Kürt Enstitüsü Kararı Eylül'e Kaldı

 YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bugün YÖK Genel Kurulu'nda görüşülmesi beklenen ancak 10 Eylül 2009 tarihine ertelenen Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılmasına ilişkin olarak, “Bu konunun çok yanları var. Oldukça önemli bir konu, hassas konu. Bilimsel olarak da dikkat edilmesi gereken yerleri var” dedi.

YÖK Genel Kurulunun, Özcan başkanlığında sabah saatlerinde başlayan toplantısı sona erdi.

YÖK'ten ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yusuf Ziya Özcan, “Toplantıda, Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün açılıp açılmayacağının görüşülüp görüşülmediğinin” sorulması üzerine “vakitlerinin yetmediğini” söyledi.

“Daha derinlemesine bir inceleme mi gerekiyor?” sorusu üzerine Özcan, şunları kaydetti:

“Gerekiyor. Bu konunun çok yanları var. Oldukça önemli bir konu, hassas konu. Bilimsel olarak da dikkat edilmesi gereken yerleri var. Öğretim üyesi temininden kimlerin buraya gideceğine, müfredatın ne olacağına kadar oldukça şeyler çıktı. Hocalarımız çok detaylı bir şekilde eğildiler meseleye, ama vakit yetmedi, gündem çok yoğundu. Onun için dedik ki 'daha geniş bir zamana bırakalım.' Zaten 10 Eylül de çok yakın bir zaman.”

Bir gazetecinin “Bölüm mü, yoksa anabilim dalı kurulmasını mı değerlendirdiniz?” sorusuna Özcan, “Hepsini değerlendirdik. Neler olabileceğini, hepsini ortaya koyduk, 'enstitümü olacak, merkez mi olacak, anabilim dalımı olacak, bölüm mü olacak' diye... Hocalarımızın farklı görüşleri vardı, onun için tartışmalar da bitmedi, tamamlayamadık, onun için 10 Eylüle bıraktık” yanıtını verdi.

“Bir uzlaşma oldu mu?” sorusunu da Özcan, “Uzlaşma olacak kadar bile gitmedik. Yani herkesin daha söyleyecek bir şeyi vardı. Keşke oraya gelebilseydik” diye yanıtladı.

“İstanbul Üniversitesi bünyesindeki Kürdoloji Araştırma Merkezi'nin faaliyete geçmediğinin” söylenmesi üzerine Özcan, “Yakında işler herhalde. Onu rektörüne sorun. Niye işlemiyor?” dedi.

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç de “Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyatı ana bilim dalı açılmasına ilişkin Yürütme Kurulunun bir kararının olup olmadığının” sorulması üzerine, böyle bir kararın Yürütme Kurulunda alınmadığını söyledi.

Özgenç, bölüm açılmasına ilişkin Yürütme Kurulunun karar aldığını ancak bundan önce YÖK Genel Kurulu'nda bir görüş belirlenmesi gerektiğini kaydetti.(aa)

Editör: TE Bilişim