Krizin İlk Dalgası Türkiye'ye Nasıl Çarptı

Küresel ekonomik krizin ilk dalgasının Türkiye'ye çarptığı ekim ayı işsizlik verileri bugün açıklanıyor. Türkiye ekonomisinin iç nedenlerle yavaşladığı eylül ayında 295 bin kişi artan işsiz sayısının ekimde yeni bir yükseliş yaşamasından korkuluyor. Ancak işsizlikteki asıl artışın yoğun işten çıkarmaların yaşandığı kasım ve aralık aylarında ortaya çıkması bekleniyor.

İş dünyası bugün açıklanacak işsizlik rakamlarını bekliyor. Eylül ayının ortasında Lehman Brothers'ın iflasıyla şiddetlenen küresel ekonomik kriz Türkiye'yi ilk kez ekim ayında ciddi bir şekilde etkilemeye başlamıştı. Krizin ilk sinyali ekim ayında uzun bir dönem sonra ilk kez yüzde 1.87 oranında gerileyen ihracattan geldi. Türkiye ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle eylül ayında işsizlik oranı bir puan artarak yüzde 10.3'e çıkarken işsiz sayısı da 295 bin kişi artışla 2 milyon 548 bine çıktı.

Ekim ayı ise küresel krizin ilk etkilerinin hissedildiği ay olması itibarıyla özel bir önem taşıyor.Uzmanlar işten çıkarmaların kasım ve aralık aylarında yoğunlaştığına dikkat çekerek, işsizlikteki asıl sıçramanın kasım ve aralık aylarında yaşanacağını vurguluyor. Daha önce açıklanan sanayide kapasite kullanım verileri bu istatistiğin derlendiği 1991 yılından bu yana en düşük seviyeye inerek alarm vermişti. İhracatın da kasım ayında yüzde 22, aralık ayında ise yüzde 25 düşmesi dış pazarda da talebin durduğunu göstermesi açısından önem taşıyor.

Editör: TE Bilişim