ÖSS Katsayısına İkinci Durdurma

Yargıdan yeni katsayı düzenlemesine de durdurma geldi. Danıştay, YÖK’ün üniversiteye girişte uygulanan katsayı kararının yürütmesini ikinci kez durdurdu.

YÖK, "Sınava hazırlanan öğrencileri mağdur etmeyeceğiz" derken, ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan ise, "Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin bir şey söylemem" diye konuştu.

YÖK Başkanı Yusf Ziya Özcan ise "çok planlarımız var, sınav takviminin değişeceğini zannetmiyorum açıklamasını" yaptı.

Danıştay 8’nci Dairesi, YÖK’ün, üniversiteye girişte farklı katsayı uygulanmasına ilişkin 17 Aralık 2009 tarihli kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Danıştay, YÖK’ün 21 Temmuz tarihli eşit katsayı uygulamasını iptal etmiş, bunun üzerine YÖK yeni düzenleme yapmıştı.

İstanbul Barosu, alan içi tercihte 0,15, alan dışı tercihte 0,13 olarak açıklanan yeni katsayı uygulamasına da itiraz etti.

Danıştay 8’nci Dairesi, Baroyu haklı bularak yeni katsayı uygulamasını bir kez daha durdurdu.

Dairenin gerekçesinde, uygulanmakta olan ve zaman içinde birtakım sonuçlar doğurarak istikrar kazanan bir düzenlemenin değiştirilmesi ya da kaldırılması için hukuk düzeninde veya maddi olayda bir değişiklik olması gerektiği vurgulandı.

Gerekçede, "Önceki uygulamayı kaldıran ve yeni bir uygulama getiren düzenlemenin hukuken geçerli sebeplere dayanması gereği tartışmasızdır" denildi.

YÖK Karara İtiraz Edebilir

Danıştay’ın katsayı kararına yaptığı ikinci durdurmanın ardından gözler Yükseköğretim Kurulu’na çevrildi. YÖK’ün karara itiraz etmesi bekleniyor.

YÖK’ün karara itiraz etmesi durumunda bu itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda görüşülecek.

Kararı YÖK Üyesi Profesör Doktor Mehmet Akif Aydın değerlendirdi.

Bu kararı almakla Danıştay’ın kendisini idarenin yerine koyduğunu belirten Akif Aydın, "Danıştay bu kararı alarak doğrudan kendini yürütmenin yerine koymuş oluyor. YÖK’ün aldığı kararı yerindelik açısından denetliyor. YÖK öğrencileri mağdur etmemek için gerekli tedbiri alacaktır. Öğrencileri mağdur etmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı: Umarım Milyonlarca Öğrenci Madur Olmaz"

Danıştay’ın kararı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin’in de gündemindeydi.

Şahin, "Yeni öğrendim, milyonları aşan öğrenci yeni bir sınava girecek umarım mağdur olmazlar." dedi.

Karar, sınava hazırlanan meslek liselileri de üzdü.

Danıştay’ın kararının yaklaşan sınav tarihlerini etkileyip etkilemeyeceği ise merak konusu...

ÖSYM Başkanı: Başvuru Süresi Gerekirse Uzatılır

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, "Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin birşey söyleyemem" derken, öğrencilerden halen devam eden Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na başvurularını aksatmamalarını istedi.

Yarımağan, Cuma günü sona erecek başvuru süresini gerekirse uzatabileceklerini de açıkladı.

Öte yandan aksam saatlerinde bir açıklama yapan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "öğrenciler çalışmalarına devam etsin , motivasyonlarını bozmasınlar . Çok planlarımız var . Sınav takviminin değişeceğini zannetmiyorum" dedi.

Editör: TE Bilişim