Kuzey Irak-Bağdat anlaşamadı Nabucco boruları gazsız kaldı 

Avrupalı ve Arap enerji şirketleri Nabucco doğalgaz boru hattına Irak’tan gaz sağlanması için Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi ile anlaşmıştı. Ancak Bağdat’taki merkezi Irak Hükümeti bu anlaşmaya onay vermedi. Nabucco projesinde en büyük sıkıntı yeterli gazın olmayışı olarak gösteriliyor ve Irak’tan eklenecek gaza ümit bağlanıyordu.

Irak merkezi yönetimi, Kürt özerk bölgesi yönetiminin Avrupalı ve Arap enerji şirketleri ile yaptığı gaz anlaşmalarını tanımadığını açıkladı. Bu anlaşmazlık Nabucco projesine büyük darbe vurdu. Zira projedeki asıl sıkıntının ülkeler arası anlaşmazlık değil, boru hattından geçecek yeterli gazın olmayışı olduğu biliniyordu. Bu sıkıntıyı gidermek için de Irak’taki zengin doğalgaz yataklarına güveniliyordu. Irak Hükümet Sözcüsü Ali El Dabbah, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Crescent Petroleum ve Dana Gas şirketleriyle Nabucco doğalgaz boru hattı yoluyla Avrupa’ya gaz sağlayacak projeye ilişkin anlaşmalarını reddettiğini söyledi. Sözcü Ali El Dabbah, “Hükümet, Irak’ın federal Petrol Bakanlığı’nı içine almayan her türlü anlaşmayı reddediyor” dedi. Dabbah, yine de söz konusu Akkas gaz sahasından Nabucco’ya gaz vermeyi düşündüklerini ve bu sahada Avrupa’ya gaz sevkini mümkün kılacak üretimin 2014 yılına kadar sağlanacağını umduklarını açıkladı. Irak Hükümet Sözcüsü, yabancı şirketlerle yapılan bütün enerji anlaşmalarının petrol bakanlığının onayından geçmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bağdat’taki Mutsansiriya Üniversitesi’nden Abdul Rahman El-Meşhedeni, “Bağdat Hükümeti ve Kürtler arasında bir uzlaşma olacağını sanmıyorum, çünkü onlar açıkça Anayasa’yı ihlal ediyor” diye konuştu. Irak Kürt Yönetimi’nden yapılan açıklamada ise doğalgaz anlaşması’nın Türkiye ile ilişkileri güçlendireceği ve anlaşmada ısrar edecekleri vurgulandı.

NE OLMUŞTU?

8 milyar dolarlık plan sunulmuştu

- Önceki gün Avrupalı ve Arap enerji şirketleri, Avrupa’da çok sayıda alıcı olmasına rağmen, satacak gaz sağlamakta zorluk çeken Nabucco doğalgaz boru hattını çalıştıracak gazın Kuzey Irak’tan ihraç edilmesini sağlayacak 8 milyar dolarlık bir plan açıklamıştı. Tükettiği gazın dörtte birini, Rusya’dan ithal eden Avrupa, bu bağımlılığı kırmak için Nabucco projesini hayata geçirmek isterken Kuzey Irak’ta yarı özerk konumda Kürt yönetiminin denetimindeki bölgeden ihraç edilecek doğalgazın Nabucco projesinin arz çıkmazını aşması bekleniyordu. Bu amaçla Nabucco ortakları Avusturyalı OMV ile Macar MOL 8 milyar dolarlık Kuzey Irak projesine ortak olacaklarını açıkladılar. İşletme projesinde ise Crescent ve Dana ile işbirliği yapacaklardı.

Taşınacak gazın bir kısmı Türkiye’de satılacak

Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Andris Piebalgs’ın Nabucco doğalgaz boru hattından taşınacak gazın bir kısmının Türkiye piyasasında satılacağını söyledi. Piebalgs, Nabucco ortaklarıyla Avrupa Komisyonu’nun halen üzerinde çalıştığı ve Haziran’da imzalanması öngörülen hükümetlerarası anlaşma kapsamında çözülmesi gereken yasa sistemlerinin farklılığı ve Türkiye’nin arz güvenliğiyle ilgili iki temel sorun olduğunu da belirtti. 

Editör: TE Bilişim