Obama Beklenen Açıklamayı Yaptı

ABD Başkanı Barack Obama bu yıl da geçen yıl olduğu gibi "soykırım" kelimesini kullanmaktan kaçınarak 1915 olaylarını "Büyük Felaket" olarak tanımladı. İlk kez bir ABD Başkanı 24 Nisan açıklamasında "1915 olaylarında Ermenileri kurtaran Türkler"den bahsetti.

Bu anma gününde, 95 yıl önce meydana gelen 20’nci yüzyılın en büyük vahşetlerinden birini hatırlamak üzere bir an duruyoruz. Tarihin bu karanlık anında, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde 1.5 milyon Ermeni katledildi veya ölüme yürütüldü.

Gün, bu korkunç olayları düşünme ve bunlardan ders çıkarma günüdür. 1915’te olanlarla ilgili görüşlerimi defalarca dile getirdim ve bu görüşlerimde herhangi bir değişiklik olmadı. Gerçeklerin tam, açık ve adil bir şekilde anlaşıldığını görmek hepimizin çıkarınadır. Büyük Felaket, Ermeni halkının tarihinde yıkıcı bir bölümdür ve geçmişin derin hatalarını tekrarlamamak için katledilenlerin anısını hafızalarımızda yaşatmalıyız.

1915 yılında Ermenileri kurtaran Türkleri selamlıyor ve hem Türkler ile Ermeniler arasında hem de Türkiye’nin kendi içinde kurduğu diyalogdan cesaret alıyorum. Türk ve Ermeni halkları ortak tarihlerini anladıkça ve ortak insani değerlerini tanıdıkça birlikte daha da güçlenecektir.

1915’teki insanlık dışı olaylarla yüzleşsek bile Ermeni halkının kayda değer ruhundan ilham alıyoruz. Büyük Felaket’te katledilenleri hiçbirşey geri getiremeyecek olsa da dünyadaki Ermenilerin 95 yıldır yapmış oldukları katkılar, Ermeni halkının gücünün, azminin ve cesaretinin bir kanıtı olarak ortaya çıkıyor.

Ermeni halkının yılmaz ruhu, onları yok etmek isteyenlere karşı sonsuza dek kazandıkları bir zaferdir. ADD'ye’ye gelen bir çok Ermeni, 1915 vahşetinden kurtulan kişilerdi. Nesiller boyunca Ermeni asıllı Amerikalılar, toplumumuzu zenginleştirdi, ekonomimize can verdi ve demokrasimizi güçlendirdi. Ermenilerin güçlü gelenekleri ve kültürleri, ulusların oluşturduğu toplumun bir parçası olan ve daha iyi bir gelecek için dünya toplumuyla işbirliği yapan yeni bir cumhuriyetin de temelini oluşturdu.

Bugün, hem onlarla hem de dünyanın geri kalanındaki Ermenilerle birlikte bu karanlık geçmişin üstesinden gelen ve geleceğe yönelik bize umut veren katkıları için duyduğumuz derin hayranlıkla bir ara verip, 1915’in korkunç olaylarını hatırlıyoruz.

*Metnin resmi olmayan çevirisi hurriyet.com.tr ekibi tarafından yapılmıştır.

Editör: TE Bilişim