Küba Devrimi'nin 50. Yılı
 
Küba, Amerika Birleşik Devletleri'nin hemen yanıbaşında komünist bir devlet yaratan devrimin 50'nci yılını kutluyor. Fidel Castro, törenlere katılamadı.
Devrimin mimarı olan eski lider Fidel Castro sağlık sorunları nedeniyle kutlamalara katılmadı.

82 yaşındaki Fidel Castro, iki yıl önce geçirdiği bağırsak ameliyatından bu yana kamuoyu önüne çıkmadı.

Devlet Başkanı Raul Castro, Santiago de Cuba kentinde, ağabeyi Fidel Castro'nun 1 Ocak 1959'da diktatör Fulgencio Batista'yı devirmesinin ardından zaferini ilan ettiği balkonun altından halka seslendi.

ABD'nin tehdidine karşı 50 yıl daha direneceklerini söyleyen Castro, Washington'u kastederek, "Düşman saldırgan, hain ve baskın olmayı sürdürecek. Kimseyi korkutmaya çalışmıyorum, ama gerçek bu" dedi.

Castro, Küba Devrimi'nin Amerika'dan 145 kilometre uzaklıkta komünist bir devlet yarattığını belirten Raul Castro, konuşmasını "Çok Yaşa Fidel, Çok Yaşa Devrim, Çok Yaşa Küba" diye bitirdi.

Bu yılki kutlamaların dar kapsamlı olması dikkat çekti.

Bazı gözlemciler bunu Küba'nın içinde bulunduğu ekonomik zorluklara bağlıyor. Havana, halen geçtiğimiz yıl yaşadığı üç kasırganın yaralarını sarmaya çalışıyor.

Küba Devrimi'nin 50'nci yıl dönümünde, ülkede eğitim ve sağlık hizmetleri bedava. Maaşlar ise ayda 20 ila 25 dolar seviyelerinde.

Küba, 1962'den bu yana ABD'nin ticari ambargosu altında.

ABD Başkanı George Bush, Küba kökenli Amerikalıların adaya seyahatlerine ve ülkelerine yollayabilecekleri para miktarına sıkı kısıtlamalar getirmişti.

ABD'nin yeni başkanı seçilen Barack Obama, göreve gelmesinin ardından bu kısıtlamaları kaldıracağı ve Kübalı Amerikalıların ülkelerine para göndermelerini kolaylaştıracağı vaadinde bulunmuştu.

Editör: TE Bilişim