"Mumcu'nun Niçin Öldürüldüğünü Biliyoruz"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "(Uğur Mumcu cinayeti) Olayın bağlantıları, doğrudan sorumluları ortaya çıkar. Bu umudumuzu, bu bekleyişimizi sürdürüyoruz" dedi.
Gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 17. yılında, evinin karşısında bulunan Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen etkinlikle anıldı.
CHP Gençlik Kolları üyeleri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı anma etkinliğinde, katılımcılar, Mumcu’nun anıtına karanfil bırakarak mum yaktı.
Anma etkinliğine, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın yanı sıra CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, CHP Ankara milletvekilleri Eşref Erdem, Zekeriya Akıncı ve Nesrin Baytok da katıldı.
Baykal ve beraberindekiler, Mumcu’nun evine giderek eşi Güldal Mumcu ile görüştüler. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, "Olayın bağlantıları, doğrudan sorumluları ortaya çıkar. Bu umudumuzu, bu bekleyişimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.
Baykal, cinayetin üzerinden 17 yıl geçtiğini hatırlatarak hala somut bir sonucun ortaya çıkmadığını söyledi. Kendilerine herhangi bir resmi yetkili tarafından olayla ilgili resmi bir bilgi de verilmediğini anlatan Baykal, şöyle devam etti:
"Biz, Uğur Mumcu’nun niçin öldürüldüğünü çok iyi biliyoruz. Önemli olan bu bilincin toplum tarafından sahiplenilmesi ve paylaşılmasıdır. Yani bugün önümüze bir isim koymasalar da çete koymasalar da Mumcu’nun, temsil ettiği değerlere karşı bir tertibin kurbanı olduğunu bilmeliyiz. Kim yaptıysa yaptı, onu temsil ettiği temel ilkeler için ortadan kaldırmak istediler. Neydi o temel ilkeler? Türkiye’nin ulusal bütünlüğü, laik, demokratik cumhuriyet, inançların siyasi amaçlarla istismar edilmemesi, terörün, ticaret, din ve siyaset bağlantılarının ortaya çıkartılması, bu konudaki gerçeklerin yılmadan cesaretle kararlılıkla topluma anlatılması. Bu anlayışa tahammül edemediler. Bu anlayışı göze alamadılar. Onların temsil ettiği anlayışı çok ciddi tehdit ettiğini gördüler. Bunun için ortadan kaldırdılar.
Biz, Uğur’un aydınlık düşüncesi, çağdaş, ilerici anlayışı, bağımsızlık duygusu, Mustafa Kemal sevgisi, laik, demokratik, bağımsız Türkiye özlemi doğrultusunda verdiği mücadeleye karşı, bu mücadeleyi etkisiz kılmak için iç, dış bazı çevrelerin dayanışması sonucunda bu cinayetin ve suikastın işlendiğini düşünüyoruz. Bu konuda bir tereddütümüz yok."
Bir gazetecinin "Hala umudunuz var mı?" sorusu üzerine CHP Genel Başkanı Baykal, şunları söyledi:
"Umudumuzu hiç kaybetmedik ama umudumuz bir ifşaattan çok Mumcu’nun temsil ettiği değerlerin gittikçe daha çok sahiplenilmesi. Uğur Mumcu’nun anlattıklarının, aradan bunca yıl geçtikten sonra, 17 yıl oldu onu kaybedeli, belki 20 yıl önce yazdığı yazılarda dile getirdiği bağlantılar, ortaya koyduğu tespitlerin, teşhislerin günümüz için ne kadar önemli, değerli ve yapıcı olduğunu çok açıkça görüyoruz. Şunu inançla söylüyorum; Mumcu, bugün yaşadığı dönemden daha günceldir. Bu herkes için söylenir bir söz değildir ama Uğur Mumcu için bunu söyleyebiliriz. Mumcu, bugünün Türkiye’sine yönelik güncel değerlendirmeler yapmıştır, güncel anlayış sergilemiştir, o bakımdan yaşıyor.
Uğur Mumcu’nun değeri, önemi, her geçen gün hepimizin gönlünde, zihninde çok saygın bir yer tutuyor. Artık olay nitelik değiştirdi. Cinayetin ifşaatı olmaktan çıktı. Büyük bir simgedir Uğur. O simge kimliği daha da belirginleşiyor ve netleşiyor. Değeri, önemi her geçen gün daha çok farkediliyor."
"Buradaydık" adlı bir sinevizyon gösterisinin de yapıldığı etkinlikte Güldal Mumcu ve çocukları, parktaki anıta çelenk bırakarak karanfil koydu.

Marmaris’teki törene Ceyhan Mumcu katıldı

Gazeteci Yazar Uğur Mumcu’nun ağabeyi Ceyhan Mumcu, "Başka cinayetler, başka acılar yaşanmasın diye Uğur Mumcu’nun
cinayetini aydınlatmaya çalışıyoruz, ama pek başarılı olduğumuz söylenemez" dedi.

Uğur Mumcu, ölüm yıl dönümünde, Muğla’nın Marmaris ilçesinde sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen törenle anıldı.

Atatürk Meydanı’nda düzenlenen törene katılan Ceyhan Mumcu, yaptığı konuşmada, cinayetin perde arkasının aydınlatılamadığını savundu.

Cinayetin, anma töreninin yapıldığı dakikalarda gerçekleştiğini ifade eden Mumcu, şunları söyledi:

"Sema açıktı ama hava çok soğuktu. Yer baştan aşağı kanla kaplıydı. Birlikte büyüdüğümüz, birlikte genç yaşına bastığımız, birlikte yaşam mücadelesi verdiğimiz Uğur Mumcu’nun parça parça olmuş kolu bir tarafta, bacağı bir tarafta, yüreği karşı binalara saplanmış o sahneyi gördüm. İnsan belleği unutma gibi bir yeteneğe sahiptir ama o sahne benim belleğimde hiç azalmıyor. Ruhsal yapımın bir parçası olmuş. Bunun bir tesellisi de var. Ölüm yıl dönümünde hepimiz bir aradayız."

Anma törenlerinin acılarını hafiflettiğini ve mücadele güçlerini
arttırdığını belirten Mumcu, "Elimizden geldiği kadar Uğur Mumcu’nun hiç olmazsa cinayetini azmettirenleri bulmaya çalışıyoruz. Başka cinayetler, başka acılar yaşanmasın diye Uğur Mumcu’nun cinayetini aydınlatmaya çalışıyoruz ama pek başarılı olduğumuz söylenemez" diye konuştu.

Vatandaşlar, törende, Uğur mumcu’nun Atatürk Anıtı’nın yanındaki  fotoğrafının etrafına beyaz ve kırmızı karanfiller koydu.

Samsun'da karanfillerle anıldı


Uğur Mumcu için, Samsun’un İlkadım İlçesi Bahçelievler Mahallesi’nde adını taşıyan parkta anma töreni düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene 12 sivil toplum kuruluşundan yaklaşık 200 kişinin katıldı. Törende konuşma yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şube Başkanı Murat Erkan, 17 yıl önce evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu yaşamını yitirenh Uğur Mumcu’nun, kalemini hiçbir zaman pazarlık unsuru yapmadığını söyledi. Erkan, “Uğur Mumcu laikliğin, hukukun üstünlüğünün, özgürlüğün, demokrasinin, bilimin, insanı doğruya güzele götüren aydınlanmanın, emeğin yılmaz bir savunucusu olmuştur. Bugün çağdaşlık ve laiklik düşmanı çevrelerin, emek düşmanlarının, hortumcuların, vurguncuların, Uğur Mumcu’yu ve diğer devrimci aydınlarımızı neden katlettiklerini iyi düşünmemiz gereken bir gündür” dedi.

Törene katılanlar daha sonra Uğur Mumcu anıtına kırmızı karanfil bıraktı.

Antalya'da  Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıldı

Antalya’nın Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen anma törenine yaklaşık 200 kişi katıldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Antalya Şubesi tarafından düzenlenen anma törenine, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri destek verirken, Cumhuriyet Halk Partisi ve İşçi Partisi çelenk gönderdi. Meydanda açıklama yapan ADD Antalya Şube Başkanı Mustafa Durna, Mumcu'nun ‘karanlık eller’ tarafından katledildiğini söyledi. Bugüne kadar öldürülen aydınların tüm sorumlusu olarak emperyalizmi işaret eden Durna, ulusal devlet ve üniter yapının parçalanmak istendiğini iddia etti. Emperyalizmin kılık değiştirerek Türkiye Cumhuriyeti'ne saldırmaya devam ettiğini kaydeden Mustafa Durna, “Emperyalistler işgalden önce kendileri için alan temizliği yapar” dedi.
İmralı Cezaevi'nde yatan teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın muhatap alınmasının, Kandil'den gelen PKK'lı grubun karşılanması esnasında yaşanan olayların ve Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın davul- zurna ile karşılanmasının mağdur olanların yaralarını kanattığını söyleyen Durna, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emperyalistlerce aşağılanmak istendiğini belirtti.
Ankara'da eylem yapan TEKEL işçilerine Antalya'dan selam yolladıklarını da söyleyen Durna, “Ulusal birliğimize sahip çıkarak düşmanlarımızı gene şaşırtacağız” dedi.

