Kül Bulutları Salı Günü Marmara'da

İzlanda’da patlayan yanardağ yüzünden birçok ülkede uçak seferleri iptal edilirken tedirginlik de devam ediyor. Peki Türkiye bu durumdan nasıl etkilenecek?

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, kül bulutlarının salı günü Türkiye’yi etkilemesi bekleniyor. Kül bulutları daha çok kuzeybatı illerinde görülecek. Ülke genelinde beklenen yağışlar ise kül bulutlarının olumsuz etkilerini azaltacak.

Küller Salı Günü Marmara’da
200 yıl sonra faaliyete geçen yanardağ Avrupa’nın bir numaralı gündemi haline geldi. Kül bulutları Avrupa’nın bir çok ülkesine yayıldı, Avrupa’da hava trafiğini felç etti.

Devlet Meteoroloji İşleri, patlamanın olduğu ilk günden bu yana 6’şar saatlik aralarla uydu görüntülerini ve rüzgarın yönünü takip ediyor.

Genel Müdür Mehmet Çağlar, Türkiye için salı gününe kadar bir tehlike olmadığını, ancak 19 Nisan gecesi itibarıyle rüzgarın yönünün Türkiye üzerine doğru geleceğini söyledi.

Çağlar, Türkiye’nin 20 Nisan Salı gününden itibaren güçlü rüzgarların da etkisi ile özellikle kuzeybatı Anadolu başta olmak üzere az da olsa kül bulutlarından etkileneceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Salı günü İstanbul, Edirne, Tekirdağ ve Zonguldak kül bulutlarından az da olsa etkilenecek.

Astım Hastaları Dikkat!
Ancak söz konusu olan tehlike sadece kül bulutları değil. Külle birlikte bir sülfürdioksit yayılımı da söz konusu. Bu gaz da astım hastaları için önemli bir tehlike.

Bu gazın etkisinin en aza inmesi için yağmur yağması ve havada asılı olan gazın yere inmesi gerekiyor. Yurdun büyük bir bölümünde salı gününe kadar yağış bekleniyor.

Özellikle kül bulutlarının Türkiye’yi etkilemesi beklenen salı günü itibariyle Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz hariç, özellikle de Marmara’da yağışlı hava bekleniyor.

 

Editör: TE Bilişim