Sendikalar Taksim'e Yürüyor

DİSK Genel Merkezi önünde toplanan kalabalık grup, Pangaltı'ya doğru yürüyüşe geçti. Burada yapılan görüşmeler sonucunda kalabalığı "makul" bulan polis, Taksim'e yürüşe izin verdi.

Bunun üzerine kortej, Taksim Meydanı'na doğru yürüşe geçti. Ancak diğer grubun da kendilerine katılmasını sağlamak amacıyla yavaş yürüyen grup, daha sonra durdu.

Gruba izin verilmesinin ardından kortej, yeniden yürüşe başladı.

Taksim Meydanı'na yürüyen DİSK kortejine ara sokaklardan katılmak isteyen diğer küçük gruplara, polis engel oluyor. Polis, Halaskargazi Caddesi'ne açılan sokaklara barikat kurdu ve korteje katılmak isteyenlere müdahale etti.

"Gaz bombaları atılmasın"
Yürüyüş sırasında DİSK Başkanı Süleyman Çelebi Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Başkanı Gençay Gürsoy ve ÖDP Milletvekili Ufuk Uras, canlı yayında NTV’ye değerlendirmelerde bulundu.

Ara sokaklardaki müdahale sırasında atılan gaz bombalarının kortejdekileri etkilediğini belirten DİSK Başkanı Çelebi, “Gaz sıkılmaması lazım. Burada yabancı konuklar, milletvekilleri var” dedi.

TTB Genel Başkanı Gürsoy da şunları söyledi: “Gaz atılmasına son verilmesi lazım. Ortada bir sorun yok, olay yok; barış içinde Taksim’e yürüyoruz. Emniyete sesleniyoruz; lütfen bu gaz rezaletine son versinler. Onun dışında polis elinden geleni yapıyor. Gereksiz gaz kullanımı sağlık sorunlarına yol açıyor. Birkaç arkadaşımız etkilendi.”

ÖDP Milletvekili Ufuk Uras ise “İşçisiz işçi bayramı olmaz. Gaz bombası yiyerek yürüyüş olmaz. Ben bir kere daha bütün meslek örgütlerimizi sendikalarımızı kutluyorum. Bu yıl 100'üncü yıla layık bir şekilde 1 Mayıs alanına çıkıldı. Önümüzdeki süreçte de alanları özgürleştirmemiz lazım. Sadece otoriter rejimlerde alanlara yasak konur. Recep Tayyip Erdoğan, Belediye Başkanı’yken Bosna mitingi yapmıştı. Bırakın, emekçiler 1 Mayıs'ı özgürce kutlasın” dedi.

Kortejde kimler var?

Kortejde DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'nin yanı sıra KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk Tabipleri Birliği Merkez Komitesi Başkanı Gençay Gürsoy da yer alıyor.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özpolat, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, CHP İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Sacit Yıldız, DTP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sabahat Tuncel, eski kültür bakanı Ercan Karakaş, eski milletvekili Berhan Şimşek ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile CHP'li Gürsel Tekin korteje katıldı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Server Tanilli de tekerlekli sandalye ile gruba katılıyor. Tanilli'nin elinde ''Balbay'ın ve Manisalı'nın, tüm aydınlarımızın yanı başındayız'' yazılı döviz bulunduğu gözlendi.

Kortejde, Almanya, Fransa, Suriye ile çeşitli ülkelerden sendika temsilcileri de yer alıyor.

Hak ve Özgürlükler Partisi'ni temsilen kortejde yer alan grup da Türkçe ve Kürtçe ''Yaşasın 1 Mayıs'' yazılı pankart açtı.

Kortejde, Almanya, Fransa, Suriye ile çeşitli ülkelerden sendika temsilcileri de yer alıyor.

Taksimde işyerleri taşlandı

Cihangir Firuzağa Camisi civarında toplanan yüzleri maskeyle kapalı bir grup, buradaki bir banka şubesi ile bazı marketlerin camlarına taşlarla saldırmaya başladı.

Çevrede güvenlik önlemi alan polis ekipleri de taşlarla saldıran gruba göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Gruplar, ara sokaklara dalarak kaçmaya çalıştı.

Pangaltı'da gerilim

Pangaltı'da sabah saatlerinde toplanan yaklaşık 500 kişilik bir grup, Taksim'e doğru yürümek istedi. Slogan atarak yürüyen gruba polis tazyikli su sıkarak müdahale etti.

Ara sokaklara kaçan gruptakiler, polise taş atarak karşılık verdi. Polis ile göstericiler arasındaki kovalamaca ara sokaklarda bir süre devam etti.

Saat 09.00 sıralarında Pangaltı’da toplanan küçük bir gruba polis taziykli suyla müdahale etti. Olayda 2 kişi gözaltına alınırken, grup yola çöp tenekeleriyle barikat kurdu.

Öte yandan, Halaskargazi Caddesi'nden yürümek isteyen bir başka gruba polis panzerlerden su sıktı. Yaklaşık 200 kişilik grup da polise taş atarak karşılık verdi. Bunun üzerine polis, gaz bombası kullandı. Gruptan bazı kişilerin molotofkokteyli kullandıkları da gözlendi. Göstericiler ara sokaklara dağıldı.

Ergenekon Caddesi'nde toplanan bir grup da polis tarafından dağıtıldı.

Yüzleri maskeli olduğu gözlenen gruptakiler, sloganlar atarak güvenlik güçlerine taşlarla saldırdılar. Bazı göstericilerin söktükleri kaldırım taşlarını polise attıkları, sapanla taşlı saldırı yaptıkları gözlendi.

Polisin gaz bombası atarak ve tazyikli su sıkarak müdahale ettiği grup, müdahalenin ardından ara sokaklara kaçtı.

Şair nigar sokakta olaylar çıktı

Osmanbey'deki Şair Nigar Sokak'ta çıkan olaylarda yaralananlar hastaneye kaldırıldı.
Kurtuluş'ta da yürüyüş yapmak isteyen yaklaşık 500 kişilik gruba, polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.

Polisten kaçan gruptakiler, bir markete molotofkokteylli saldırıda bulundu, çevrede duran bazı otomobillere de zarar verdi.

MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE
Mecidiyeköy'de toplanan 200 kişilik bir gruba polis su sıkarak müdahale etti. Müdahale üzerine göstericiler Mecidiyeköy'ün ara sokaklarına doğru dağıldı.

Taksim Meydanı'nda panzerler eşliğinde çok sayıda polis konuşlandırıldı. Bazı askeri birliklerin de Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi içerisinde konuşlandığı gözlendi.

Bölgede, Harbiye'den Tarlabaşı istikametine araç trafiği normal olarak işliyor.

Taksim'de olağanüstü önlem

Taksim Meydanı araç girişlerine saat 03.00'ten itibaren kapatıldı ve güvenlik en üst düzeye çıkarıldı.

Meydana yaya girişlerine üst araması ve kimlik kontrollerinin ardından izin veriliyor.

Taksim Meydanı ile Şişli bölgesi, bir polis helikopteri tarafından havadan kontrol ediliyor.

Editör: TE Bilişim