Piyasalarda Bahar Havası

Bankalararası piyasada dolar global piyasalardaki olumlu hava, IMF ile kısa sürede anlaşma sağlanacağı beklentisi ve gelecek kaynağın tahminlerin üzerinde olabileceği düşünceleriyle güne 1.57'nin altında başlarken bankacılar global piyasalardaki olumlu havanın devam etmesiyle düşüşün sürebileceğini söylediler.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin tamamında dün gece geç saatlerden itibaren başlayan değer kazançları görüldüğünü belirten bir bankacı, "Düşüşte global piyasalar etkili. Önceki gün hazinenin yapmış olduğu ihale neticesi, euro/dolar paritesinin 1,3180'lerden toparlanmasıyla dolar aşağı geldi. Dolar/TL'de 1,80'li seviyelere çıkmıştık ve çok hızlı 1,60'ların altına indik. Hızlı inişin bir düzeltmesini yaşadığımız son iki günün ardından tekrar aşağıdayız" dedi.

Başka bir bankacı ise "IMF ile anlaşmanın fon büyüklüğünün 30 milyar dolara ulaşabileceği ve bunun 10 milyar dolarlık kısmının da hemen serbest bırakılabileceği" beklentisinin TL cinsi yatırımların değer kazancındaki diğer nedenlerin haricinde önemli bir etken olduğunu söyledi. Aynı bankacı kurun kısa vadede 1,52'li seviyelere gerilemesini beklediğini söyledi.

IMF ile ara verilen görüşmelere yeniden başlanacağının açıklanmasının ardından yönünü aşağı çeviren ve bir aydan kısa sürede 1,80 seviyelerinden 1,60'ın altında gerileyen dolar/TL dün spot kapanışında 1,5930 TL olurken bugün ilk işlemlerde 1,57'nin de altına indi.

ABD borsaları, iki seans devam eden düşüşün ardından ABD devletinin bazı hayat sigortası şirketlerini destekleyeceği yönündeki haberler ile perakende alanında faaliyet gösteren Bed Bath & Beyond'un açıkladığı beklentilerden iyi bilançonun ardından, tüketici talebinin arttığı yönündeki

beklentilerle yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi Japonya'nın yürürlüğe koyacağı ekonomiyi destek tedbirlerinin açıklanmasının ardından hisselerde görülen değer artışlarıyla yüzde 1.8'in üzerinde yükseldi.

Faiz tarihin en düşüğünde

Dün işlem görmeye başlayan ve işlem görmeye başladığı ilk gün tarihin en düşük seviyesine gerileyen 2 Şubat 2011 vadeli yeni gösterge tahvilde bileşik faiz bugün rekorunu yenileyerek tezgahüstü piyasada yüzde 13 seviyesinin altında güne başladı.

Gösterge tahvilde tezgahüstü işlemlerde faiz yüzde 12.90 seviyesine geriledi. Aynı tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 13.21 valörlüde yüzde 13.08 olmuştu.

Gösterge faizin tarihin en düşük seviyesini kırmasının da global piyasalardaki olumlu havanın ve tahvilin arzının nispeten az olmasının etkili olduğunu belirten bir bankanın tahvil/bono masası yetkilisi, "ABD borsaları toparlanıyor ve Japonya'da açıklanan yeni bir destek paketinin etkisi düşüşte önemli. Bir de yeni gösterge kağıdın arzının az olması düşüşü hızlandıran bir sebep" dedi.

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokratik Parti'nin ekonomik destek paketinin büyüklüğünün 15.4 trilyon yen (154 milyar dolar) olduğunu açıklamasının ardından otomobil ve güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren şirketlerin hisseleri değer kazandı. Destek paketi güneş enerjisi ve az yakıt tüketen araçların kullanımını teşvik ediyor.

Borsa da güne yükselişle başladı. İMKB Ulusal 100 Endeksi'nde yüzde 1'e yakın yükseliş görülüyor.

Editör: TE Bilişim