüzde 65’i (2 bin kilometresi) Türkiye’den geçecek. Nabucco’nun inşasında iki milyon ton demir çelik, 220 bin boru parçası kullanılacak. Hattın inşasında da Türk inşaat sektörüne büyük pay düşmesi bekleniyor.

TÜRKİYE BİR ENERJİ KORİDORU

Dünyada bulunmuş ham petrol rezervlerinin yüzde 75 ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 72’si Türkiye’yi çevreleyen Hazar Havzası ve Ortadoğu ile Rusya’da bulunuyor. Türkiye’nin bu jeostratejik konumu, enerji kaynakları açısından zengin bölgelerle, enerji ithalatı için yılda ortalama 300 milyar dolar harcayan Avrupa arasında, bir ’Doğu-Batı Enerji Koridoru’ olmasını sağlıyor.

PROJENİN NE KADARI HANGİ ÜLKEDE?

-Toplam Nabucco Boru Hattı Uzunluğu (Besleme Hatları Hariç) : 2.841 km

-Toplam Nabucco Boru Hattı Uzunluğu (Besleme Hatları Dahil) : 3.282 km

- Ana Nabucco Hattı Türkiye: 1.558 km

- Bulgaristan: 392 km

- Romanya: 457 km

- Macaristan: 388 km

-Avusturya: 46 km -Besleme Hatları Gürcistan sınırı-Horasan: 226 km

-İran sınırı-Horasan: 214 km

-Türkiye Toplam: 1.998 km


AVRUPA'NIN GAZ İHTİYACI

Şu anda Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacı yılda 500 milyar metreküp. Bunun 780 milyar metreküpe çıkması bekleniyor. Avrupa’nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’ini Nabucco karşılayacak. Toplam 8 milyar Euro’luk proje maliyetinin yüzde 30’u paydaşlar tarafından karşılanacak. Bu da her ortak için 400 milyon Euro anlamına geliyor.

GAZ VERECEK ÜLKELER

Nabucco için kaynak sağlaması beklenen ülkelerin başında Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan geliyor. Bunların yanı sıra Mısır, Suriye, Gürcistan Irak ve hatta İran ile Rusya’dan da doğalgaz sağlanması düşünülüyor.

PROJENİN GELİŞİMİ VE ÖZELLİKLERİ

5-13 Şubat 2002 tarihlerinde BOTAŞ'ın Bulgargaz, Transgaz, MOL ve OMV Şirketleri ile yaptığı görüşmeler doğrultusunda taraflara sunduğu öneri neticesinde başlatılan Nabucco Projesi, Avrupa doğalgaz açığının bir miktarının Türkiye üzerinden geçecek bir boru hattı yoluyla karşılanması amacıyla yürütülen ve Bulgaristan üzerinden Romanya ve Macaristan'ı izleyerek Avusturya'ya ulaşacak bir proje.

Taşıma kapasitesi 31 Milyar m3/yıl olacak doğalgaz boru hattının inşaasının 2011'de başlaması ve 2014 yılında devreye alınması planlanıyor. İlk hesaplara göre, boru hattının uzunluğu 2 bin kilometresi Türkiye sınırlarında olmak üzere yaklaşık 3 bin 300 kilometre olacak.

Ortak Girişim Anlaşması'nın 28 Haziran 2005 tarihinde Proje Katılımcısı Şirketler tarafından imzalanmasının ardından 2005 yılı sonunda Nabucco Uluslararası Şirketi kuruldu. Ortakların eşit katılımıyla kurulan Nabucco Uluslararası Şirketi bu yıl çalışmalarını hızlandırıldı. Ayrıca güzergah ülkelerinde inşaat işlerini gerçekleştirip işletmeden sorumlu olacak Nabucco Milli Şirketleri kuruldu.

26 Haziran 2006 tarihinde Viyana'da imzalanan Bakanlar Beyanatı ile Nabucco doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne ülkelerin desteği ilk olarak güçlü bir şekilde dile getirildi. 5 Şubat 2008 tarihinde ise RWE firması Nabucco Şirketi'nin 6. ortağı oldu.

Bugün gerçekleştirilecek imza töreni ile proje için hayati önemde bir adım atılmış olacak.

VERDİ’ PROJENİN İSMİ OLUYOR

2002 yılında Viyana’da, Nabucco için 5 üye imza atarken salonda Verdi’nin ünlü Nabucco operası çalıyordu. Böylece projeye fondaki müziğin ismi verildi. İtalyan besteci Guiseppe Verdi, Nabucco’da Babil Kralı Nabukadnezar’ın (Nabucco) Yahudiler’i Kudüs’ten sürgün etmesini, yaşanan taht mücadelesi ile entrikaları, bir aşk hikayesiyle iç içe anlatıyor.

Editör: TE Bilişim