Krizden Kurtulma Formulü  
 
Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, Financial Times’de yayınlanan makalesinde krizden çıkış formulünü açıkladı.

Derviş, küresel ekonomik krizin derinleştiğine, projeksiyonların sürekli düşürüldüğüne dikkat çekerek dört unsurun gerçekleşmesi kaydıyla oldukça hızlı bir canlanmanın mümkün olacağını savundu.

Derviş bu dört unsuru şöyle sıraladı:

“-Daha fazla beklemeden kamu otoritelerince finansal sektördeki bilançolar yeniden yapılanmalı ve yazılmalı, gerekli olduğunda da bankalara el konulmalı

-Sarmalının aşağı yönünü değiştirmek için, gerileyen özel harcamalarının yerine kamu harcamaları devreye girmeli.

-Bunlar, uluslararası işbirliği içerisinde gerçekleşmeli böylece krize katkı yapan cari dengesizlikler, artmak yerine azalır.

-Yıkıcı bir umutsuzluğa sürüklenmemeleri için en savunmasız insanlara yardım yapılmalı.”

Kemal Derviş, bütün bunların, bir felaket önlenecek kadar zamanlı olarak gerçekleşmesi şartıyla büyümenin 2010 yılında yeniden başlayabileceğini belirtirken “Bu iyimser senaryoda bile dünya geri dönülmez bir biçimde değişmiş olacak” uyarısını da yaptı.

Gelişmelerin zorlaması ile hükümetlerin rolünün daha da artacağını belirtirken piyasaların kamu politikalarının parmağı olmadan kendi kendilerini düzenleyebileceği fikrinin tüm saygınlığını kaybettiğini vurgulayan Derviş, 1980'li yılların başından beri etkisini gösteren “fundamentalist piyasa ideolojisinin aşırı biçiminin artık çöktüğünü” de vurguladı.

Editör: TE Bilişim