'Özel Eğitim Vermedik' 

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak şu bilgileri verdi

İSRAİLLİ PİLOTLARA EĞİTİM

İsrailli pilotların eğitimi hakkında da bilgi veren Genelkurmay, İsrail'in 21 eğitim programından 4'üne katıldığını, hiçbir ülkenin pilotuna özel eğitim verilmediğini açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Aden Körfezi'ne Türk askeri gönderilmesi çalışmaları ile ilgili, 'Bu kapsamda oluşturulması planlanan uluslararası deniz gücüne Türkiye'den bir firkateynin görevlendirilmesi ile ilgili şu anda hazırlıklar devam ediyor' dedi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 2008 yılı içerisinde yürütülen Toplumsal Gelişime Destek Faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, terörle mücadele ile halkın güvenliğini sağlarken, aynı zamanda halkla bütünleşme kapsamında Toplumsal Gelişime Destek Faaliyetleri icra ettiğini belirten Tuğgeneral Gürak, bu kapsamda milli eğitim müdürlükleriyle de koordineli çalışıldığını ifade etti.

Toplumsal Gelişime Destek Faaliyetleri çerçevesinde 2007-2008 eğitim öğretim döneminde Garnizon Komutanlıklarınca açılan 68 'Mehmetçik Dershanesi'nde 3 bin 244 öğrencinin üniversite, bin 276 öğrencinin ortaöğrenim kurumları sınavlarına hazırlanmak üzere kurs gördüklerini anlatan Tuğgeneral Gürak, baraj puanlarına göre başarı oranlarının üniversite sınavında yüzde 84, orta öğrenim kurumları sınavında yüzde 76 olduğunu söyledi.

Tuğgeneral Gürak, 2008-2009 eğitim öğretim döneminden itibaren bu dershanelerin etkinliğini daha da artırmak amacıyla dershanelere, 420 ilave yedek subay öğretmen görevlendirildiğini belirtti.

Öğrencilere kitap sevgisi aşılamak, derslerine ve kültür-eğitim faaliyetlerine katkıda bulunmak maksadıyla okul bünyesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğiyle 32 adet Mehmetçik Kütüphanesi açıldığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, faaliyetleri mülki makamlarla koordineli olarak gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Bin 643 okula ve bu okullarda öğrenim gören 58 bin 126 öğrenciye kitap, kırtasiye ve araç-gereç yardımı yapıldığını dile getiren Tuğgeneral Gürak, 27 bin 828 vatandaşa giyecek, 35 bin 326 vatandaşa gıda, 10 bin 509 vatandaşa nakdi yardım, 810 engelli vatandaş ile huzurevi ve kimsesizler yurtlarında kalan vatandaşlara muhtelif yardımlar yapıldığını anlattı.

Çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olmak uzere, 389 okul, 22 cami ve 13 sağlık ocağına bakım onarım desteği verildiğini belirten Tuğgeneral Gürak, içme suyu için kuyu açma, yerleşim bölgelerine su getirme ve çeşme yapma gibi 665 çalışma gerçekleştirildiğini, 56 kilometre su şebekesi ıslah edildiğini, 6 köprü onarıldığını ve 11 kilometre köy yolunun bakım ve onarımının yapıldığını kaydetti.

Faaliyetler kapsamında 77 bin 113 vatandaşın sağlık taramasından geçirildiğini, 517 yoksul aile çocuğunun sünnet ettirildiğini bildiren Tuğgeneral Gürak, 17 bin 141 vatandaşa ilaç yardımı yapıldığını, 27 bin 807 vatandaşın diş taramasından geçirilerek 11 bin 275 diş çekimi yapıldığını anlattı.

Bu çalışmalara 2009 yılında da devam edileceğini belirten Tuğgeneral Gürak, 'Türk Silahlı Kuvvetleri her zaman milletinin hizmetindedir' dedi.

Tuğgeneral Gürak, Toplumsal Gelişime Destek Faaliyetleri kapsamında son olarak Diyarbakır'ın Çermik ilçesi Mehmetçik Dershanesinde ve Çermik ilçesinde öğrenim gören 42 öğrenci ve 4 idareci öğretmenin 4 Şubattan itibaren 4 günlük kültür gezisine başladığını söyledi.

Bu çerçevede Ankara ve Çanakkale'deki tarihi yerlerin gezilmesinin amaçlandığını anlatan Tuğgeneral Gürak, büyük çoğunluğu bugüne kadar Çermik ilçesi dışına çıkmamış öğrencilerin, Ankara'yı, Anıtkabir'i, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Birinci ve İkinci TBMM binalarını, Çanakkale Muhaberelerinin yapıldığı Gelibolu Yarımadasını ve İstiklal Harbinin en önemli muharebelerinden Sakarya Meydan Muharebesinin cereyan ettiği bölgeleri gezeceklerini kaydetti.

-ANADOLU KARTALI EĞİTİMLERİ-

Toplantıda Anadolu Kartalı Eğitimleri hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, eğitimlerin 2001 yılından itibaren her yıl 3-4 dönem halinde Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda konuşlu bulunan Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanlığında iki hafta süreyle icra edildiğini hatırlattı.

Bu eğitimlerin 1-2 döneminin milli, 1-2 döneminin uluslararası olarak planlandığını anlatan Tuğgeneral Gürak, eğitimlerin 2001 yılından şu ana kadar 21 dönem icra edildiğini kaydetti.

Bunların 14 adedinin uluslararası, 7 adedinin milli olduğunu belirten Tuğgeneral Gürak, Anadolu Kartalı Eğitimlerine katılan ülkelerin de ortak masraflara katıldıklarını söyledi.

