Siyasete Geri Dönecek Mi?

İstifasının hemen ardından Posta yazarı Candaş Tolga Işık'a konuşan Baykal, “Halkı ve parti tabanını gözlemleyeceğim. Halk bana 'Dön' derse dönerim, 'Git' derse siyaset defterini kapatırım" dedi.

‘İki haftalık komplo’

CHP lideri Baykal dün partisinin Merkez Yönetim Kurulu ile toplandıktan sonra gazetecilerin karşısına çıktı ve genel başkanlıktan istifa ettiğini açıkladı.

Baykal, “Ortada yıllardır bekletilen bir kaset yoktur. Bir kaset ele geçirilmiş değildir. Bir komplo imal edilmiştir, taze, iki haftalık bir komplo vardır.

Bu kaba kanunsuzluk ve ahlaksızlık, siyasi iktidarın bilgisi ve onayı olmadan gerçekleştirilemez” dedi.

Fethullah Gülen'den mesaj

Baykal, “Başka bir sorumlu arayışına çıkacaklara yardımcı olmak için Pensilvanya’dan (Amerika Pensilvanya’da yaşayan Fethullah Gülen’i kastediyor) aldığım üzüntü ve destek mesajlarını samimi bulduğumu belirtmek isterim.

Bu komplonun hedefi aynı zamanında CHP’dir. İstifam, Türkiye siyasetini ve CHP’yi yeniden tanzim etmek isteyenlere bir imkan tanırken partime de bu komployla hesaplaşma fırsatı verecektir” diye konuştu.

‘Ekmeklerine yağ sürmedim'

Baykal istifasıyla ilgili ilk değerlendirmeyi POSTA yazarı Candaş Tolga Işık’a yaptı ve şöyle dedi: “‘İstifa ederek bu komployu hazırlayanların ekmeğine yağ sürdünüz’ diyenlere asla katılmıyorum.

Bu olay, bu kirli tezgahı hazırlayanlara çok ağır bir fatura şeklinde geri dönecektir. Çünkü, Türk halkı böyle tezgahlara prim vermez. Tarihte bunun örnekleri vardır. Bu düzmece senaryoya karşı mücadelemden güçlenerek çıkacağıma inanıyorum.”

‘Son sözü halk söyleyecek’

“Siyasete veda mı ettiniz?” sorusuna Baykal şu yanıtı verdi: “Buna halk ve CHP tabanı karar verecek. Benim yapacağım çıkacak tepkiye destek olmaktır.

O yüzden süreci gözlemle geçireceğim. İki sonuç çıkabilir:
1) Partinin başına tekrar geç.
2) Artık yeter! Toplumun dinamikleri CHP’nin başına yeni lider istiyor.

Her iki sonuca da destek olurum. ‘Dön’ derlerse dönerim, ‘Git’ derlerse siyaset defterini kapatırım.”

'Fazla sürmez'

Baykal, “Halkın ‘Dön’ mü, yoksa ‘Git’ mi dediğini ne kadar zamanda anlayacaksınız? Yargı sürecini mi bekleyeceksiniz?” sorusunu da, “Hükümet kendi kendini yargılamayacağına göre böyle bir beklentiye girmem ‘Dön’ ya da ‘Git’ dendiğini anlamam uzun sürmez.

Parti kurultaya kadar çizgisini belli eder. Bu süreçte halkta da tepkinin şekli netleşir. Ben de partimin ve halkın iradesine kulak verip kararımı veririm” diye yanıtladı.

‘F Tipi organizasyon yok’

“22-23 Mayıs’taki kurultayda partililer sizi aday gösterirse ne yaparsınız?” sorusunu Baykal “Halkın da bu istekte olduğunu görmeliyim. Ancak böyle bir durumda geri dönmeyi düşünebilirim.

Kurultay’a katılmayacağım. Oraya gitmeyeceğim” diye yanıtladı.

Baykal “Fethullah Gülen sizi bizzat mı aradı?” sorusunu da “İlk ağızdan bunun ‘F Tipi Organizasyon’ olmadığını duydum. Bu, hükümet desteği olmadan yapılacak bir tezgah değil” diye cevapladi.

Posta / Candaş Tolga Işık

Editör: TE Bilişim