Obama'nın Sözlerine Tepki Sert Oldu

Amerikan Başkanı Barack Obama'nın, 24 Nisan açıklamasında 'soykırım' dememekle birlikte Ermenice 'Büyük Felaket' anlamına gelen ifadeler kullanması tepkilere neden oldu.

Dışişleri Bakanlığı, "Açıklamada yer alan bazı ifadeleri ve 1915 olaylarıyla ilgili tarih yorumunu kabul etmemiz mümkün değildir" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, açıklamada katılmadığı yönler olduğunu belirterek, "Özellikle 1915 yılında hayatını kaybeden yüzbinlerce Türk de var" dedi.

Muhalefetin ise Obama'nın sözlerine tepkisi sert oldu.

Amerikan Başkanı Barack Obama'nın, 24 Nisan açıklamasına devletin zirvesi, dışişleri ve siyasetçiler tepki gösterdi.

Dışişleri: Yorumu Kabul Etmemiz Mümkün Değil
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, 1915 olayları bağlamında o dönemde ve o bölgede yüz binlerce Türkün hayatını kaybettiği gerçeğinin de unutulmaması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, "-Tarih ancak gerçekliği tartışılmayacak kanıt ve belgeler temelinde yazılır ve değerlendirilir. Türk ve Ermeni uluslarının ortak tarihleri ancak tarafsız ve bilimsel verilerle incelenebilir ve değerlendirmeler tarihçiler tarafından bunun ışığında yapılabilir" denildi.

Türkiye'nin Türk- Ermeni diyaloğunun tarihsel boyutunu bu anlayışla desteklendiğine dikkat çekilen açıklamada, Obama'nın Türkiye-Ermenistan normalizasyonuna ilişkin yaklaşımının ise olumlu bulunduğu kaydedildi.

Gül: Açıklamada Katılmadığım Yönler Var
Obama'nın açıklanmasına ilişkin bir değerlendirme de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den geldi.

Gül, ABD Başkanı Barak Obama' nın 1915 olaylarına ilişkin yaptığı açıklamasında katılmadığı yönler olduğunu vurguladı.

Gül: "Özellikle 1915 yılında hayatını kaybeden yüzbinlerce Türk de var. Dolayısıyla hayatını kaybeden herkesin acısının paylaşılması gerekir. Ayrıca bu tarihi olaylara siyasilerin, devlet adamlarının karar vermesi mümkün değil." diye konuştu.

Artık geleceğe bakmak gerektiğini de belirten Gül şunları söyledi:
"-Gelecek için de bugünlerde bazı çevrelerde belki farklı farklı yerlere çekilebilir ama yapılan diplomasiye fırsat vermek gerekir. Yapılan şeyler bu bölgenin çıkarına yapılan çalışmalardır."

Muhalefetin tepkisi de sert oldu.

Baykal: Hayal Kırıklığı Yaratmıştır, Kabul Edilemez
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hem hayal kırıklığına uğradığını söyledi hem de "Sözde soykırım sözcüğünün Ermenicesine sarılarak sahip çıkılmıştır, bu kabul edilebilir değildir" dedi.

Baykal, bu açıklamalarda bir teselli çıkarmanın çok güç olduğunu da belirtti.

Bahçeli'den Erdoğan'a Çağrı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Obama'nın, 1915 olaylarını Ermenistan gibi soykırım olarak gördüğünü kaydederek, "Açıklamanın bütününe bakıldığında, bunun çok ağır ve kabul edilemez olduğu görülecektir" dedi.

Bahçeli, Başbakan Erdoğan'a çağrıda bulunarak Ermenistan ile kurulmak istenen diplomatik ilişkiden dönülmesini istedi.

Editör: TE Bilişim