Şans Topu

Bin 160'ı üniversite mezunu, 37 bin 119 işsiz adam koşarak TTK'ya başvurdu. Çünkü TTK 3 bin işçi alacaktı. Kayıtlar yapıldı sıra seçmelere geldi. Seçme sınavları haftalarca sürdü. Hiç bir mesleki kariyer aranmayan iş kolunun tek şartı vardı: Bedenen güçlü olmak. Bu zorlu sınavı 20 bin 814 aday geçti. Ancak iş yine bitmedi, belki de hayatlarının en zor çekilişine kaldı. İnsanlara para kazandıran "Şans Topu" küreleri maden ocağının bahçesine kuruldu ve toplar bu sabahtan itibaren dönmeye başladı. Günlerce dönecek 3 bin şanslıyı belirleyecek.

ZONGULDAK'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) alınacak 3 bin maden işçisi için yapılan beden gücü sınavını kazanan 20 bin 814 kişinin, talih oyunlarındaki ikramiye dağıtımında kullanılan şans topları ile yapılan kura çekilişi başladı. Kurada şanslı olan adaylar büyük sevinç yaşarken, kaybedenler üzüldü. 22 yaşındaki Saniye Arslan, 1 yaşındaki kızı ile birlikte kaçak ocakta çalışan eşi adına kurayı takip ederken, arkadaşı adına çekilişi izleyen Yakup Zurnalı ise, takım elbisesine iddiaya girdikleri arkadaşının kurayı kazanmasıyla büyük sevinç yaşadı. TTK'ya bağlı maden ocaklarından Amasra'ya 200, Üzülmez'e 450, Kozlu'ya 700, Armutçuk'a 300 ve Karadon'a bin 350 olmak üzere alınacak toplam 3 bin maden işçisi için 35 bin 272 kişi, madenlere yatkınlıkları konusunda uygulamalı testlerden geçirildi. 4 metre boyunda, 34 kilogram ağırlığında maden direğini taşıyıp, kazma, kürek ve baltayı nasıl kullandıklarına bakılan adaylardan yeterli puanı alan 20 bin 814 kişi, noter huzurunda gerçekleştirilecek kura çekilişine katılmaya hak kazandı. Bin 33 üniversite mezunundan, sınavı geçen 281'inin de katılacağı kura çekilişleri, bu sabah kuruma bağlı Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde başladı. 450 işçinin alınacağı Üzülmez Müessesesi'nde 4 bin 600 işçi adayının katıldığı kura çekilişi, talih oyunlarındaki kura çekiminde ikramiye dağıtan şans topları ile noter huzurunda yapıldı. Kurulan platformun önünde toplanan işçi adayları, büyük bir heyecan içinde kura çekilişini takip etti. Numarası kutudan düşen adaylar büyük sevinç yaşarken, telefonla yakınlarına müjdeli haberi verdi. Bazı adaylar kazandıklarına inanamadı. Kazanamayan adaylar ise büyük üzüntü yaşadı. 

Kuçağında kızı ile kurayı izledi

22 yaşındaki Saniye Arslan, kucağında 1 yaşındaki kızı Tuğba Nur ile birlikte, sınavı kazanarak kura çekilişine katılmaya hak kazanan eşi 23 yaşındaki Faruk Arslan adına çekilişi takip izledi. 2 yıl önce evlendiği eşinin kaçak ocakta 600 YTL maaşla çalıştığını belirten Saniye Arslan, "Eşim az maaş alıyor, yetmiyor, geçinemiyoruz. Biz de şansımızı deneyelim istedik. Heyecanla bekliyoruz. Kaderimiz belli olacak. Madencilik çok zor bir meslek. Ama ben eşimin çalışacağına inanıyorum. Ben de ona destek oluyorum. Dualarım onunla" dedi. 

