Sıcaklar Rekor Kırdı

Türkiye bugün yazın en sıcak gününü yaşadı, İstanbul'da rekora yakın bir sıcaklık görüldü. Kentte en yüksek hava sıcaklığı 36 dereceyle Ümraniye'de ölçüldü. Gölgede yapılan ölçümlere göre en yüksek sıcaklıklar Bakırköy'de 30, Çatalca'da 33, Pendik'te 33, Sarıyer'de 32, Eyüp'te 31, Beykoz'da 35 ve Büyükada'da 33 derece oldu.

İstanbul'da yarın da hava sıcaklığı 34-35 dereceyi bulacak, yeni haftayla birlikte hava 5 derece serinleyecek. İstanbul'da bugüne kadar en yüksek sıcaklık 2000 yılında 40 derece olarak ölçülmüştü.

Edirne sıcaktan eridi

Edirne'de hava sıcaklığı 38 derece, nem oranı yüzde 26 olarak ölçüldü. Mevsimin en yüksek sıcaklığın yaşayan kentte vatandaşlar zor anlar yaşadı, nehir kenarları, parklar ve havuzlar doldu taştı.

Boğulma ve hastalık riskine rağmen bazı çocuklar Tunca ve Meriç nehirlerine girdi. Kapıkule Sınır Kapısı'nda yurt dışına çıkış için sırada bekleyen tır şoförleri asfaltta yumurta kırarak, sıcaklığın etkisini ölçmeye çalıştı.

Antalya'da deniz suyu 28 derece

Ege ve Akdeniz'de de bugün aşırı sıcaklar vardı, birçok yerde termometreler 42-43 dereceyi gösterdi. Antalya'da hava sıcaklığı 42 derece, deniz suyu sıcaklığı ise 28 derece ölçüldü. Kentte sıcak havadan bunalan yerli ve yabancı turistler serinlemek sahillere ve havuzlara akın etti.

Erzurum'da sel

Türkiye'nin batısı yaz mevsiminin en sıcak günlerini yaşarken, Doğu'da tam tersine etkili yağışlar var. Erzurum'da öğle saatlerinde başlayan sağanak yağmur, kısa sürede su baskınlarına yol açtı.

Öğleden sonra başlayan ve bir saat boyunca aralıksız yağan yağmur, sele dönüştü. Kentin birçok noktasında oluşan su birikintileri nedeniyle çok sayıda araç yolda mahsur kaldı. Belediye ekipleri yolda kalan Erzurumlulara yardım etti. Sel nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su bastı, yollar çöktü.

Bulgaristan'da yılın en sıcak günü yaşandı. Sıcaklığın 45 dereceye dek çıktığı ülkede süren yakıcı sıcaktan kaçmaya çalışan vatandaşlar kent parkları, dağ tepeleri, fıskiye, göl kenarları ve büyük alışveriş merkezlerinde sığınmaya çalıştılar.

Bulgaristan Olağanüstü Durumlar Bakanlığı, vatandaşları öğle saatlerinde dışarıya çıkmamaları, çıkmaları durumunda açık renkli, dar olmayan giysi giymeleri ve mutlaka su şişesi taşımaları konusunda uyardı.

Bakanlık, klimalı yerlerdeki hava sıcaklıklarının dışarıya göre en çok 10 derece düşük olması gerektiğini belirterek, aşırı ısı değişikliklerin zarar verebileceği uyarsında bulundu.

Başkent Sofya'da gölgede 39 dereceye dek çıkan hava sıcaklığından kaçmak isteyen halk parkları, Vitoşa Dağı'nı ve klimalı büyük alışveriş merkezlerini doldurdu.

İkinci büyük kent Filibe'de ise öğle saatlerinde termometrenin 45 dereceyi gösterdiği bildirildi.

Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov, Bulgaristan Kızılhaç Örgütü ile yapılan organizasyonda, kentin birçok yerinde vatandaşlara içme suyu dağıtıldığını ve su dağıtım yerlerinde tansiyon ölçümünün yapıldığını bildirdi. Belediye görevlileri kentin ana caddelerine su sıkarak, vatandaşları rahatlatmaya çalıştılar.

Trafik polisi, karayollarında sıcaktan dolayı asfaltın erimesi nedeniyle, ağır araç ve kamyonların gündüz saatlerinde trafiğe çıkmalarını yasakladı.

Yüksek tansiyonlular, kalp ve şeker hastaları da sokağa çıkmamaları konusunda medya kanalıyla uyarılırlarken, nüfusu 1.2 milyon olan Sofya'da sıcaktan fenalık geçirip cankurtaran çağıran vatandaşların sayısının öğle saatlerinde 160'ı geçtiği belirtildi.


 

Editör: TE Bilişim