Raportör "Kabul Edilemez" Dedi

Anayasa değişikliğinin iptali davasına ilişkin rapor tamamlanarak mahkeme üyelerine dağıtıldı. Raportör, paketin iptali isteminin reddi yönünde görüş bildirdi. Gerekçe olarak ise "yasalaşma süreci tamamlanmadı" dedi.

Ancak bu görüşün Anayasa Mahkemesi için herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

"12 Eylül’de referandum yapılacak mı yapılmayacak mı?" sorusu cevabını Anayasa Mahkemesi’nin önümüzdeki günlerde yapacağı toplantı ile cevap bulacak.

Sivil toplum kuruluşları iptal başvurusunun reddedilmesini istemişti. Anayasa Mahkemesi raportörü de benzer bir görüş bildirdi.

Raportör: "İptal Başvurusu Reddedilmeli"
Raporunu tamamlayarak mahkeme başkanlığına sunan raportör, "İptal başvurusu reddedilmelidir" dedi.

Gerekçe olarak, yasalaşma sürecinin tamamlanmamasını gösteren raportör, değişikliğin yasalaşmadan mahkeme tarafından görüşülmesinin uygun olmayacağını vurguladı.

Rapor Bağlayıcı Değil
Ancak mahkeme üyelerine dağıtılan bu raporun üyeler için herhangi bir bağlayıcılığı yok.

Şimdi gözler Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a çevrildi. Çünkü Yüksek Mahkeme üyeleri, Kılıç’ın belirleyeceği günde bir araya gelecek ve iptal istemine ilişkin son sözü söyleyecek.

Hukukçular Birliği Vakfı’dan Rapora Destek
Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya konuya ilişkin, "Anayasa Mahkemesi yapacağı toplantıda, bu raportörün raporu doğrultusunda karar almalı çünkü Anayasamız da bunu söylüyor. Dolayısıyla mahkemenin bu başvuruyu reddetmesi gerekir" dedi.

Yüksek Mahkeme’nin iptal istemini nasıl görüşeceği de bir diğer tartışma konusunu oluşturuyor.

Kılıçkaya, bu konuda da şunları dile getirdi:
"Daha önce yaptığı toplantıda ’şekil yönünden inceleyeceğim’ demişti. Öyle görünüyor ki mahkeme raportör doğrultusunda değil de, bir sonraki aşamaya geçti."

"Esasa Girmesi Hukuk İhlali"
Hukukçu Sinan Kılıçkaya, Mahkeme’nin şekil denetiminin kapsamını genişleterek esasa girmesinin ise hukuk ihlali olacağını söyledi.

"İptal Kabul Edilirse Referandum Yapılamaz"
Merak edilen ise Anayasa Mahkemesi iptali yerinde bulur ve Anayasa değişikliğini iptal ederse 12 Eylül’de referandumun yapılıp yapılamayacağı...

Kılıçkaya konuya ilişkin "Şimdi yürütmeyi durdurma talepli dava açıldı. Eğer yürütmeyi durdurma kararı verirse referandum yapılamaz tabiki. Çünkü bir üst mahkeme yok. Mahkeme yanlışta bir karar verse bir üst merci yoktur. İtiraz yolu olmadığı için bu karara uyulur" değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim