Newyork Kırmızı Beyaz Oldu

Manhattan'da 56. Sokak ile Madison Caddesi köşesinden başlayan yürüyüş, Türkevi'nin ve BM binasının hemen yanındaki Dag Hammarskjold Parkı'nda sona erdi.

Son derece renkli görüntülerin yaşandığı yürüyüşte, ABD'nin pekçok eyaletinde temsil edilen TADF'ye bağlı Türk dernekleri, Türkiye'den, Bulgaristan ve KKTC'den gelen ekipler, Ahıska Türkleri, Kırım Türkleri ve Türk Cumhuriyetleri dernekleri, geçit arabalarının üzerinde ya da yürüyerek geçiş yaptılar.

Yürüyüşler sırasında binlerce Türk, New York sokaklarında ellerinde Türk bayrakları ve alkışlarla geçiş yapanlara tezahüratta bulunarak, gösterileri izledi.

Özellikle dev bir Türk bayrağının ve Atatürk resminin sokaklardan geçişi sırasında büyük alkış oldu.

Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Adanaspor gibi takımların tören arabaları da büyük alkış aldı.

Yürüyüşü, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve milletvekillerinin dahil olduğu, Türk resmi heyeti de izledi.

Yürüyüşün ardından Türk toplumu temsilcileri, festival kısmını kutlamak için Dag Hammarskjold Parkına geldi. Parkın hemen yanıbaşında bulunan bir kilisede dini ayin ve evlilik töreni olması nedeniyle festivalin başlaması bir süreliğine ertelendi. Yarım saati geçen ertelemenin uzaması üzerine bu durumu alkışlarla protesto eden Türkler yerlerinden hiç ayrılmadan festivalin başlamasını beklediler.

Tören başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunun yapılmasının ardından İstiklal Marşı ve Amerikan milli marşı
söylenmesiyle başladı.

TADF Başkanı Kaya Boztepe, gecikmeden ötürü New York polisinin tutumunu eleştirdi ve Türk resmi heyeti ve Türk toplumundan özür diledi.

ABD'deki Türk toplumunu Amerikan vatandaşı olup, oy kullanıp ABD'de önemli karar mercilerine gelmeye davet eden Boztepe, ABD'deki Türk toplumunun sesinin daha fazla çıkması gerektiğini belirtti. Boztepe Türk Günü Yürüyüşünde anket de yaptıklarını, Türk toplumunun TADF'den beklentilerini öğrenmek istediklerini söyledi.

Bakan Yazıcı'dan seneye mehter getirme sözü

TADF Başkanı Boztepe, kürsüye konuşma yapmak için Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'yı davet ederken, Bakanın yaş günü olduğunu söyledi. Bunun üzerine herkes alkışlarla, bakanın doğum gününü kutladı.

Bakan Yazıcı konuşmasında ABD'deki Türk toplumuna seslenerek “Türkiye'deki herkesin sizin bu güzelliğinizi görmesini istiyorum, sizi bir kez daha kutluyorum” dedi. “Bana bu doğum günümde hayatımın en güzel gününü yaşattınız” diye konuşan Yazıcı, Madison Caddesindeki geçiş töreninin muhteşem olduğunu söyledi.
Türk Gününün 28 yıldır kutlandığını belirten Yazıcı, “İnşallah seneye muhteşem Mehter Takımını caddede sizinle birlikte yürüteceğiz” dedi. ABD'deki Türk toplumunun birlikteliğinin, yardımlaşma ve dayanışma duygusunun Türk Günü Yürüyüşüyle güçlendiğini belirten Yazıcı, bu etkinlikle Türk toplumunun Amerikan halkıyla da diyalog kurduğunu belirtti. Halkların kendi aralarındaki ilişkilerin son derece önemli ve kalıcı olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, Türk Yürüyüşü'nün de bunu sağladığını belirtti.

Türkiye'nin BMGK üyeliği

“Artık Türkiye uluslararası kuruluşlar nezdinde varlığı aranan önemli bir aktör konumunda” diye konuşan Yazıcı, yakındaki BM binasını göstererek “Güvenlik Konseyinde Türkiye temsil edilmeye başlandı, bu çok önemlidir. Türkiye'ye bütün uluslar güvenle bakıyor” dedi.

Soğuk savaşın sona ermesiyle birlikte medeniyetler çatışması yaşanacak diyenlerin yanıldıklarını belirten Yazıcı, dünyada Medeniyetler İttifakı girişiminin öncülerinden birinin de Türkiye olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin ABD ile son derece sağlam temelli ilişkilere sahip olduğunu da belirten Yazıcı, Türk toplumu üyelerinin ABD'de birey olarak haklarını daha fazla güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

ABD'deki Türk toplumunun Türkiye ile bağlarını da aynı derece güçlü tutması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, Atatürk'ün “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” sözlerini ilke edindiklerini de belirtti.

Wahigton büyükelçisi Şensoy ve Newyork başkonsolosu Samsar

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da yaptığı konuşmada, Türk Günü Yürüyüşü'ne katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Cumhuriyetin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dev posterinin New York sokaklarında taşınmasından dolayı Türk toplumuna ayrıca teşekkür etmek istediğini belirten Şensoy, 19 Mayıs 1919'da Türkiye Cumhuriyetinin çağdaş, demokratik ve laik temellerinin atıldığını söyledi.

90 yılda Türkiye'nin çok büyük bir mesafe aldığını belirten Şensoy, Türk toplumuna seslenerek “Sizler de ülkemizi ABD'de en iyi şekilde temsil ediyorsunuz, bundan dolayı da sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

New York Başkonsolosu Mehmet Samsar da yaptığı konuşmada, New York'ta 28 yıl önce bir avuç vatandaşın ellerinde Türk bayraklarıyla Ermeni terörünü telin etmek için New York sokaklarında dolaştığını, bu rakamın önce yüzlere, sonra binlere ulaştığını ve bugün de sayının on binlere geldiğini belirtti.

Samsar “Bugün buralara sığmıyoruz, bugün terörü telin için değil, bugün bu bayrak için, içinizdeki vatan sevgisi için, Türkiye için ve Türk olduğunuzla gurur duyduğunuz için yürüdünüz, hepimiz aynı şey için buradayız, tek bir Türkiye var” dedi.

Bu arada TADF Başkanı Boztepe Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin'in de aralarında olduğunu belirterek, kendisini Türkiye'nin BMGK'ya seçilmesi dolayısıyla tebrik ettiklerini belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu

Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı, AKP Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu da yaptığı konuşmada, kendilerini Türk Günü Yürüyüşüne 10 milletvekili olarak gönderen ve destek veren TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın New York'a selamlarını getirdiğini belirtti ve kendisine teşekkürlerini sundu.

New York'ta 17 yıl boyunca Türk Günü Yürüyüşleri'nin her aşamasında bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da selam ve sevgilerini ileten Çavuşoğlu, konuşmasında TBMM'nin tüm milletvekillerini tanıttı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin tüm dünyada son derece etkin bir lider ülke olduğunu belirtti.

Brooklyn Belediye Başkanı Markowitz

Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz de konuşmasına Türkçe olarak “Merhaba arkadaşlar” diyerek başladı ve Devlet Bakanı Yazıcı'nın doğum gününü kutladı.

Markowitz öncelikle, festivalin başlamasındaki gecikme konusuna değinerek, New York polisinin ABD'deki ve dünyadaki en iyi polis teşkilatlarından biri olduğunu belirtti, kendilerine teşekkür etti ve polisin, görevini yaptığını ifade etti. Markowitz, polisin bugün kilisedeki dini evlilik töreni ve ayini yerine Müslüman töreni, ya da başka bir dinin töreni olsaydı yine aynı şekilde saygı gösterilmesini isteyeceğini belirterek, New York'ta tüm dinlere saygı gösterildiğini belirtti.
Markowitz, Türkiye'nin dünya genelinde en çok turist çeken ülkeler arasında 9'uncu sırada bulunduğunu ve ABD Başkanı Barack Obama'nın da ilk dış ziyaretlerinden birini Türkiye'ye yaptığını söyledi.

