Şubat ayı DTO Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

Şubat ayı olağan DTO meclis Toplantısı Fındıklı merkez binada gerçekleştirildi. Toplantıda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Özel Danışmanı Ali Kurumahmut, sektörle ilgili önemli konulara değindi.

Tamer Kıran: İMEAK DTO olarak Kanal İstanbul’un ‘deniz ticareti’ ile ilgili kısmıyla ilgileniyoruz

Toplantının açılış konuşmasında İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “Sayın Ahmet Selçuk Sert, yeni Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan Denizcilik Genel Müdürlüğü’ne, Genel Müdür olarak atandı. Sayın Sert’e görevinde başarılar diliyorum. Kendisini hepiniz yakından tanıyorsunuz, sektörümüzün sorunlarını çok yakından takip ediyor, biliyor, birazdan bizlere de hitap edecekler. Sayın Ali Kurumahmut da, sektörümüzü yakından bilen, zor zamanda görev alıp elini taşın altına koymuş, içimizden bir isim… Bizlere, kamuoyunun ilgiyle takip ettiği, İstanbul’u yakından ilgilendiren Kanal İstanbul projesi kapsamında “Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Montrö Zemininde Kanal İstanbul” konulu bir sunum gerçekleştirecek” dedi.




Kanal İstanbul bir devlet projesi
Konuşmasının büyük bölümünde Kanal İstanbul vurgusuyla dikkati çeken Başkan Kıran şunları söyledi: “Kanal İstanbul bir devlet projesi… Bu projenin hazırlık aşamasında devletimizin farklı konularda yurt içinde ve yurtdışında konularında uzman bilim insanı, üniversite ve kuruluşlarla uzun yıllar süren çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz.  Yani bu proje sabahtan akşama alınan bir kararla değil, uzun yıllar süren ve ciddi bir emek hazırlanarak ortaya konulmuş bir proje. Deniz Ticaret Odası olarak biz bir meslek örgütüyüz. Dolayısıyla Kanal İstanbul’un bizi ilgilendiren tarafı deniz ticareti ile ilgili olan kısmı… Biz de, sadece bugünü değil, geleceği de düşünerek Kanal İstanbul konusunu değerlendiriyoruz. Sağda solda söylenenlere bakmadan, bize düşen bir ciddiyetle konuyu takip ediyoruz ve ülkemiz, milletimiz, geleceğimiz için en iyisi, en güzeli olacak şekilde sonuçlanmasını diliyoruz.”


Başkan Kıran gündemi değerlendirdi
Kanal İstanbul konuşmasının ardından IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Kıran,  gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Başkan Kıran, “Ülkemizde, 24 Ocak Cuma akşamı, Elazığ Sivrice merkezli, 6.8 büyüklüğünde bir deprem felaketi meydana geldi. Maalesef Elazığ ve Malatya’da 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. 1.631 vatandaşımız yaralandı. Bu hafta itibarıyla yaralılardan 1.587’sinin taburcu edildiğini, 5’i yoğun bakım altında olan 44 vatandaşımızın tedavisininise halen sürdüğünü öğrendik. Depremi duyar duymaz, milletçe seferber olduk. Deniz Ticaret Odası olarak mağdur olan vatandaşlarımıza nasıl destek sağlarız diye hemen harekete geçtik. Yardım organizasyonunu çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üstlendi. 81 ildeki oda ve borsalar ile birlikte depremin etkilediği Elazığ ve Malatya’ya tüm yardımlar eksiksiz ve zamanında gönderildi. 27 Ocak Pazartesi günü, Türkiye - AB Karma İstişare Komitesi Türkiye kanadı üyeleriyle deprem bölgesine gittik. Önce Elazığ, daha sonra Malatya’yı ziyaret ettik. Elazığ’da yıkımın yaşandığı Sürsürü mahallesine gittik, yapılan çalışmaları yerinde gördük, yaralı vatandaşlarımızı ziyaret ettik, geçmiş olsun dileğinde bulunduk. Elazığ Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne giderek, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ile bir araya geldik. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Elazığ Ticaret Borsası ile Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nı ziyaret ettik. Daha sonra Malatya’nın Doğanyol ilçesine giderek, burada Adalet Bakanımız Sayın Abdulhamit Gül ile birlikte depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye ziyaretinde bulunduk. Malatya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ve Malatya Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerimizi sunduk. Malatya’da AFAD Lojistik Depolarına gidip, depoları gezerek bilgi aldık.