Anadolu Kartalı Eğitimine katılacak ülkelerin davetine, yapılan değerlendirmeler neticesinde bir yıl önceden karar verildiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, eğitimlere 2001 yılından bu yana Türkiye, ABD, İsrail, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, İtalya, Ürdün, Hollanda, İngiltere, Fransa, Belçika ve diğer NATO uçaklarının katıldığını kaydetti.

Bugüne kadar Anadolu Kartalı Eğitimlerine toplam bin 400 uçak ve 15 bin 200 personel katıldığını bildiren Tuğgeneral Gürak, bunların yaklaşık yüzde 80'inin Türkiye'den olduğunu belirtti.

Tuğgeneral Gürak, 'Tatbikatlar, Türk Hava Kuvvetlerinin planladığı senaryo kapsamında diğer katılımcı ülkelerle birlikte icra edilmekte olup, hiçbir ülkenin pilotuna özel bir eğitim programı uygulanmamakta ve hakiki mühimmat atışı yaptırılmamaktadır' dedi.

Anadolu Kartalı Eğitimlerinin 2009 yılında 4 dönem halinde yapılmasının planlandığını kaydeden Tuğgeneral Gürak, bunlardan 2009 Haziran ayında yapılacak olan çok uluslu eğitimin basına açık olarak icra edilmesi ve basın turu düzenlenmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Tuğgeneral Gürak, 'İsrail Hava Kuvvetleri de her seferinde ortalama 10 adet uçakla yılda bir periyot olmak üzere, sadece beş kez bu tatbikata iştirak etmiştir' dedi.

Tuğgeneral Gürak, son dönemde TSK'yi ilgilendiren konularla ilgili yapılan kanuni düzenlemeler hakkında da 'Önem verdiğimiz ve kanunlaşması için teklif yaptığımız, şehit kardeşleri ve çocuklarının askerlik yükümlülüğüne tabi olmaması yönündeki kanun değişikliği teklifi başta olmak üzere 9 kanunda 36 maddede değişiklik öngören tekliflerimizin TBMM'ne sunulmasından çok kısa süre sonra dün kanunlaşmasından dolayı memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum' diye konuştu.

-SORULAR-

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, Aden Körfezi'ne asker gönderilmesi ile ilgili tezkerenin TBMM'de onaylanması hakkındaki bir soru üzerine, Genelkurmay Başkanlığı'nın baştan itibaren sürecin içerisinde yer aldığını söyledi. Tuğgeneral Gürak, 'Diğer kurumlarla birlikte bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyordu' dedi.

Konuyla ilgili 16 Aralık 2008 tarihli 1851 sayılı Birleşmiş Milletler kararı uyarınca bir temas grubu oluşturulduğunu anlatan Tuğgeneral Gürak, Türkiye'nin de bu temas grubu içerisinde yer aldığını belirtti.

Tuğgeneral Gürak, 'Bu kapsamda oluşturulması planlanan uluslararası deniz gücüne Türkiye'den bir firkateynin görevlendirilmesi ile ilgili şu anda hazırlıklar devam ediyor' dedi.

Konuyla ilgili hükümet tezkeresinin TBMM'ye gönderildiğini hatırlatan Tuğgeneral Gürak, diğer taraftan TCG Giresun gemisinin 2009 Şubat ayı içerisinde bölgeye gönderilmesi ile ilgili hazırlıkların Deniz Kuvvetleri tarafından yapıldığını kaydetti.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanma yıl dönümünde meydana gelebilecek olaylara ilişkin ne tür hazırlıklar yapıldığı yönündeki soru üzerine Tuğgeneral Gürak, 'Güvenlik güçleri her türlü tedbiri almaktadır. Herkesin sorumlu ve sağ duyulu davranmasını bekliyoruz' dedi.

Türkiye ile İsrail arasında 1990'lı yıllarda imzalanan anlaşmalar çerçevesinde iki ülke hava kuvvetleri arasındaki işbirliğinin halen devam edip etmediği yönündeki soruya ise Tuğgeneral Gürak, 'İki ülke arasında yapılan anlaşmalar çerçevesinde çalışmalar yürütülüyor' yanıtını verdi.

HAKURK'A HAREKAT

Tuğgeneral Metin Gürak, 4-5 Şubat 2009 tarihlerinde Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde bölücü terör örgütüne ait olduğu tespit edilen hedeflere hava harekatı icra edildiğini bildirdi.

Gürak, hava harekatında her zaman olduğu gibi sivil halkın zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alındığını belirtti.

Tuğgeneral Gürak, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) bölücü terör örgütüne yönelik icra ettiği faaliyetler kapsamında ise 30 Ocaktan bugüne kadar toplam 11 iç güvenlik olayı meydana geldiğini, bu dönemde, bölücü terör örgütü tarafından tuzaklanmış olan 5 adet el yapımı patlayıcı düzeneğinin güvenlik kuvvetleri tarafından bulunarak olası zayiatların önlendiğini kaydetti.

Dönem içinde 2 teröristin güvenlik güçleri tarafından yakalandığını bildiren Tuğgeneral Gürak, 1 teröristin de güvenlik güçlerine teslim olduğunu söyledi.

Tuğgeneral Gürak, TSK tarafından 30 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında toplam 7 arama kurtarma faaliyeti icra edildiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 55 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını bildirdi.

ABD'NİN PJAK KARARI

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, ABD'nin, PJAK'ı terör örgütü listesine almasının nasıl değerlendirildiği yönündeki soru üzerine, 'PJAK bir terör örgütüdür, ABD'nin terör listesine almasını olumlu bir gelişme olarak görüyoruz' dedi.

Editör: TE Bilişim