SBS Yerleştirme de En Merak Edilen Soru

Öğrenciler liselere kayıt için ençok merak ettikleri konu 2. yerleştirmeye başvurmaları halinde açıkta kalıp kalmayacakları. SBS'de öğrenci yerleştirme sisteminde öğrenci yerleştirmeleri şu sırayla oluyor.

1.yerleştirme sonucunda tercih listelerindeki herhangi bir okulu kazanan öğrencilerin kayıtlarını yaptırıp okulların açılmasını rahatça bekleme şansları mevcut. Ama sorun bu aşamadan sonra başlıyor. Bir okula kayıt yaptırmaya hak kazanan ancak daha yüksek taban puanlı bir okula gitme isteğinde olan öğrenciler 2. yerleştirme haklarını kullanmak istiyorlar. 2. yerleştirmeye başvurmaları halinde ise 1. yerleştirmede kayıt kazandıkları okula kayıt yaptırma haklarını kaybediyorlar. 

Bu konuda görüşüne başvurduğumuz uzmanlar 2. yerleştirme şansını kullanacak öğrencilere şu önerilerde bulunuyorlar. Öncelikle  kayıt yaptırmak istedikleri okulun geçen yılki 1. ve 2. yerleştirme taban puanları ile tercihte yükselme taban puanlarını öğrenmeleri. Eğer 2. yerleştirme taban puanları öğrencilerin kendi aldığı puanlarının anlamlı bir şekilde üstündeyse  2. yerleştirme sonucunda kayıt yaptırmayı istedikleri okula gitmeleri zor olacaktır. Bu konuda geçtiğimiz dönemlerdeki tecrubelerini aktaran uzmanlar genellikle 2. yerleştirme taban puanlarının öğrencilerin aldıkları puandan anlamlı şekilde yüksekse bu öğrencilerin 2. yerleştirme için başvuru yapmamaları.

1.ve 2. yerleştirme sonucunda hala kontenjanlarını dolduramayan okullar olması durumunda ise tercihinde yükselme işlemi isteyen öğrencilerin arasından okulların kontenjanları doldurulacaktır. Bu tercihi kullanacak olan öğrencilerin kayıt yaptırmayı hak kazandıkları okullardaki kayıt hakları zamanında kayıt işlemini tamamlamış olmaları durumunda kaybolmuyor.

DenizHaber.Com İstanbul'daki Anadolu Liselerinin 1.yerleştirme, 2. yerleştirme ve tercihte yükselme işlemi taban puanlarını inceledi. 1. yerleştirme ile 2. yerleştirme taban puanları karşılaştırıldığında 2. yerleştirme taban puanları 1. yerleştirme taban puanlarından genel olarak % 0,2 ile % 0.75 oranında daha düşük olduğu gözüküyor. Ama asıl anlamlı fark 2.yerleştirme ile tercihte yükselme işlemi sırasında ortaya çıkıyor. Bu puanlar karşılaştırıldığında tercihte yükselmenin taban puanı 2. yerleştirme taban puanına göre % 1.15 ile % 2.5 daha düşük olduğu görülüyor.

Editör: TE Bilişim