MB Başkanı Yılmaz'dan Ciddi Uyarı 
 
MB Başkanı: “2001 krizi Türkiye’nin kriziydi. Dışarıda likidite boldu. Bugünkü dünya krizi. Bolluk dönemi bitti."

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel krizin Türkiye’ye etkilerini değerlendirirken kriz psikolojisiyle harcamaların ertelenmemesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Krizin etkilerine karşı tedbirler almaya mecburuz. Biz para politikası olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Ancak krizin psikolojik yönü beklentileri etkiliyor. Kriz psikolojisiyle tüketim talebi ertelenmemeli. Harcamalar ertelenmemeli. Ben diyorum ki vatandaşlar harcamaya başlasınlar” dedi.

Bolluk dönemi bitti

Yılmaz, bu konuda güven artırıcı önlemler aldıklarını söyledi. Bunun bir de psikolojik tarafı bulunduğuna işaret eden Yılmaz, “Toplumun gelecekle ilgili endişelerini izole etmeliyiz, ortadan kaldırmalıyız” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin dış finansman açığının sorulması üzerine Yılmaz şunları söyledi: “Merkez Bankası’nın yaptığı bir çalışmaya göre, 1995’ten 2007 sonuna kadar Türkiye’de şirketler kesiminin mali kesimin ve kamunun borç çevirme oranları yüzde 100’ün altına düşmemiş. Ancak bir şeyi göz ardı etmememiz lazım, 2001’de kriz Türkiye’nin kriziydi, dışarıda likidite boldu. Bugün kriz dünyanın krizi. Bolluk dönemi bitti. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin dış borcunu çevirme kabiliyeti yüksek olmayacak.”

ABD’de ev fiyatları artınca ‘Kriz bitti’ deriz

DURMUŞ Yılmaz, Türkiye’nin krizden tek başına çıkmasının mümkün olmadığına işaret ederek, “krizden bütün dünya ile birlikte çıkılacağını” söyledi. Yılmaz, “Ne zaman çıkmaya başlayacağımız sorusunun cevabı ABD’de. Konut sektöründeki fiyat düşüşlerinin durması, konut fiyatlarının artmaya başlaması, orada hafif bir enflasyonun başlaması elbet krizin sona erdiğinin işareti olacak” dedi.

Editör: TE Bilişim