Memurların %36'sı Vasıfsız
 
İSTANBUL - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kamu bürokrasisinde uzmanlık oranının yüzde 20'lerin altında olduğunu, şu anda 2 milyon 600 bin civarındaki devlet memurunun yüzde 36'sının bütünüyle vasıfsız insanlardan oluştuğunu kaydetti.
 
Dinçer, Türkiye Personel Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından düzenlenen ''17. Ulusal İnsan Yönetimi Kongresi''nin açılışında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin kriz sebebiyle ciddi sorunlarla boğuştuğunu, krizin adil olmayan bir şekilde gelişmekte olan ülkelere ağır bedeller ödettiğini söyledi.

Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan sorunlarla da karşı karşıya olduğuna, ülkenin en temel sorunların başında istihdamın geldiğine dikkati çeken Dinçer, yüzde 57'lik bir oranla işsizliğin en çok lise altı gruplarda görüldüğüne işaret etti.

YÜZDE 11'İ KAMUYA HİZMET ÜRETEMİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, ''gerçekte müzminleşmiş bir işsizlik sorunu'' yaşanan Türkiye'de küresel krizin sorunları daha da ağırlaştırdığını belirterek, şöyle konuştu:

''Gençlerin mesleksiz olmaları sorunlarımızı derinleştiriyor. Diğer yandan mevcut istihdamın kalitesi de önemli bir sorun olarak ortada duruyor. Mevcut çalışanların, özellikle kamu çalışanlarının önemli bir bölümünün uzmanlaşmamış olması hem verimsizlik sorunlarını doğurmakta hem de uluslararası rekabet gücümüzü olumsuz etkilemektedir.
Bugün kamu bürokrasisinde uzman olan ile olmayan arasındaki orana baktığımızda, uzmanlık oranı yüzde 20'lerin altında. Şu anda 2 milyon 600 bin civarındaki devlet memurunun yüzde 36'sı bütünüyle vasıfsız insanlardan oluşmakta, yüzde 11'i ise aslında kamuya hizmet üretemiyor.''

İstihdam üzerindeki maliyetlerin azaltılması için yaptıkları düzenlemelere değinen Dinçer, bundan sonra özellikle mevcut istihdama ilave olarak, işe alınan özellikle 19 ila 25 yaş arasındaki gençler ve kadınların sosyal güvenlik primlerinin 5 yıl süreyle ve azalan oranlarda Hazine tarafından ödeneceğini, 6. yıldan itibaren işverenin kendisinin ödemeye başlayacağını kaydetti.

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI

Dinçer, konuşmasının ardından soruları yanıtlarken, özel istihdam bürolarına ilişkin yasa çalışmalarına yönelik bir soruyu şöyle yanıtladı:

''Özel istihdam bürolarının geçici iş gücü kurmasıyla ilgili yetkilendirme kanunu, bizim ısrarla çıkarmayı düşündüğümüz kanunlardan biri. Birçok konuda sosyal güvenliğe kavuşmamış işçilerin sosyal güvenliğe kavuşmasını sağlayacak ve esneklik getirecek bir düzenleme... Şanssız ve iyi anlaşılamayan bir şekilde çok eleştiri geldi. 'Kiralık işçi' veya 'köle düzeni' olarak tarif edildi. Cumhurbaşkanı kanunu iade etti.

Bizim hedefimiz, bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonraki ilk fırsatta kanunu yeniden ve aynen Cumhurbaşkanımıza göndermek olacak. Özel istihdam büroları, işgücü arzıyla işgücü talebi arasında denge sağlıyor. Bu düzenlemeyi çıkarmayı, ülkenin bir ihtiyacı olarak görüyorum ve kanunu bütçe görüşmelerinden sonra tekrar gündeme alacağız.''
 

Editör: TE Bilişim