Üç acı olay
Elazığ’daki deprem acısını üzerimizden atamadan, son bir hafta içinde yüreklerimizi yakan 3 acı olay daha yaşadık. Suriye’nin İdlib bölgesinde, rejim askerlerinin alçakça saldırısı sonucu 7 asker ve 1 sivil personel şehit oldu, sivil, asker 7 kişi yaralandı. Dün, Van'ın Bahçesaray ilçesinde arama-kurtarma çalışmaları sırasında 2. kez çığ düştü. Olayda, jandarma, güvenlik korucuları, kamu görevlileri ve sivil vatandaşlarımızın aralarında bulunduğu toplam 39 insanımız hayatını kaybetti, 53 kişi yaralandı.Son olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir uçağın pistten çıkması sonucu 3 kişi öldü, 180 kişi de yaralandı. Her üç olayda da ölenlere, şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Vatanımızın bekası için canını ortaya koyarak bölgede görev yapan askerlerimize Allah güç, kuvvet versin, hepsinin yardımcısı olsun.”




Denizcilik Genel Müdürlüğü ile yola devam edilmesi kararı alındı
Ocak ayında denizcilik sektörümüzü ilgilendiren çok önemli bir gelişme de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda yaşandığını dile getiren Başkan Kıran şunları söyledi: “56 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda kurulan Denizcilik Genel Müdürlüğü ile yola devam edilmesi kararı alındı. Böylece denizcilik sektörümüz Denizcilik Genel Müdürlüğü ile Tersane ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü olarak iki genel müdürlükle yoluna devam edecek. Denizcilik sektörümüze hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Denizcilik Genel Müdürlüğü’ne getirilen ve sektörün sorunlarını çok iyi bilen ve bugün aramızda olan Sayın Ahmet Selçuk Sert’e yeni görevinde tekrar başarılar diliyorum. Kararnamenin ardından “Müsteşarlıktı sonra bakanlık içinde bir isim oldu. Ondan sonra şimdi genel müdürlüğe mi düştük” gibi serzenişte bulunanlar oldu. Ben bu eleştirilere kesinlikle katılmıyorum. Öncelikle her zaman, her yerdedile getiriyorum, fevkalade iyi ilişkilerimiz olan anlayışlı bir idaremiz var. Bunu net söyleyeyim. Ulaştırma Bakanlığımız fevkalade üretken ve bizimle işbirliği içerisinde… Sektörün sesine kulak veriyor. Bu değişiklikle bürokrasinin azaldığı bir döneme gireceğimizi düşünüyorum, böylece sektör sorunlarının daha kısa zamanda çözüleceğine inanıyorum. Her zaman olduğu gibi yeni süreçte de sektör-idare işbirliğine en üst seviyede devam edeceğiz.” Son olarak Başkan Kıran’ın değindiği diğer konu başlıklarını şunlar oluşturdu: İran-ABD gerginliği,  ABD ile Çin arasında birinci faz ticaret anlaşması, Çin’in Wuhan kentinde ölümcül korona virüsü, Merkez Bankası’nın son kararlarıyla 25 Temmuz 2019 tarihinden 16 Ocak 2020’ye kabaca 6 ayda politika faizi %24’ten %11.25’e indirilmesi ve odanın geçtiğimiz haftalardaki faaliyetleri oluşturdu.


AHMET DOĞAN-DENİZHABER

Editör: TE Bilişim