Piyango İhalesi Yenilenecek

Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci, bu yıl içinde Milli Piyango ihalesini yenilemeyi planladıklarını bildirdi.

Kilci, ''Daha katılımcı, daha rekabetçi bir ihale öngörüyoruz'' dedi.

Kilci, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, dün nihai pazarlık görüşmeleri gerçekleştirilen Milli Piyango ihalesinin, ihale komisyonunun iptal kararıyla sonuçlandığını anımsattı.

''Bizim özelleştirme sürecindeki kararlılığımız devam ediyor'' diyen Kilci, geçen 6 yıllık uygulamada bunun birçok örneğinin olduğunu söyledi.

Yakın zamanda değerlendirme yapıp, bu yıl içinde Milli Piyango ihalesini yenilemeyi planladıklarını belirten Kilci, daha katılımcı ve daha rekabetçi bir ihale öngördüklerini, bu çerçevede hem ihale yapısının hem de zamanlamanın gözden geçirileceğini kaydetti.

ÖİB Başkanı Kilci, şöyle devam etti:

''Az sayıda katılımcının olduğu ihalelerde rekabet düzeyi düşük kalıyor. Bizim amacımız katılımcı sayısını artırmak. Belki gerek ihale şartnamesinde gerekse sözleşmelerde yapılması gereken birtakım değişiklikler olabilir. Nitekim bu ihale sürecine 5 grup ile başladık. Her bir grupla kapsamlı görüşmeler yürüttük. Gerek ihale şartnamesi gerekse diğer ihale dokümanlarına ilişkin geri bildirimler aldık o dönemde. Tabi bunların hepsinin dokümanlara yansıması mümkün olamadı. Yeni ihalede bunların değerlendirilmesi ve dokümana yansıması olabilir.''

Metin Kilci, değer tespitini esas alan konuların da gözden geçirilebileceğini söyledi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Milli Piyangonun özelleştirilmesi ihalesindeki sonuca bir mazeret bulmasının, bir mazeret yakıştırmasının doğru olmayacağını belirterek, ''Hiçbir mazeret bu sonucu değiştirmez'' dedi.

Kilci, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, dün nihai pazarlık görüşmesi gerçekleştirilen ve ihale komisyonu tarafından iptal kararı verilen Milli Piyangonun özelleştirme ihalesinde, hiçbir mazeretin sonucu değiştirmeyeceğini söyledi.

''Bütün mesele yapılan her uygulamadan ders çıkartmak. Değişiklik yapılması gerekiyorsa, bu değişiklikleri yapmak'' diyen Kilci, sonuçla ilgili bir çok olumsuz eleştirilerin olacağını, bunları saygıyla karşıladıklarını söyledi.

Kilci, ''Ama bunların olması için de bu sonucun ortaya çıkması gerekiyordu. Bunların bir çoğu öngörülebilir olmayan şeyler, öngörülmesi güç olan şeyler'' dedi.

''İkinci ihalenin daha rekabetçi olacağını ümit ediyoruz'' 

Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, Milli Piyangonun özelleştirilmesi için çıkılacak ikinci ihalenin daha rekabetçi ve daha olumlu şartlarda yapılacağını ümit ettiklerini belirtti.

İhale ile ilgili yapılacak değişikliklere ilişkin olarak Kilci, söz konusu değişikliklerin yeni bir ÖYK kararı gerektirmeyeceğini söyledi.

Kilci, bu konuların Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Milli Piyango İdaresi Başkanlığı arasında yapılacak görüşmeler çerçevesinde belirleneceğini kaydederek, yeni bir mevzuat ya da ÖYK kararı gerektiren bir durumun ortaya çıkması halinde de gereğinin yapılacağını belirtti.

Önümüzdeki haftadan itibaren yeni ihale için çalışmalara ve ihale hazırlıklarına başlayacaklarını kaydeden Kilci, ihalelerde değer tespit komisyonunun ve ihale komisyonlarının çok önemli rolü bulunduğunu ve değer tespitini söz konusu komisyonların yaptığını anlattı.

İhalenin bu yıl içinde sonuçlandırılıp sonuçlandırılamayacağını ilişkin soru üzerine de henüz bu yıl içinde yeteri kadar zaman olduğunu belirten Kilci, ''Önümüzde 7 aylık bir süre var. Bu süreyi optimum şekilde kullanmaya çalışacağız'' dedi.

