Merkez Bankası Para Musluklarını İyice Açtı

Gecelik borçlanma faizlerini yarım puan indiren MB, zorunlu karşılık oranlarını 1 puan aşağı çekti. Piyasaya yaklaşık 5 milyar lira likidite sağlanacak

Bankaların tabi oldukları Türk parası ve yabancı para cinsinden yükümlülük oranlarının indirilmesi ile Merkez Bankasının borçlanma faiz oranlarını indirmesinin piyasadaki likiditeyi artıracağı belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, uluslararası yatırım bankalarının analistleri, zorunlu karşılık oranlarının Türk parası yükümlülüklerde yüzde 6'dan yüzde 5'e, yabancı para yükümlülüklerinde de yüzde 11'den yüzde 9'a indirilmesi ile Merkez Bankasının borçlanma faiz oranlarının yarım puan indirilmesinin likiditeyi artıracağını vurguluyor.

Her iki kararın da, disponibilite ve fiili bileşik faiz çerçevesinde, bankaların maliyetleri ile borçlanma maliyetlerini azaltarak, piyasaya ilave 3-5 milyar liralık likidite sağlayabileceği ifade ediliyor.

Gecelik borçlanmalarda faiz oranı yüzde 7,25'ten yüzde 6,75'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 9,75'ten yüzde 9,25'e çekildi.

Editör: TE Bilişim