Paşa'nın Esprisini Genelkurmay'da Yalanlamadı.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki  haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Metin Gürak çeşitli konularda bilgi verdi.

Çiçek İle Ergenekon Esprisi

Toplantıda "Eğirdir'de Başbakan Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyelerine verilen brifing esnasında Ergenekon Davası ile ilgili esprili bir diyalog geçtiğine dair haberlerin basına yansıdığını" gazeteciler tarafından hatırlatılması üzerine Tuğgeneral Gürak, "Orada gerçekten çok önemli bir faaliyet icra edildi. Daha sonra Sayın Başbakanımız ve katılan bakanlar da değerlendirmelerini yaptılar. Bu kadar önemli bir faaliyette üzerinde durulacak bir konu değildir" diye konuştu.

Hasan Tahsin Basın Merkezi'nde haftalık açıklamasını yapan Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, ilk resmi yurt dışı ziyaretini, Azerbaycan'a yapmakta olduğunu belirterek, Orgeneral Başbuğ'un bu ziyaret esnasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de görüştüğünü söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 4 bakana 4 Kasım 2008 tarihinde Eğridir Dağ, Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nda verilen brifingde eğitim faaliyetlerinin de yerinde görüldüğünü hatırlatan Tuğgeneral Gürak, brifing ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Operasyon hazırlığı yapan bir kol tanıtılmış ve üzerinde taşıdığı silah, teçhizat ve malzeme görülmüş, mayın ve el yapımı patlayıcı dershanesinde, bölgede karşılaşılan mayın ve el yapımı patlayıcılar tanıtılmış, gözetleme ve dinleme eğitim parkurunda verilen eğitim uygulamalı olarak gösterilmiş, geçici üs bölgesindeki tertiplenme gösterilmiş, sızma parkurunda geçiş eğitimi hakiki mermi kullanmak suretiyle fiilen icra edilmiş, kolun temas araması yapması, bu sırada temasa girmesini müteakip uygulanan yöntemler ile tesadüf temasında hareket tarzları gösterilmiştir."

Bedelli Askerlik

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, bedelli askerlikle ilgili haberlerin doğru olmadığını, bu konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığını açıkladı.


Savaşçı Ruh Yükseliyor

Tuğgeneral Gürak, brifingin öğleden sonraki ikinci bölümünde ise, helikopterlerle Karaburun bölgesine intikal edilerek Komando Özel Engel Parkurundaki çalışmaların görüldüğünü, bu eğitimlerin amacının kursiyerlerin öz güvenini kazandırma, fiziki güçlerini artırma ve savaşçı ruhlarının yükseltilmesine katkı sağlamak olduğunu ifade etti.

Tuğgeneral Gürak, TSK'nın bölücü terör örgütüne yönelik olarak icra ettiği faaliyetler kapsamında 31 Ekim 2008 tarihinden bugüne kadar toplam 26 olayın meydana geldiğini açıklayarak, toplam 11 patlayıcı madde olayından da 8'nin güvenlik kuvvetleri tarafından yerinde imha edildiğini kaydetti. Tuğgeneral Gürak, dönem içinde toplam 11 bölücü terör örgütü mensubunun da etkisiz hale getirildiğini, bunlardan 7'sinin yakalandığını söyledi.

Planlı Faaliyetler

 

Geçen hafta icra edilen planlı faaliyetlerden Falcon Air Meet-2008 Tatbikatı'nın 18 Ekim - 5 Kasım 2008 tarihleri arasında, 5'inci Ana Jet Üs (Merzifon) 151'inci Filo Komutanlığından 5 adet F-16 uçağının ve 54 personelin katılımı ile Azraq/Ürdün'de icra edildiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, tatbikata katılan ABD, Ürdün ve Türkiye arasında yapılan yarışmalarda; Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının, hava yer atışı (eğitim ve hakiki mühimmat) ve yakın kolda geçiş dalları ile genel kategoride birinci olduğunu kaydetti.

Ele Geçirilen Malzemeler

Dönem içinde, Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Karlı köyünde bir vatandaşa ait evde 1 Kasım 2008 tarihinde yapılan aramada ve Hatay'ın Hassa ilçesi kırsal kesiminde teröristlere ait patlayıcı madde ve pek çok malzeme ele geçirildiğini vurgulayan Tuğgeneral Gürak, şu bilgileri verdi:

"Ele geçirilen bu patlayıcıların tamamının, bölücü terör örgütü tarafından, yerleşim yerlerinde ve sivil vatandaşlarımıza karşı kullanılmasının planlandığı öğrenilmiştir. Bu eylemlerin gerçekleşmesi durumunda, vatandaşlarımızın ne şekilde etkilenebileceği konusunun takdirini kamuoyuna bırakıyoruz"

Türk Silahlı Kuvvetleri'nce geçtiğimiz hafta yapılan arama kurtarma çalışmaları hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, 3 adet kurtarma faaliyeti icra edildiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 1 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını söyledi.

Arama Kurtarma Faaliyetleri

 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nce 31 Ekim-7 Kasım 2008 tarihleri arasında yapılan arama kurtarma faaliyetleri hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, bu dönemde toplam 3 adet arama kurtarma faaliyeti icra edildiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 1 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını bildirdi.

AB Raporundaki Türk Sılahlı Kuvvetleri

AB İlerleme Raporu'nda TSK aleyhine bazı ifadeler bulunduğuna ilişkin bir başka soru üzerine Tuğgeneral Metin Gürak, bu raporun 5 Kasımda açıklandığını ve konunun tüm yönleriyle devletin ilgili tüm kuruluşları gibi Genelkurmay Başkanlığı tarafından da incelendiğini belirterek, "Genelkurmay Başkanlığı olarak görüşlerimiz ilgili mercilere aktarılmaktadır" dedi.

İmralı Cezaevi

İmralı Cezaevi'nin güvenliğine ilişkin bir başka soru üzerine Tuğgeneral Gürak, "İmralı Cezaevi'nin dış emniyetinin tüm cezaevlerinde olduğu gibi Jandarma tarafından, iç emniyetinin tüm cezaevlerinde olduğu gibi Adalet Bakanlığı tarafından sağlanıyor" sözleriyle cevapladı.

Editör: TE Bilişim