Sahibine Para Kazandıran Otomobil 

ANKARA - Amerikalı bilim adamları, elektrik şebekesindeki elektriği depolayıp gerektiğinde şebekeye geri vererek "benzin içen" otomobilleri para kazandıran taşıt aracı haline getiren bir projeyi tanıttılar.

ABD'de her yıl düzenlenen Bilimsel İlerleme Vakfı'nın toplantılarında tanıtılan konsept elektrikli otomobil, elektrik şebekesine bağlanabilen ve kullanılmadığında sürücüsüne para kazandırabilen ilk taşıt aracı.

"Vehicle-to-grid" veya (V2G) adı verilen projede, elektrik ve benzinli motorla çalışan melez otomobillerin bataryalarında şebeke elektriğini depolamak ve gerektiğinde depolanan elektriği şebekeye geri vermek amaçlanıyor.

Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin, şebekede voltaj değişikliğine uğramadan kullanılmasını sağlamaya yönelik bu projede, araçtaki elektriğin 24 saatlik arz-talebi bir bilgisayar sistemiyle kontrol ediliyor.

Araştırmacılar, ABD'de 13 eyalet ve başkente elektrik dağıtımı ve satışını yapan PJM Interconnection şirketiyle ortaklaşa geliştirilen bu projeyle otomobillerin kullanılmadıklarında, hatta park edildiklerinde bile faydalı olmalarının hedeflendiğini belirttiler.

PJM Interconnection şirketi gibi elektrik satışı yapan firmalar, bir otomobilden elektrik alımında saat başına 30 dolar civarında para ödüyorlar.

Projenin yakında Avrupa'da da tanıtılması planlanıyor.

Editör: TE Bilişim