Sanayi Dipten Kurtulamıyor

Ekonomik büyüme için en önemli gösterge niteliğindeki sanayi üretimindeki rekor kayıp devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Şubat ayında üretim yüzde 23.7 azalışla tarihin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. CNBC-e anketinde üretimin yüzde 21.7 düştüğü tahmin ediliyordu. Sanayi üretimi Ocak ayında da yüzde 21.3 gerilemişti.

Şubat'ta imalat sanayiinde üretim yüzde 25.9, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 16.8, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 9.7 düştü.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, en yüksek düşüş yüzde 44.8 ile sermaye malı imalatında görüldü. Dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 25.7, aramalı malı imalatında yüzde 24.2, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 14.8 ve enerjide yüzde 11 azalma meydana geldi.

Otomotivde %58'lik kayıp

İmalat sanayi alt grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 58.7 ile otomotiv sektöründe yaşandı. Onu yüzde 41.6 ile radyo, TV, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı ve yüzde 36.4 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı izledi.

Tekstil üretimi %28.9 geriledi

Tekstil ürünleri imalatında yüzde 28.9, gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 1.9, ana metal sanayinde yüzde 23.1, kimyasal madde ve ürünleri imalatında yüzde 21, derinin tabaklanması ve işlenmesinde yüzde 15.1, mobilya imalatı başka yerde sınıflandırılmayan (b.y.s) diğer imalatlarda yüzde 20.8, b.y.s. elektrikli makine ve cihazların imalatında yüzde 30.6, b.y.s makine ve teçhizat imalatında yüzde 25.8, makina ve teçhizat hariç metal ürünleri imalatında yüzde 35.2, plastik ve kauçuk ürünleri imalatında yüzde 27.5, kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünlerinde yüzde 28.1 gerileme gözlendi. Tütün ürünleri imalatında ise yüzde 14.2'lik artış yaşandı.

ASO: Dibe yaklaştık küçülme yavaşladı

Sanayi üretimi rakamlarını değerlendiren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, "Kötü gidişatın artık ivmesinin düştüğünü, dibe yaklaşmış olduğumuzu görüyoruz. Yapılan vergi indirimleriyle birlikte ufak ufak hareketin başladığını, yavaş yavaş çözülmenin başladığını hissediyoruz. ABD'den gelen veriler ve ülkemizdeki sinyaller küçülmenin yavaşladığını gösteriyor" dedi.

Fortis Başekonomisti Haluk Bürümcekçi de "Mart'ta olumlu gelişmeler oldu. Birçok sektörde satışlar arttı, stok eritme süreci başladı. Bu henüz üretime yansımadı. Üretimin toparlanması için bu ilk şart. Şubat ayının dip olma ihtimali çok yüksek. Mart'tan sonra toparlanma bekliyoruz ancak bu yavaş olacak" diye konuştu.

Ağustos'tan beri düşüyor
Küresel krizin etkisiyle sanayi üretiminde Ağustos ayından beri düşüş görülüyor. Üretim Ağustos’ta yüzde 4.1, Eylül’de yüzde 5.2, Ekim’de yüzde 8.5, Kasım'da yüzde 13.9, Aralık'ta yüzde 17.8, Ocak'ta yüzde 21.3 azaldı. Aylar itibariyle en derin düşüş Kasım'da olurken, son aylarda üretimdeki ivme kaybının azaldığı görülüyor

Editör: TE Bilişim