Ever Given isimli 400 metrelik mega konteyner gemisinin kurtarılmasının ardından gözler geminin Süveyş Kanalı'nda karaya oturarak küresel ticareti milyarlarca dolar zarara uğratmasının nedenlerine çevrildi.

İnsani hatalar göz ardı edilmeyecek!

Kum fırtınası esnasında oluşan şiddetli rüzgarlar kazanın yaşanmasında büyük bir faktör olarak görülürken, Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Ossama Rabei gazetecilere yaptığı açıklamada, soruşturmanın sadece hava şartlarına odaklanmayacağını, insani ve teknik hataların göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Gemi mürettebatına ek olarak iki Mısırlı kılavuz kaptan da incelenecek!

Yapılan açıklamalarda, gemi kaptanı ve mürettebatının yanısıra, Ever Given'e kanal geçişinde görev yapmak üzere çıkan iki Mısırlı kılavuz kaptanın ve onların geminin kaptanıyla olan iletişiminin de inceleneceği belirtildi. Yapılan soruşturmada herhangi bir iletişim sorunu yaşanıp yaşanmadığı, kılavuz kaptanlar ve gemi kaptanının kanal seyri tecrübesi ve geçiş esnasında yaşanan zorlukların araştırılacağı açıklandı.

Ayrıca geminin Hint uyruklu 25 kişilik mürettebatının, kanalı altı gün kapatan ve küresel ticareti milyarlarca dolar aksatan kaza ile bağlantılı olarak cezai suçlamalara maruz kalmalarının olası olduğu açıklandı.

İki klavuz kaptanın da 30 yıllık deneyimi var!

Süveyş Kanalı Otoritesi'ne bağlı çalışan yüksek rütbeli bir klavuz kaptan, Ever Given'de görev alan klavuz kaptanların her ikisinin de 30 yıldan fazla deneyime sahip kıdemli baş kılavuz kaptanlar olduğunu belirterek; "Bu geminin kanal geçişi için gerekli deneyime ve niteliklere sahiptiler." ifadelerini kullandı.

''Bugünkü gemiler eskiden olduğundan çok daha büyük!''

Kıdemli kılavuz kaptan, günümüzde gemi boyutlarının çok büyüdüğünü, 1990'larda kanaldan geçen bir petrol tankerinin kanalı kapattığını ve tek bir römorkörün gemiyi çekip kanalı açmaya yettiğini hatırlatarak; "Bugünkü gemiler eskiden olduğundan çok daha büyük. Bu daha önce tecrübe etmediğimiz yeni bir şey.'' açıklamasında bulundu.

Kimliğinin açıklanmaması koşuluyla konuştu!

Medyaya yorum yapma yetkisi olmadığı için kimliğinin açıklanmaması koşuluyla konuşan kıdemli kılavuz kaptan, "Bu, bu tür büyük gemilerin başına gelen bir şey. Rüzgar 30 veya 40 deniz milini aştığında karaya oturmaları muhtemel." dedi.

''Daha önce de geçti, fakat bu hava koşullarında değil!''

Kanalda çalışan kılavuz kaptanların daha önce Ever Given'ın kanal boyunca seyrini gerçekleştirdiklerini belirterek “Gemi daha önce de Süveyş Kanalı'nı geçmişti, fakat bu hava koşullarında hiç geçmedi.'' dedi.

Nihayetinde sorumluluk tamamen gemi kaptanına kalıyor!

İsminin açıklanmasını istemeyen kıdemli kılavuz kaptan; ''Kılavuz kaptanlar bilinenin aksine gemilerin Süveyş Kanalı'ndaki seyirini gerçekleştirmezler. Kılavuz kaptanlar gemiye nerede ve nasıl manevra yaptırılacağı gibi konularda kanal hakkındaki deneyimlerini ve pratik bilgilerini kullanıp tavsiyelerde bulunarak daha çok bir danışman olarak hizmet ederler. Kaptan her zaman köprü üstünde bulunmalı ve uluslararası deniz hukukuna göre kılavuz kaptanın talimatlarını dikkate alarak dümeni, motorları ve römorkörleri kontrol etmelidir. Kanuna göre, kaptan, kılavuz kaptanı gemiyle ilgili herhangi bir sorundan/arızadan haberdar etmelidir. Böylece kılavuz kaptan, geminin seyrüseferinin gerçekleştirilmesi ve gerekli manevraların yapılması için daha iyi tavsiyelerde bulunabilecektir. Nihayetinde sorumluluk tamamen gemi kaptanına kalıyor. Dolayısıyla gemiyi yönetme sorumluluğu yalnızca kaptanın kendisine ait. Kılvuz kaptanar rehberlik etmek üzere görüşlerini sunabilir, ancak kaptan bu tavsiyeleri uygulamayı reddetmeyi de seçebilir.'' ifadelerini kullandı.

''Oturmaktan başka bir şey yaptıklarını hiç görmedim!''

İngiltere'den Singapur'a bir konteyner gemisiyle yapılan beş haftalık bir yolculuğu anlatan "Deep Sea and Foreign Going" kitabının yazarı Rose George, 2010 yılında Süveyş kanalından geçerken gemiye alınan ekibin amacının belirsiz olduğunu söyledi. Pazar günü BBC News Hour'a açıklamalarda bulunan yazar; “Gemiye zorunlu olarak aldığımız bir Süveyş ekibi vardı. Kanal otoritesi, bu ekibin gemiye alınmasını zorunlu tutuyor.'' ifadelerini kullandı. Üzerinde seyahat ettiği konteyner gemisinin kaptanının 42 yıldır denizde olduğunu ve kanalı hatırlayabildiğinden daha fazla kez geçtiğini belirten George, bir defasından kaptanın; ''Süveyş'te gemiye binen bu ekibin özel mürettebat kabininde oturmaktan başka bir şey yaptığını hiç görmedim.'' dediğini ifade etti.

Kılavuz kaptanlar herhangi bir hasardan  sorumlu olamaz!

Kaliforniya merkezli Maritime Expert Group'ta (Denizcilik Uzmanları Grubu) bir kaptan olan Gregory Tylawsky, Ever Given'ın karaya oturmasına neyin sebep olduğunu söylemek ve kılavuz kaptanlar dahil olmak üzere herhangi birini suçlamak için henüz çok erken olduğunu ifade ederek; ''Kılavuz kaptan hatasının kazaya neden olduğu veya katkıda bulunduğu tespit edilse bile, Mısır yasaları, kılavuz kaptanların geminin gözetimi sırasında herhangi bir hasardan sorumlu olmadığını açıkça belirtiyor.'' ifadeleini kullandı.

Mürettebat da cezai suçlamalarla karşılaşabilir!

Ever Given adlı mega konteyner gemisinin Hint uyruklu 25 kişilik mürettebatının, kanalı altı gün kapatan ve küresel ticareti milyarlarca dolar aksatan kaza ile bağlantılı olarak cezai suçlamalara maruz kalmalarının olası olduğu açıklandı.

Hintli denizcilik sektörü kaynakları mürettebatın günah keçisi olmasından çekindiklerini belirtirken, bu konuda açıklama yapan Hindistan Deniz İşçileri Sendikası (NUSI) Başkanı Abdulgani Serang; ''25 kişilik mürettebatın sağlığı iyi olsa da denizciler yaşanan kazadan dolayı stres altında. Yalnız değiller ve gerektiğinde onları ne şekilde olursa olsun destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim