"Siyasi Polemiklerle Götürülemez"

ANKARA- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''demokratik açılım'' çalışmalarıyla ilgili, ''Bu, siyasi polemiklerle götürülecek bir iş değil'' dedi.

"Demokratik açılım" çalışmaları kapsamında, Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür'ü ziyaret eden Atalay, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada,  Türk Ocakları'nın eski sivil toplum kuruluşlarından birisi olduğunu belirtti. Atalay, Türk dünyasının medeniyet birlikteliğinde çalışmalarıyla köşe taşı olan bir kuruluş olan Türk Ocakları'nın sadece Türkiye için değil, Türk dünyası için de önemi bir kuruluş olduğunu,  kaydetti.

Türk Ocakları'nın, Türkiye'de bütün sosyal meselelerde çözüm üreten, kafa yoran, çaba sarf eden bir kuruluş olduğunu bildiren Bakan Atalay, Gürgür ve arkadaşlarıyla çok değerli, çalışmasına katkı verecek bir görüşme yaptığını söyledi. Kendilerine, çalışmanın süreci, hedefleri, genel amacı konularında bilgi sunduğunu anlatan Atalay, onların da hazırlık yaptıklarını, dosya verdiklerini belirtti. Atalay, şöyle konuştu:

"Genel Başkan da kendi düşüncelerini, hassasiyetlerini, bu konuda bize önemli tavsiyelerini dile getirdiler. Çok teşekkür ediyorum. Büyük bir samimiyetle, büyük bir gayretle, büyük bir kaygıyla bu meseleye kafa yordukları için. Bu sorun, hepimizin sorunu, bütün bireylerin sorunu. Bırakın siyasi partileri, bütün kuruluşlarımızın sorunu. Toplum olarak biz, başta terör ve onun ürettiği diğer sorunlardan ne kadar acı çektiğimizi, bize neye mal olduğunu biliyoruz. Onun için her sivil toplum kuruluşumuzun bu konularda zaten çalışmaları var. Demokratik açılım çerçevesi içinde Türkiye kendine güvenerek, kendi çabalarıyla, ama büyük bir anlayışla, büyük bir mutabakatla, her birimizi sabırla dinleyerek, her birimiz büyük bir iyi niyetle bu konuya yaklaşarak çözüm bulacağımıza inanıyoruz. Ben, şu süreçte bu yönde büyük bir mesafe alındığını da görüyorum. Bu çerçevede bugünkü katkıyı da çok önemli görüyorum."

Bakan Atalay, bir gazetecinin, ''MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yazılı açıklamasını hatırlatarak, bir değerlendirmede bulunup bulunmayacağını'' sorması üzerine, soru almayacağını belirtti. Atalay, ''Soru niye almıyorum? Bu, siyasi polemiklerle götürülecek bir iş değil. Onun için soru almıyorum'' dedi.

TÜM TOPLUM İÇİN İHTİYAÇ

Gürgür de konunun, toplumunun ortak meselesi olduğunu, 25 yıldan beri kanayan yaranın, Türkiye'nin tarih ve kültüründen gelen özellikleriyle üzerinden gelineceğini söyledi.

"Bu konuda milli politika oluşturulması gerekir" diyen Gürgür, toplumun ortak meselesinde, bir takım farklılıkları değil, birliktelikleri vurgulayarak hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Terörün durması halinde halledilemeyecek hiçbir şey problem olmadığını ifade eden Gürgür, şöyle konuştu:

''Bölge insanının, teröristlerin ifade ettikleri anlamda ayrılıkçı bir temayül içerisinde bulunmadıklarını görüyoruz. Terörün ortadan kalkmasıyla birlikte Türkiye normalleşen bir düzen içerisinde demokratik açılımlarını yapar, yapmalıdır da. Bireysel haklar anlamında Türkiye standartlarını yükseltmelidir. Bireysel haklar anlamında Türkiye evrensel değerler içerisinde olmalıdır. Ancak bunların grup hakları şeklinde istismar edilerek siyasal bir hedef için istismara çalışılması kesinlikle kabul edilemez bir husustur. Çünkü Türkiye'nin kuruluş felsefesi, ilkeleri ve bunlarla birlikte yürüttüğü bir politika vardır. Bu politikanın bu çizgi içerisinde gelişerek devam etmesi gerekiyor. Demokratik hakların genişletilmesi sadece belli bir bölgeye ve belli insanlar için değil, tüm toplum için ihtiyaçtır.''
Gürgür, telafisi istenen hataların sadece bir bölgenin değil, bütün toplumla ilgili hatalar olduğunu savunarak, bu hataların zamanla telafi edileceğini, geleceğin Türkiye açısından parlak ve aydınlık olacağına inandığını söyledi.

Editör: TE Bilişim