Son 'Çılgın Türk'e Veda

Birgöl için ilk tören, 1. Ordu Komutanlığının Selimiye Kışlası'nda düzenleniyor. Birgöl'ün cenazesi, törenin ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.

Tören, Emekli Piyade Albay Mustafa Şekip Birgöl'ün Türk bayrağına sarılı naaşının, katafalka konulmasıyla başladı.

Törene, son gazinin kızı İpek ve eşi Mehmet Artunç, Cumhurbaşkanı Vekili Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, bazı eski Genelkurmay Başkanları, askeri ve sivil erkan, gaziler ile öğrenciler katıldı. Katılanlar arasında Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de bulunuyor.

Emekli Piyade Albay Birgöl'ün naaşının konulduğu katafalkın çevresine, Genelkurmay Başkanlığının Kurtuluş Takımı Askerleri yerleştirildi.

Naaşın arkasında, “Son Gazi Emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl 1903-2008” yazısı ile etrafı kırmızı beyaz çiçeklerle bezeli gazinin üniformalı gençlik fotoğrafı yer aldı. Katafalkın önüne ise gazinin İstiklal Madalyası konuldu.

Son gazinin cenaze töreninde konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, ''Bu kahramanlara İstiklal Madalyası vermek için 1927'de özel bir kanun çıkarılmıştır.Sonra da yurdun her köşesinde görevlerini yaptılar. Albayımıza bir şey söylemek isteriz. Bütün hayatınız boyunca sosyal sıkıntı içindeki bir Türkiye'de savaştınız. Bugünkü Türkiye o zamanın Türkiyesi'nden çok farklı. Sıkıntılarımız farklı değildir. Ama çok cesuruz. Sizler kadar kararlıyız. Hiçbir şeyden kokmuyoruz. Siz önce biz arkada bu yola devam ediyoruz.'' dedi.

Son çılgın Türk'ü uğurluyoruz

Yazar Tugut Özakman ise ''Milli mücadelenin son gazisini ebediyete uğurluyoruz. Aramızdaki son çılgın Türk'ü ebediyete uğurlamak için burdayız.Atatürk'e minnetimizi ve bağlılıklarımızı götürmesini diliyoruz.'' şeklinde konuştu.

Son çınarı kaybettik

Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ''Aziz milletin başı sağolsun'' diyerek konuşmasına başladı. Yazıcı törende yağtığı konuşmada ''Birgöl kalbimizin en derin yerinde canlı ve diri. Son çınarımızı kaybetmiş olabiliriz. Ama onların emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti bugün çok daha güçlü yaşıyor. Söz veriyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti ebediyete kadar yaşayacaktır'' diye konuştu.

Çılgın Türkler tükenmez

TBMM Başkanı Köksal Toptan konuşmasında şunları söyledi: ''Binlerce şehit vererek bu toprakları vatan haline getirdik. Aziz Atatürk'e ve onun silah arkadaşlarına minnet borçluyuz. Başka milletin çocuklarına masal diye anlatılanları yaşayan bir milletin çocuklarıyız. Aziz Mustafalarımızın bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyet dünya durdukça duracaktır. Merhum Birgöl son çılgın Türk müydü? Hayır. Nasıl Mustafa Kemaller tükenmezse bu çılgın Türkler tükenmez.''

Saygı atışı yapılacak

Konuşmaların ardından Birgöl'ün naaşı top arabasına konuluyor. Son gazi için birazdan saygı atışı yapılacak

Editör: TE Bilişim