Ramazan'da Aşırı Beslenmeye Dikkat

Tatlısıyla, tuzlusuyla Ramazan da sofralar bir başka donatılıyor. Bu da normal günlerin aksine beslenme alışkanlıklarımızı değiştiriyor.

Peki, sağlıklı bir Ramazan geçirebilmek için nelere dikkat etmeliyiz nasıl beslenmeliyiz?

11 ayın sultanı Şehri Ramazan geldi, mutfaklar hareketlendi, sofralar şenlendi.

Ramazanla birlikte, oruç tutanların öğün sayısı ve sıvı tüketimi azaldı.

Ancak ramazanda düzenli ve yeterli beslenmek çok önemli... Öncelikle gün içinde kaybedilen su ve mineral yeniden kazanılmalı...

Uzman Diyetisyen Berçin Paycı, "İftar ve sahur arsındaki zaman diliminde gün içerisinde kaybettiğimiz sıvıyı, terle, idrarla kaybettiğimiz sıvıyı, 2-2.5 hatta 3 litreye kadar iftar ile sahur arasındaki zamanda tüketmek gerekli" dedi. Yağlı besinlerden ise olabildiğince uzak durun... Berçin Paycı bu konuda da şunları söyledi: "Ağır besinler tüketmemek çok önemli, özellikle kızartmalar, ağır soslu besinler, salçalı besinler yerine buğulama, ızgara veya haşlama besinler tüketmek önemli."

Sahur, İmsak Saatine Yakın Olmalı
Sahur'un imsak saatine yakın bir zamanda yapılmasının da önemli olduğu vurgulanıyor.

Sahura kalkılmadan oruç tutulması halinde halsizlik, başağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görüleceği uyarısında bulunuyor.

Diyetisyen Berçin Paycı, "Sahura mutlaka sahur vaktinde kalkılmalı ve sahurda proteinden zengin besinler süt, yumurta ve peynir tüketilmeli ve sahur yapıldıktan sonra hemen yatılmamalı" diyor.

Editör: TE Bilişim