Paranın Rotası Altına Döndü

Riskten kaçış, yatırımcının altına olan ilgisinin artmasına neden oluyor. Altın bugün spot piyasada son 7 ayın en yüksek seviyesi olan 962 dolar 95 sente kadar yükseldi. Altının yükselmesinde hisse senedinden çıkan yatırımcının güvenli liman arayışı etkili oluyor.

Euro, sterlin, Kanada doları ve Güney Afrika randı cinsinden altın fiyatları, güvenli liman alımları sonrasında tüm zamanların en yüksek değerlerine ulaştı.

Altının Euro cinsinden fiyatı 761.73 Euro olurken, sterlin cinsinden fiyatı 679.48 sterline ulaştı. Altının Güney Afrika para birimi rand cinsinden fiyatı 9.824 randa çıkarken, Kanada doları cinsinden fiyatı 1.207 Kanada dolarına yükseldi.

Aksu: 1000 doların görülmesi muhtemel

Altın fiyatlarındaki seyri NTVMSNBC’ye değerlendiren Goldaş Kuyumculuk Finans Müdürü Gökhan Aksu şunları söyledi: “Uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak, altın fiyatlarındaki aşağı ve yukarı yönlü hareketlerin önümüzdeki haftalarda da devam etmesi bekleniyor. Düşük faiz ortamı ve borsalarda yaşanan düşüşler nedeniyle paranın yönü şimdilik altın gibi görünüyor. Altın fiyatlarının 1000 doları görmesi muhtemel ancak bu seviyelerden gelebilecek kâr realizasyonlarına dikkat etmek gerekiyor.

Günümüzde yaşanan piyasa hareketlerinin, olağanüstü bir durumun sonucu olarak algılanmasında fayda var. Dolayısıyla altın fiyatlarında da sürekli aynı trendin devam etmesi pek olası görünmüyor. Tarih ve rakamlar da bu durumu teyit ediyor. Şöyle ki; Ağustos 2007’de 663 dolar, Mart 2008’de 1032 dolar, Ekim 2008’de 681 dolar, Şubat 2009’da 960 dolar seviyeleri dip ve tepe noktaları olarak görüldü. Bugünlerde ise fiyatların 1000 dolar psikolojik seviyelerine yaklaşıldığı görünmekte. Uluslararası piyasalardaki gelişmelere paralel olarak fiyatlarda hızlı hareketler yaşanabilir.”

Altın almanın zamanı mı?

Aksu, yatırımcılara şu önerilerde bulundu: “Yatırımcı açısından altın fiyatlarında kritik seviyelere gelinmiş durumda. Alternatif yatırım araçlarından sağlanan gelirler azaldıkça, paranın yönü altına dönüyor. Ancak, bugünkü seviyelere bir ay gibi kısa bir sürede ulaşılması, fiyatların alım için riskli seviyelere geldiğini gösteriyor.

Altın almak isteyen yatırımcılara önerimiz, daha makul seviyelerden alım yapmaları olacaktır. Uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmeler yakından takip edilmeli. Dünya ekonomisine ilişkin pozitif gelişmeler ve olası kâr realizasyonları altın fiyatlarını negatif olarak etkileyecektir.”

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber de, altın fiyatlarının 930 doların altına inmediği sürece 1000 doları görme ihtimali olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim