MB'den Dövize Müdahale

Küresel piyasalardaki olumlu hava Türkiye'ye de yansıdı. Ekonomik veriler yüz güldürmeye başladı. Yabancı sermaye girişinin artmasıyla düşüşe geçen dövize, Merkez Bankası'ndan müdahale geldi. Banka, dün (04.08.2009) piyasadan 30 milyon dolarlık alım yaptı.

Ekonomide toparlanma işaretleri gelmeye başladı. Dolar ve enflasyon düştü. Borsa yükselişte. Dünya borsalarıyla birlikte iyimserlik, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na da yansıdı.

Günü 44 bin 696 puandan kapatan borsa, kriz öncesi seviyesine yaklaşmış oldu. Sanayi ve işsizlik verileri ise umut verici. Kapasite kullanım artıyor. İşsizlikte ise artış durdu, rakamlar gerilemeye başladı.

Faizler tek haneye düşmesine rağmen, Türk bono ve tahvili cazibesi koruyor. Bunla birlikte son bir ayda yabancı sermaye girişi arttı.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Timur Han Gür, "Dolardaki bu değer kaybının hem küresel ekonomideki gelişmeler, hem de Türkiye'ye artan miktarda giren yabancı sermayenin etkisi var. Eğer vatandaşlar yatırımlarının bir kısmını dövizde tutmak istiyorlarsa bu seviyeler döviz için uygun alım seviyeleri olarak düşünülebilir" diye konuştu.

MB Piyasadan 30 Milyon Dolar Aldı
Dolardaki satış baskısı, döviz kurundaki oynaklık artırınca da Merkez Bankası önce müdahale sinyali verdi ardından devreye girdi. Dün (04.08.2009) dövize alım yönünde müdahale etti.

Böylelikle en son geçen yıl Ekim ayında ara verdiği döviz alım ihalelerine başlamış oldu. Merkez Bankası'nın dünkü (04.08.2009) ihaleyle piyasalardan 30 milyon dolar alım yaptı.

Müdahale sonrası dolarda bir miktar kıpırdanma oldu ve dolardaki düşüş durdu. Dolar günü 1 lira 4618'den kapattı.

66 milyar dolar rezerve sahip olan Merkez Bankası, alım ihaleleriyle rezervini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Editör: TE Bilişim