Son 40 Yılını Bağışladı

40 yıl boyunca yalnız yaşadı, sadece süt ve sandviç yedi. 4 milyon TL biriktirip Türk Eğitim Vakfı’na (TEV) bağışladı. Bir yıl sonra ’Üzerimden yük kalktı’ deyip intihar etti

Emekli Kara Pilot Albay Şinasi Yaycı, Kara Harp Okulu’ndan 59 yıl önce mezun olduktan sonra başarılı bir görev süreci geçirdi. Kıbrıs Barış Harekátı’na katıldı, Eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Orhan Yiğit’in emir subaylığını yaptı. Başarılı çalışmaları nedeniyle ödüller aldı.

Albay Şinasi Yaycı, emekli olduktan sonra Katip Kasım Mahallesi İmrahor Hamamı Sokak’taki dairesine kapandı. 40 yıl bu dairede yalnız yaşadı. Şişli’deki dairesi ve Fatih’te kendisinin de oturduğu 4 katlı binanın, aylık 5 bin TL’yi bulan kira gelirine hiç dokunmadı. "Bana 100 TL yeter. Zaten sadece süt ve sandviç yiyorum" diyordu. Böylece 40 yılda 4 milyon TL serveti oldu.

’İntihar edebilirim’ uyarısı

Şinasi Yaycı, sadece yakın arkadaşı Emekli Hakim Albay Sami Kadırgan ile sınıf arkadaşı Gazi Albay İzzet Özçelik’i zaman zaman telefonla arayarak, sürekli hayattan bıktığını, intiharı düşündüğünü söylüyordu. Ölümünden sonra servetin hayırlı bir şekilde kullanılmasını da istiyordu. Sami Kadırgan’ın tavsiyesiyle TEV’i seçti. Adli heyetin, akli dengesinin yerinde olduğuna dair verdiği raporların ardından tüm servetini TEV’e bıraktı. Vakıfla yaptığı protokolde, bu parayla kız öğrenciler için bir yurt yapılmasını istedi. TEV görevlisi Mehmet Ali Sönmez’e, "Ben her an ölebilirim ya da intihar edebilirim" diyordu. Yaşadığı daire çöp yığını haline gelmişti. TEV yetkilileri onu bir huzurevine yerleştirmek, hiç olmazsa evini temizletmek istedi. Ancak, "Ben 40 yıldır böyle yaşıyorum. Hayatıma karışmayın" diyerek bunu kabul etmedi. Yalnızca 3 ay kırık gezdiği belinin tedavisine razı oldu. Kırılan omurunun yerine yapay bir omur takıldı.

Kendisinden 3 gün haber alınamayınca polisle birlikte eve gelen çilingir kapıyı açtığında Şinasi Yaycı’nın cesedi yerde bulundu. Yaycı, beylik tabancasıyla başına ateş etmişti.

Dostlardan son görev

Şinasi Yaycı’nın cenazesi önceki gün Levent Afet Yolal Camii’nden kaldırıldı. Cenazeye, TEV Genel Müdürü Turgut Bozkurt ve diğer yöneticilerle, Emekli Hakim Albay Sami Kadırgan ile Kara Harp Okulu’ndaki sınıf arkadaşı, Kore Gazisi Albay İzzet Özçelik katıldı.

Kıymetli ve disiplinli bir subaydı

Şinasi Yaycı’nın çok kıymetli ve disiplinli bir subay olduğunu söyleyen İzzet Özçelik, "Yıllardır yalnız yaşıyor olmasından kaynaklı hayatla ilgili bıkkınlıkları vardı. Akli melekeleri son derece yerindeydi. Yılda 2-3 kez telefon ederdi. Bana bile adresiyle ilgili bilgi vermezdi. Tüm hayatı boyunca biriktirdiği parayı TEV’e bağışladıktan sonra üzerinden bir yükün kalktığını söylüyordu" diye konuştu.

Adına burs verilecek

TEV Genel Müdürü Turgut Bozkurt da Şinasi Yaycı’nın ölümünün çok üzücü olduğunu söyleyerek, "Kazandığı ve biriktirdiği herşeyi eğitime bağışlayarak kutsal bir görevi yerine getirdiğini düşünüyoruz. Kendisiyle yaptığımız protokol çerçevesinde önümüzdeki yıldan itibaren adına burslar vermeye ve çok istediği kız yurdu projesini hayata geçirmeye çalışacağız" dedi. (Serkan AKKOÇ / Hürriyet)

Editör: TE Bilişim