ÖSS de 90 Bin Kontenjan Boş Kaldı

14 Haziran'da gerçekleştirilen Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile 21 Haziran'da yapılan Yabancı Dil Sınavı (YDS) yerleştirme sonuçları açıklandı.

Sınav sonuç belgeleri adaylara gönderilmeyecek. Adaylara ilişkin yerleştirme ve kimlik bilgilerini içeren fotoğraflı aday listeleri, elektronik ortamda üniversite rektörlüklerine iletilecek.

Kayıtlar Eylül'ün ilk haftası

Yükseköğretim programlarına kayıtlar, 31 Ağustos-7 Eylül arasında gerçekleştirilecek. Adaylar, kayıt için gerekli evrakla birlikte yerleştirildikleri üniversitelere başvurarak kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor.

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından sağlanan burs, kredi, katkı kredisi ve yurt başvurularını http://www.kyk.gov.tr internet adresinden yapabilecekler.

ÖSS'yi kazanarak tercih yapma hakkı elde eden veya sınavsız geçiş hakkı bulunan toplam 1 milyon 390 bin 332 adaydan 958 bin 628'i ÖSYM'ye tercih formu gönderdi.

Tercih gönderen adaylardan üniversitelerin lisans programlarına toplam 290 bin 97, ön lisans programlarına da 238 bin 631 olmak üzere toplam 528 bin 728 kişi yerleştirildi.

Yaklaşık 90 bin kontenjan boş kaldı

Üniversitelerin lisans programlarında toplam 26 bin 639, ön lisans programlarında toplam 61 bin 932 olmak üzere toplam 88 bin 571 kontenjan boş kaldı.

Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 6 bin 730, ön lisans programlarında 40 bin 8; vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 8 bin 180, ön lisans programlarında 20 bin 438; KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 10 bin 810, ön lisans programlarında 1367, diğer ülkelerdeki üniversitelerin lisans programlarında da 919, ön lisans programlarında 119 kontenjan dolmadı.        

Açıköğretimde ise kontenjan sınırlaması olmayan lisans programlarına 138 bin 624, ön lisans programlarına 114 bin 875; kontenjan sınırlaması olan lisans programlarına 2 bin 850, ön lisans programlarına da bin 600 öğrenci kayıt yaptırmaya hak kazandı.

Şampiyonların tercihi tıp fakültesi

SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinin birincisi, SAY-1 puan türü ikincisi Mustafa Öztürk Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce Tıp'a girmeye hak kazandı. SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinde ikinciliği paylaşan Ali Can Göksel Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği'ne, Semih Ucarı kapsamlı burslu olarak Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği'ne yerleşti. SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinde ikinciliği paylaşan, İngilizce puan türünde birinci olan Berkay Dertsiz ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ne girdi.

SÖZ-2 puan türünde birinci olan Serhat Güzel Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünü burslu kazandı. Aynı puan türünde ikinci olan İlyas Avcı Bilkent üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kapsamlı burslu olarak yerleşti.

SAY-1 puan türü birincisi Gülşen Yücel Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, SAY-2 birincisi Çağatay Ermiş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, ikinciliği paylaşan Ömer Yakar burslu olarak Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, Anıl Akyel ise ODTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüne girdi.       

EA-2 puan türünde birinci olan Mücahid Erdoğan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp bölümüne, ikinci Mustafa Lütfi Eker Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne burslu olarak, üçüncü Cemre Polat ise Koç Üniversitesi İngilizce Hukuk Fakültesi'ne başarı burslu olarak yerleşti.

Dil puanlarında Fransızca'da birinci olan Muazzez Çiğdem Oba İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp bölümünü, Almanca birincisi Mertcan İpek Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitimini sürdüren SÖZ-2 üçüncüsü Cihat İmamoğlu ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi SAY-1 üçüncüsü Ali Gökçe ise yeniden tercih yapmadı.

Editör: TE Bilişim