''Değer tespite esas varsayımlar gözden geçirilecek" 

Kilci, ''Rakam yüksek eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz'' şeklindeki soru üzerine de bu konuda bir değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını söyledi. ''Yüksek, düşük'' ifadelerinin kendileri için doğru ifadeler olmadığını, bunun tamamen değer tespit komisyonunun takdirinde olan bir konu olduğunu belirten Kilci, değer tespite esas olan varsayımların gözden geçirilmesinin gerekeceğini de kaydetti.

''Strateji değişikliğine gidilebilir mi?'' şeklindeki soruya da Kilci, ''Bu da mümkün. İhalenin yapısında bir değişiklik söz konusu olabilir, zamanlaması değişecek. Bütün bu değerlendirmeleri kapsamlı bir şekilde Milli Piyango İdaresi ile birlikte önümüzdeki günlerde yapacağız'' yanıtını verdi.

''10 Yıllık lisans bence normal''

''10 yıllık lisans süresi'' ile ilgili soru üzerine Kilci, ''Ben bunu yeniden gözden geçirmeyi gerektirecek bir konu olarak görmüyorum. Bu çok normal bir süre bana göre. Tabi ki bunlara da yine bakacağız. Ama benim şahsi fikrim, bu süre normal bir süre. Ama tabi ki sadece ihale yapısı ve süreden değil, birçok ayrıntıdan oluşuyor, bunları tek tek danışmanlarla birlikte ve yatırımcılardan aldığımız feed backlerin değerlendirilmesi gerekiyor'' dedi.

Kilci, değer tespiti ile ilgili bir başka soru üzerine, Milli Piyango ihalesi ve geçmişte yapılan Türk Telekom özelleştirmesi ihalesinin farklı mevzuatlara göre yapılan ihaleler olduğunu kaydederek, bu ihalelere başlanmadan önce değer tespit işleminin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması gerektiğini söyledi. Kilci, diğer özelleştirmelerde ise ihale zamanına kadar değer tespitin sonuçlandırılmasının mümkün olduğunu belirten Kilci, yapı olarak diğer özelleştirme ihalelerinden farklı bir yapı olduğunu anlattı.

Kapsamlı kanuni değişiklik öngören bir strateji değişikliği söz konusu olsun istemediklerini ama gerekiyorsa bu konudaki önerilerini de hükümete ileteceklerini kaydeden Kilci, bu değerlendirmeleri yapmak için bu günün çok erken olduğunu, önümüzdeki haftadan itibaren bu değerlendirmeleri yapacaklarını söyledi.

İhale komisyonunun çok hızlı karar verdiğinin hatırlatılması üzerine de Kilci, sürecin onu gerektirdiğini, kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini, ihalenin de kısa sürdüğünü belirtti.  

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, önümüzdeki dönemde, elektrik dağıtımda, köprü ve otoyollarda, şeker fabrikalarında ve Milli Piyango'da yeniden olmak üzere, ihaleye çıkacaklarını bildirdi.

Kilci, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için büyük ihtimalle bu yıl içinde ihaleye çıkacaklarını ama bu yıl içinde bir sonuç almayı öngörmediklerini belirtti.

Söz konusu özelleştirmenin işletme hakkı, imtiyaz sözleşmesi gibi daha karmaşık yapılar içeren özelleştirmeler olduğunu ve uzun zaman almasının da son derece normal olduğunu kaydeden Kilci, ÖİB'nin çok ciddi bir deneyime sahip bulunduğunu söyledi.

'Otoyol özelleştirmeleri için bir zaman öngörünüz var mı?'' şeklindeki soru üzerine Kilci, ''Yok, bu tamamen bizim dışımızda gelişen işlere bağlı olduğu için zamanlama öngöremiyoruz. Meclis'teki kanunun çıkışına bağlı ama sanıyorum önümüzdeki birkaç hafta içinde bu kanun yasalaşır, ihaleye çıkarız'' dedi.

Elektrik dağıtım özelleştirmeleri 

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde Yeşilırmak, Çoruh Elektrik ve Osmangazi Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde ihale ilanında bulunduklarını hatırlatan Kilci, yeni bölgelerde ihaleye çıkma konusundaki kararlarını, tamamen yatırımcılardan alacakları feed backe (geri dönüm) bağlı olarak vereceklerini söyledi.

