Merkezden Faiz Sürprizi

Merkez Bankası piyasaları yine şaşırtarak faizleri 0.75 puan indirdi ve yüzde 9.75'e çekti. Piyasalarda öne çıkan beklenti ise 0.50 puanlık bir indirim yapılacağı yönünde idi. Merkez Bankası böylece son 6 ay içerisinde 7 puanlık bir indirim yapmış oldu.

Ayrıca Merkez Bankası tarihinde ilk kez faizleri tek haneli rakama indirmiş oldu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 10,50’den yüzde 9,75’e, borç verme faiz oranının ise yüzde 13’ten yüzde 12,25’e indirildiği kaydedildi.
 
Enflasyondaki düşüş hızlanacak 
 
Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın yılın ilk çeyreğinde de sürdüğüne işaret ettiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
 
"Uluslararası kredi piyasalarındaki sorunlar devam etmekte, küresel ekonomiye ilişkin göstergelerde henüz somut bir iyileşme gözlenmemektedir. Bu çerçevede iktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacagı ve enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği düşünülmektedir. Ayrıca, petrol ve diger emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin de katkısıyla kısa vadede enflasyondaki düşüşün hızlanacağı tahmin edilmektedir."
 
Açıklamada MB Para Politikası Kurulu'nun bu değerlendirmeler doğrultusunda ve son dönemde risk algılamasını azaltan gelişmeleri de göz önüne alarak kısa vadeli faizlerin 75 baz puan indirilmesine karar verdiği kaydedildi.
Öte yandan Kurul, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği ve şartlara bağlı olarak para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulundu.
Editör: TE Bilişim