Sandık Tarihi 12 Eylül

Anayasa değişiklik paketinin dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasından sonra gözler Yüksek Seçim Kurulu'na çevirilmişti.

YSK'dan yapılan açıklamada anayasa değişikliklerinin halk oylamasına sunulması hakkındaki kanunun, seçim kanunları kapsamında olduğu belirtilerek, referandum süresinin 120 gün olarak belirlendi. YSK Başkanvekili Kırdar Özsoylu yaptığı açıklamada referandum tarihi olarak 12 Eylül 2010 tarihini oy birliğiyle kararlaştırdıklarını söyledi.

CHP: Karara saygı gösterilmeli

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Anayasa değişikliğinin halk oyuna sunulması süreciyle ilgili kararına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Okay, eski CHP Milletvekili Oya Araslı'nın annesi Naciye Tezel'in Kocatepe Camisi'ndeki cenaze töreninde gazetecilerin YSK'nin referandum süresine ilişkin karar alacağının hatırlatılması üzerine hukuka saygılı olduklarını belirterek, "YSK'nin kararına saygı göstereceksin" dedi.

CHP'nin başından bu yana Anayasa değişikliğinin hukuka aykırılığını savunduğunu, YSK'nın referandum sürecine ilişkin karar alacağını anımsatan Okay, yargı kararlarını eleştiren bir anlayışta olmadıklarını kaydetti. Okay, bir başka soru üzerine de Anayasa değişikliğine ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne başvurunun yarın yapılacağını ifade etti.

Hükümet ısrarla temmuz diyordu

AK Parti kesin bir dille referandumun 18 Temmuz'da yapılacağı görüşünü dile getiriyor. CHP'nin referandum süresinin 120 gün olduğuna ilişkin itirazına karşı çıkıyordu.  AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "110 milletvekili imzası bulurlarsa Anayasa Mahkemesi'ne giderler. YSK hukuki bir karar verecekse 60 gün, siyasi bir karar verecekse 120 gün diyecektir. Referandumun seçim yasası olduğunu düşünmüyoruz, bize göre referandum süresi 60 gündür. 18 Temmuz 2010 referandumun yapılacağı gündür. CHP içtüzüğü bilmiyormuş gibi davranıyor" demişti.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, "Referandum Temmuz'un 18'inde yapılacak. CHP siyasi bir parti olmaktan çıktı. Bir bürokratik kurum haline gelmiştir" şeklinde konuşmuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de ''Bizim kanaatimiz, 60 günü takip eden ilk pazar günü bu referandumun yapılmasıdır. Yasa çıkmıştır, yürürlüktedir. Dolayısıyla, eğer haberlerdeki ihtimal gerçekleşirse Yüksek Seçim Kurulu kısa süre içerisinde konuyu karara bağlayacaktır. Dolayısıyla biz temmuzun ikinci haftası gibi bir yerde bu referandumun yapılmasında fayda görürüz, çünkü bu işin uzatılmasında da ülke yararı yoktur. Neticede Parlamento iradesini ortaya koymuştur. Konuyu milletimize de bir defa sormak gerekmektedir. Zaten çıkan sonuç da bunu göstermektedir. Millet ne karar verirse doğru karar verir. Bugüne kadar da o kararlar hep isabetli oldu.'' demişti.

 

Editör: TE Bilişim