Öymen: Atatürk’ün Yaptıklarını Savundum

NTV’nin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, “AK Parti terör ile müzakerede Atatürk’ün arkasına sığındılar. 'Atatürk olsaydı bizim yaptığımızı yapardı' dediler. Ben de bunun doğru olmadığını söyledim” ifadesini kullandı.

Atatürk’ün isyanlara karşı müzakere değil mücadele yöntemi benimsediğini kaydeden Öymen, Alevilere karşı herhangi bir atıf yapmadığını da vurguladı.

Öymen, “Dersim Alevi ayaklanması değil. Atatürk’ün izlediği politika AK Parti politikası değil” dedi.

Öymen,o dönem Atatürk’ün Cumhurbaşkanı, Celal Bayar’ın Başbakan, Kazım Karabekir’in de Genelkurmay Başkanı olduğunu belirterek Dersim’de mücadele ettiklerini söyledi.

Öymen, “Yapmasalar mıydı? Ayaklanmaya karşı koymasalar mıydı? Açılım yapıp, müzakere yoluna mı gitselerdi” diye sorarak kendisinin sadece Atatürk’ün yaptıklarını savunduğunu açıkladı.

Dersim’de sivillerin de zarar gördüğü ve bazı aşırılıklar yaşandığının belirtilmesi üzerine ise Öymen, “Orada yapılan aşırılıkları savunmadım. Bir kişi öldüğü zaman bunun acısını hepimiz yaşarız. Ben Atatürk’ün müzakere etmediğini söyledim. Alevilere karşı bir şey söylemedim. Dersim, Alevi isyanı mı? Atatürk, Alevilere karşı mı savaştı?” diyerek sözlerini savundu.

Editör: TE Bilişim