Metin Kilci, ''Neticede satış işlemi iki taraf arasında yapılan bir işlem. Tek taraflı olarak bir karar geliştirmemiz söz konusu olamaz. Ortamın uygun olması, yatırımcıların bu konudaki geri dönüşleri, sağlıklı bilgilendirme bizim kararlarımızı belirleyecek'' dedi.

Şeker fabrikaları 

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili olarak da Kilci, şeker fabrikalarında bu sene içinde bir kaç portföy grubunda ihaleye çıkmayı planladıklarını bildirdi.

Kilci, grupları daha önce belirlediklerini ve portföy oluştururken coğrafi yakınlıklar, kotaların birleştirilebilir olması, pancar tarımındaki verimliliği esas aldıklarını hatırlattı.

ÖİB'de kalan kamu hisseleri 

''Özelleştirilmesi gerçekleştirilen ancak halen elinizde bulunan kamu hisselerine yönelik enstrüman çalışmaları ne durumda?'' şeklindeki soru üzerine de Kilci, bu finansal aracın uzun zamandır farkında olduklarını söyledi ve şöyle devam etti:

''Geleneksel özelleştirmeler azaldıkça bu tür alternatif özelleştirme yöntemlerine başvurmamız söz konusu olabilir. Bu doğal bir süreç. Bu konuda İdaremizin bilgi birikimini geliştirmeyi çalışıyoruz, birtakım eğitimler ve bilgilendirmeler yapıyoruz. Bu yeni bir finansal araç. Bu tek başına Özelleştirme İdaresi'nin vereceği bir karar değil. Bu SPK'nın Hazine'nin onay vermesi ile ihraç edilebilecek enstrüman.

Convertible bond (hisse senedine çevrilebilir tahvil) deniliyor. Bu yapılandırmada çok değişik şeyler yapılabiliyor. Bunların tamamının Hazine'nin borçlanma yapısıyla paralellik arz etmesi gerekiyor. Özelleştirme İdaresi olarak kamu borçlanmasını içeren bir uygulamayı Hazine'nin borçlanma yapısı ve borçlanma maliyetlerinden farklı tasarlayamayız.''

Söz konusu uygulamanın piyasalarda çok başarılı uygulandığını, özellikle Asya'da hızla uygulandığını anlatan Kilci, ''Bizim için en zor olan şey, söz vermek. Ama biz bu konuda çalışıyoruz ve uygun ortam olması halinde kendimizi hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Bu yıl içerisinde olabilir'' dedi.

''Hazine ve SPK ile görüşmeleriniz oldu mu?'' şeklindeki soruya da Kilci, ''Şu anda henüz Hazine ve SPK ile o noktaya gelmedik. Bizim bu aracı tam olarak öğrenmemiz, yapılandırmamız gerekiyor. Daha sonra Hazine ve SPK ile görüşmelerimiz olacak'' yanıtını verdi.

Söz konusu enstrümanın yeni şirketlerde de söz konusu olabileceğini, halka açık hale getirilip, halka arzının gerçekleştirilmediği şirketlerde de olabileceğini belirten Kilci, ''Bizim Özelleştirme Kanunu çerçevesinde birçok şirketi, kamu kuruluşunu şirketleştirip halka açık hale getirmemiz mümkün. Önümüzdeki günlerde bunları konuşuyoruz olacağız. Ama şimdi yatırımcıları, piyasaları yanlış yönlendirmemek adına çok fazla ayrıntı doğru olmaz'' diye konuştu.

Devir işlemleri 

Kilci, ''Yakın zamanda devir işlemi var mı?'' şeklindeki soru üzerine, ÖYK kararı gerçekleşmiş olan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş'nin bulunduğunu, henüz zaman öngörmediklerini ama Meram Elektrik'in devir işleminin herhalde gerçekleştirilecek ilk devir işlemi olduğunu söyledi.

Limanlar için öngörüde bulunamadığını, halen Danıştay'dan imtiyaz sözleşmelerine ilişkin görüş beklediklerini belirten Kilci, ''Limanların devirleri söz konusu olabilir'' dedi.

Editör: TE Bilişim