Obama'nın ABD'de seçilmesinin dünyayı barışa bir adım daha yaklaştırdığını belirten Markowitz, Türkiye'nin dünya barışının sağlanmasında en önemli ülke olduğunu söyledi.

Musevi asıllı Amerikalı olan Markowitz, Türkiye'nin İsrail ile Arap ülkeleri arasında barış için çaba sarf ettiğini belirterek, Orta Doğu'da, kendi dilinde söyledikleri gibi, “Şalom” (Barış) istediklerini belirtti.

Türk toplumunun New York'a katkısının son derece büyük olduğunu ifade eden Markowitz, özellikle New York Başkonsolosu Mehmet Samsar'ın başarılı çalışmalarını övdü ve kendisinin liderliğinde New York'ta iki toplum arasındaki ilişkilerin son derece geliştiğini ve Türkiye'ye gitmek isteyen turist sayısının arttığını belirtti.

Konuşmaların ardından halk oyunu gösterileri yapıldı ve aralarında Zekai Tunca, Grup Hepsi ve Erdal Çelik'in de bulunduğu müzisyenler sahne aldı.

BakanYazıcı'nın gazetecilere açıklaması

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, gazetecilere Türk Günü Yürüyüşü ile ilgili yaptığı açıklamada, ABD'ye ilk kez geldiğini ve Türk Günü Yürüyüşüne de ilk kez katıldığını belirtti.

ABD'deki Türk toplumunun Türkiye ile bağlarını Türk dernekleri vasıtasıyla sürdürüyor olmalarının son derece önemli olduğunu belirten Yazıcı, “Bana göre bu yürüyüşün bir eksiği vardı. Burada bir mehter takımı olması gerekirdi. Folklörik etkinliğin daha fazla olması gerekirdi” dedi.

Bu durumu TADF Başkanı Kaya Boztepe ile konuştuğunu belirten Yazıcı, bunun finansman yetersizliği nedeniyle olmadığını öğrendiğini ve gelecek yıl bu eksikliği gidermeyi umut ettiklerini belirtti.

Sivil toplumun bu tür etkinliklerinin son derece önemli olduğunu belirten Yazıcı, ülke ilişkilerinin resmi düzeyden çok halklar arasında kurulmasının son derece önemli ve kalıcı olduğunu belirtti.

Yazıcı, bir soru üzerine, New York'taki tüm etkinlikleri beğendiğini ve Türk Gecesi'ne ev sahipliği yapan Brooklyn Belediye Başkanı Markowitz'i de çok sempatik bulduğunu, başkana bir espri yaparak, kendisine, “Ben sizi Mahmutpaşa'da ticaret yapan bir esnafa benzetiyorum, acaba bir alakanız var mı?” dediğini aktardı. Bakan, bunun Başkanın da hoşuna gittiğini anlattı.

10 Milletvekili yürüyüşte

Yürüyüşe TBMM'den Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Çavuşoğlu ile birlikte 10 milletvekili de katıldı.

AKP Adana milletvekili Fatoş Gürkan, AKP Bursa milletvekili Canan Candemirçelik, AKP Konya milletvekili Harun Tüfekçi, CHP Ankara milletvekili Emrehan Halıcı, AKP Antalya milletvekili Abdurrahman Arıcı, CHP Ardahan milletvekili Ensar Öğüt, CHP İzmir milletvekili Abdürrezzak Erten, MHP İzmir milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ve AKP Hakkari milletvekili Rüstem Zeydan A.A muhabirine yaptıkları değerlendirmelerde, Türk Günü Yürüyüşüne ilk kez katıldıklarını, bu güzel coşkuyu görmekten büyük memnuniyet duyduklarını belirttiler.

Yürüyüşün kapsamının ve içeriğinin gelecek yıl daha fazla zenginleştirilebileceğini belirten milletvekilleri, ABD'de yaşayan Türk nüfusun Amerikan vatandaşı olmalarının da son derece önemli olduğunu belirttiler.

Milletvekillerini bir bölümü de, ABD'de başkan Barack Obama'nın göreve gelmesinin Türk kamuoyundaki ABD imajını iyileştireceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim