Merkez'den Faize Şok İndirim

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik faiz oranlarını 1.5 puan indirerek yüzde 11.5'e çekti.

Piyasa beklentileri ise faizleri yarım puan indirileceği yönündeydi. Öte yandan Merkez Bankası, borç verme faiz oranını da yüzde 15,50’den yüzde 14’e çekti.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sürdüğüne işaret ettiği belirtilerek şöyle denildi:  
"Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunlar devam etmektedir. Bu çerçevede iktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacağı ve enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği düşünülmektedir. Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşler enflasyonu olumlu etkilemektedir. Bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün hızlanacağı ve yıl sonu hedefine öngörülenden daha önce ulaşılacağı tahmin edilmektedir.

Yıl sonunda enflasyonun hedefin belirgin sekilde altında kalma ihtimalinin sürdüğü değerlendirmesinde bulunan Kurul kısa vadeli faizlerin 150 baz puan indirilmesine karar vermiştir."

Merkez Bankası açıklamasında, küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin halen yüksek seviyede seyrettiğine dikkat çekilerek, "Bundan sonraki olası faiz indiriminin miktarı ve zamanlaması enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacaktır" denildi. 

Editör: TE Bilişim