SBS'de Öğrenci Yerleştirme Nasıl Olacak

SBS sınav sonuçları açıklandıktan sonra velileri tercih listelerini hazırlama telaşı sardı. tercih kılavuzunda belirtilen hususlar dışında çok sayıda şehir efsanesi velilerin kafasını karıştırıyor. bu konuda velilerin öncelikle "tercih ve yerleştirme" kılavuzundaki bilgilere itibar etmesi gerekiyor. Peki bu konuda tercih ve yerleştirme kılavuzunda neler var:

1. Yerleştirme

OYP'si 196 ve üstü olan tüm öğrenciler ortaöğretim kurumlarına geçiş için başvuru yapıp 1.yerleştirme için tercihlerini yapabilecekler. Öğrenciler bir defaya mahsus olmak üzere 12 tercih yapabilecekleri bir form doldurup verecekler. burada dikkat edilmesi gereken husus bu tercihlerin 1.Yerleştirme ve tercihinde yükselme işlemi için de geçerli olması. öğrenciler daha sonra tercihlerinde herhangi bir değişiklik yapamayacaklar. Hunun için öğrencilerin hayallerindeki okulları da mevcut taban puanlara göre kazanamıyor durumda olsalar bile tercih formlarında bulundurmaları gerekiyor. 2. yerleştirme veya tercihinde yükselme sırasında hayallerindeki okulların taban puanlarının düşmesi durumunda bu okullara kayıt yaptırabilmeleri için bu şart.

2. Yerleştirme

1. yerleştirmeye katılan tüm öğrenciler 2. yerleştirmeye de katılabilecekler. 1. yerleştirme sonucunda kazandıkları okulu beğenmeyenler ve istedikleri okulun taban puanının düşeceğini düşünen öğrenciler veya 1. yerleştirme sonucunda tercihlerinden herhangi birisini kazanamayan öğrenciler 2. yerleştirme için şanslarını deneyecekler. Bunun için II. Yerleştirme İşlemi  Talep Dilekçesini” doldurarak başvuru işlemlerini yaptırdığı okul müdürlüğüne talepte bulunmaları gerekiyor. Burada önemli olan husus 1. yerleştirme sonucunda tercih ettiği okullardan birisini kazanan öğrencilerin 2. yerleştirme için talepte bulundukları anda kazandıkları okula kayıt yaptırmış olsalar bile bu kayıtlarının geçersiz kalması olacaktır. Böyle bir durumda öğrenciler 2. yerleştirme sonucunda kazandıkarı okulun çok daha altında taban puana sahip bir okula devam etmek zorunda kalabileceği gibi tamamen açıkta kalması gibi bir durum da sözkonusu olabilecektir.

Tercihinde Yükselme işlemi

OYP’ si 196 ve üstü olup daha önce tercih yapmış olan tüm öğrenciler tercihinde yükselme işlemi için talepte bulunabilecekler. Ancak bunun için öğrenci tercihinde yükselme işlemi “Tercihinde Yüselme İşemi Talep Dilekçesi”ni doldurarak talepte bulunmaları gerekiyor. Öğrenciler  1. yerleştirme sonucunda kazandıkları okulun taban puanında daha yüksek taban puanlı ve daha önce tercih listesine yazdıkları bir okula, o okulun boş kalan kontenjandan dolayı düşecek olan taban puanından faydalanarak kayıt yaptırmak istiyorsa bu formu doldurarak başvurmaları gerekiyor. Bu başvuru nedeniyle öğrenci kazandığı okuldaki kayıt hakkını kaybetmiyor ve kazandığı okuldan daha alt sıradaki bir okula kayıt yaptırmak zorunda kalmıyor. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken en önemli husus kazanılan okula kayıt süresi içinde öğrencinin kayıt işlemini yaptırmış olması. Zamanında kayıt yaptırmaması durumunda 1. yerleştirme sonucunda kazandığı okuldaki yerini koruma şansı ortadan kalkıyor.

2. Yerleştirmeye ve tercihinde yükselmeye dahil olmayan okullar

Velilerin dikkat etmesi gereken bir husus ta vazı okulların 2. yerleştirme ve tercihinde yükselme işlemine dahil olmaması. Özel Fen Liseleri, Özel Meslek Liseleri, Anadolu Lisesi Programı Uygulayan ve sınavla öğrenci alan Özel Okullar, Özel Anadolu Meslek Liseleri II. Yerleştirmeye ve Tercihinde Yükselmeye dâhil olmayacak ve II. Yerleştirme ve/veya Tercihinde Yükselme talebinde bulunan öğrencilerin tercih listesinde bu okullar varsa çıkarılacak.

Editör: TE Bilişim