Takım elbise kazandıran şans 

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Yazı Köyü'nden Sezgin Onur çalıştığı için kurayı arkadaşı Yakup Zurnalı takip etti. Yakup Zurnalı, Sezgin Onur'un numarası çekilişte çıkınca büyük sevinç yaşadı. Telefon ile arkadaşını arayan Zurnalı müjdeli haberi verdi. Ancak Sezgin Onur, arkadaşına inanmakta güçlük çekti. Zurnalı bunun üzerine, telefonu yanındaki arkadaşına uzatarak, Sezgin Onur'u inandırmaya çalıştı. Sezgin ile takım elbisesine iddiaya girdiklerini belirten Yakup Zurnalı, "Ben Sezgin'in kazanacağını, o da kazanamayacağını söylemişti. Ama çok şükür kazandı. Ben onun TTK'ya girmesini çok istiyordum. Çünkü kendisi kaçak ocaklarda düşük maaşla çalışıyor. Şimdi hem onun burada işe girmesine, hem de takım elbise kazanmama sevindim. Aldığı ilk maaşıyla bana takım elbise alacak" diye konuştu. 

Hedef 5 milyon ton üretim 

Kura çekilişini izleyen TTK Genel Müdür Yardımcısı Çetin Onur, bugün başlayan kura çekilişlerinin, 24 Kasım sona ereceğini, her gün bir müessese müdürlüğünde çekilişlerin yapılacağını belirterek, şunları söyledi: "Kazanan işçi adaylarımız için de, kazanamayanlar için de hayırlı olsun. Kura çekilişi sonucunda belirlenecek 3 bin işçimiz 1 Ocak'da iş başı yapacak. 1175 YTL maaş alacaklar. Böylece kurumumuzun zararını önlemek için önemli bir adım atılmış olacak. 1 milyon 600 bin tona düşen yıllık üretimimizi, bu 3 bin işçi ile 3 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde yeni yatırımlar ve yeni işçi alımlarıyla birlikte kısa vadede hedefimiz yıllık 4.5-5 milyon ton üretim. Hem ülkemizin ihtiyacını karşılamayı, hem de kurumumuzun zararını önlemeyi amaçlıyoruz" Onur, 3 bin işçi arasında, vatani görevini yaparken terörle mücadelede aktif olarak rol alan ve başarılı olan 61 kişiye öncelik tanınarak, kuraya katılmadan işe alınacaklarını da sözlerine ekledi.

Üzülmezdeki kura çekimi tamamlandı

TTK’ya bağlı Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nde yapılan ilk kura çekilişi sona erdi. Dönen kürelerden düşen numaraların sahipleri, havalara zıplayıp, arkadaşlarına sarılarak büyük sevinç yaşadı. Kurada ismi çıkmayanlar ise büyük üzüntü yaşadı. Kura çekilişini 3.5 yaşındaki kızı Hazal ile birlikte, platformun etrafına çekilen tel örgünün gerisinden izleyen 29 yaşındaki Tuncer Kütük, kurada isminin çıkmaması üzerine büyük üzüntü yaşadı. Geçici işlerde çalışarak geçimini sağlayan Tuncer Kütük, 3 aydır İstanbul’da çalıştığını, kura çekilişi için sabah Zonguldak’a geldiğini belirterek, “Kızım 3 aydır benden ayrı olduğu için buraya gelirken peşime takıldı. Gün boyu bekledik. Ancak çıkmadı. Aslında bu benim son şamsımdı. Yaşım geçiyor. Gelecek yıllarda yeni bir alım olursa girme şansım yok. Yapacak birşey yok. Üzgünüm tabi ki. Bundan önce olduğu gibi yine çalışarak aileme bakacağım” diye konuştu. Tuncer Kütük, kucağına aldığı küçük kızı ile birlikte hafif yağmur altında yürüyerek üzgün bir şekilde evinin yolunu tuttu.

1 yaşındaki kızı Tuğba Nur ile birlikte eşi 23 yaşındaki Faruk Arslan adına çekilişi takip eden 22 yaşındaki Saniye Arslan ise, kurada eşinin isminin çıkmaması üzerine büyük üzüntü yaşadı. Saniye Arslan, küçük kızı ile üzgün bir şekilde evinin yolunu tuttu.

TTK Genel Müdür Yardımcısı Çetin Onur, kura çekilişinde 3 bin asil, 3 bin de yedek liste belirleyeceklerini belirterek, “Kura çekilişinin tamamlanmasından sonra belirlenen 3 bin kişi sağlık kontrolünden geçirilecek. Sağlık konusunda sorun çıkan, veya işe başladıktan sonra yer altındaki çalışma şartlarını beğenmeyip ayrılmak isteyen olursa, yedek listede yer alan işçi adaylarını onların yerine yerleştireceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim