"Söz Ola Kestire Başı"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Halep'e gitti. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yapılacak görüşmelerin gündeminde, Suriye ve İsrail arasında Türkiye'nin arabuluculuğundaki görüşmelerin yeniden başlatılması ve Ortadoğu ile ilgili gelişmeler var.

Günübirlik ziyaret kapsamında Erdoğan'a Halep Üniversitesinde fahri doktora ünvanı verilecek. Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ile de biraraya gelecek.

Görüşmelerin en önemli gündem maddesi İsrail ile Suriye arasındaki görüşmelerin yeniden başlatılması. Ankara Suriye ile temaslarını sürdürken israil'i de biran önce yeniden görüşme masasına gelmeye ikna etmeye çalışıyor. Görüşmelerde Esat'ın Bakü ve Erivan ziyaretlerinde edindiği izlenimlerin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Erdoğan Esenboğa Havalimanında basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını yanıtladı.

HSYK'da istenmeyen gelişmeler oldu
Erdoğan HSYK'nın yaz kararnamesi ile ilgili tartışmalara değindi. Erdoğan "Detaylarına girecek değilim. Nokta konulmuş değil. Bu kararnameler Adalet Bakanlığı'nın hazırlığıyla olur. Adalet Bakanlığı hazırlığı yapar, HSYK'ya takdim eder. HSYK inceler. Konu tamamlanır.

Ancak bu süreç içinde istenmeyen gelişmeler oldu. Adalet Bakanlığı çalışması dışında bir çalışma ortaya çıktı. Bu biraz farklıydı. Şimdi değerlendirecek değilim. Bir çok hakim ve savcı atama kararlarını bekliyordu. 1300 civarında hakim ve savcı için mutabakata varıldı. Temennim o ki Adalet Bakanlığı listesiyle ilgili çalışma da sonlandırılır. Herkes gideceği yere gitmiş olur." dedi.

Kürt açılımı için vekilleri uyardı
Başbakan Erdoğan son günlerde gündemde yer alan Kürt açılımı ve bazı AKP'li milletvekillerinin bu konudaki beyanları hakkında da şunları söyledi: "Kürt açılımıyla ilgili konu parti programımızda var. Benim 2005'te Diyarbakır konuşmam var. Orada bugün tartışılan pek çok mesele dilye getirilmişti.

Biz belli mesafeler aldık. TRT 6, radyo, anadil, üniversitelerde Kürt dili gibi. Bölgeye yatırımlarımız 12-13 katrilyonu buldu. Meseleyi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ortak paydasında götürmemiz lazım. Aksi halde bu ülkeye yazık olur. MGK'da bir çalışma başlattık. İçişleri Bakanlığı çalışmaları yürütecek ve çalışmalar kamuoyuna açıklanacak.

Partimin milletvekilerinin söylem birliğini bozacak açıklamalardan kaçınması lazım. Bunları bozacak açıklama birlikteliği bozar. Söz ola kestire başı ki buna gitmek istemiyoruz."

YÖK haksızlığı giderdi.
Erdoğan YÖK'ün meslek liselerine katsayı farkını kaldıran kararıyla, eğitim özgürlüğü alanında haksızlığı giderdiğini söyledi. Erdoğan "Binlerce meslek lisesi mezununun mağdur edildiği süreci düzelttikleri için kendilerine teşekkür ediyorum." dedi.

Editör: TE Bilişim