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), "Sesleniş Oratoryosu"nu seslendirdi.

Sözleri Uğur Mumcu’ya ait eser, konuk sanatçı Mustafa Erdoğan yönetiminde Kültür Merkezi’nde seslendirildi. Koro şefliğini Zdravko Lazarov, orkestra şefliğini ise Sunay Muratov’un yaptığı konserde, solist olarak Işıl Azaz ve Kenan
Korbek yer aldı.

Yaklaşık bir saat süren etkinliği CHP Mersin milletvekilleri İsa Gök ve Ali Rıza Öztürk’ün yanı sıra çok sayıda vatandaş izledi.

Oratoryo sonrası CHP’li bir grup, Atatürk Parkı’ndaki Uğur Mumcu Anıtı’nda düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu.

CHP İl Başkanı Yılmaz Şanlı, buradaki açıklamasında, Mumcu’nun Türkiye’nin yetiştirdiği önemli aydınlardan biri olduğunu belirtti.

Gruptakiler açıklamanın ardından Uğur Mumcu Anıtı’na kırmızı karanfil bırakarak, mum yaktı.

Münih ve Hamburg'da anma etkinliği düzenlendi

Almanya’nın Münih kentinde Türk Halk Derneği tarafından gazeteci-yazar Uğur Mumcu’yu anma etkinliği düzenlendi.

Etkinlikte, 1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstanbul Barosunun eski başkanlarından Turgut Kazan, "Türkiye’de hukuk devleti" konulu bir konferans verdi.

Kazan, bağımsız işleyen yargı organlarının gerekliliğine işaret ederek, "bu durumdan kurtulmanın, demokrasiye inanan insanların sandık başında oylarına sahip çıkmasıyla mümkün olacağını" söyledi.

Hamburg Fenerbahçeliler Derneği tarafından düzenlenen bir toplantı ile Uğur Mumcu ve geçen yıl geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını yitiren Hamburg Fenerbahçeliler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Zeki Can için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Hamburg ve Almanya Fenerbahçeliler Derneği Başkanı Mustafa Çömlek, uzun yıllar geçse de Mumcu’yu Almanya’da saygı ile andıklarını, Mumcu’ya şükran borçları olduğunu söyledi.

Çömlek, daha sonra derneğin 2010 çalışma programı hakkında bilgi vererek, "Taraftar dernekleri aynı zamanda Türkiye’nin de en güçlü sivil toplum dernekleri arasında gelmektedir. 2010 yılında fanatizmden uzak, diğer taraftar dernekleri arasında birlik ve beraberlik içerisinde ortak çalışmalar yürütmeyi düşünüyoruz"
dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Altona ilçesi Belediye Meclisi Üyesi Behçet Algan da, Abdi İpekçi ve Mumcu’yu saygı ile andıklarını belirterek, "Abdi İpekçi’nin öldürüldüğü gün Almanya’ya gelme kararı verdim. Keşke İpekçi öldürülmeseydi de, memleketim olan Adana’dan buraya gelmek zorunda kalmasaydım. Uğur Mumcu da yıllar önce Hamburg’a gelmişti. Evimde konuğum olmuştu. Mumcu, Türkiye’nin nasıl karanlığa gittiğini, yıllar önce gören aydın bir gazeteciydi" dedi.

Hamburg Türk Toplumu (TGH) Başkanı Hüseyin Yılmaz, "Mumcu’nun da söylediği gibi, Atatürk’ü okudukça ona daha çok yaklaşıyorum" şeklinde konuştu.


Hamburg ve çevresi Atatürkçü Düşünce Derneği Onursal Başkanı Gökten Küçük, Mumcu gibi değerli insanların unutulmaması ve devamlı yaşatılması gerektiğini ifade etti.

"Scottys" adlı restoranda düzenlenen anma etkinliğine, Çömlek’in yanı sıra derneğin onursal başkanı Mehmet Yalçın, Bremen Fenerbahçeliler Derneği İkinci Başkanı Selçuk Sevinç, Hamburg Galatarasaylılar Derneği Başkanı Abdullah Akar, Hamburg Beşiktaşlılar Derneği Başkanı Lütfü Kortağ, Hamburg Sivaslılar Derneği Başkanı Salim Yıldız ve çok sayıda dernek üyesi katıldı. (aa, dha)

Editör: TE Bilişim