Krizde reklamın sesi güçlü çıkıyor, satışları artırıyor  
 
Firefly Resarch Financial Times Pazar Araştırma Danışmanı Simon McDonald, "Krizde reklam verenler, aynı paraya seslerini daha güçlü çıkarabiliyor. Böylece sadece krizde değil, sonrasında da satışlarını katlayabiliyor" dedi.

FIREFLY Resarch Financial Times Pazar Araştırma Danışmanı Simon McDonald, ekonomik durgunlukta reklam bütçesini artıran şirketlerin seslerini çok daha etkili bir şekilde duyurduğunu belirterek, "Rakipleriniz reklam pazarından çekilirken, aynı paraya yaptığınız reklam daha güçlü algılanıyor" dedi.

Basın Reklam Platformu (BRP) tarafından düzenlenen "Durgunlukta Canlanma" konferansında konuşan McDonald, krizde reklam harcamalarını artıran şirketlerin uzun vadede de kazançlı olduğuna işaret ederek, "Sadece krizde değil, kriz sonrasında da satışlarını katlıyor. Dolayısıyla, krizde reklam yapmak bir zorunluluk oluyor" diye konuştu.

McDonald, "Zor Zamanlarda gazeteler ne yapmalı?" konulu konuşmasında, ABD’nin 2008 yılı başında, dünyanın önde gelen ekonomilerin ise son çeyrekte durgunluğa girdiğini belirterek, "Komşun işinden olduğunda durgunluk vardır. Sen işinden olduğunda paniğe kapılırsın, buhran vardır" dedi.

Ekonomik açıdan durgunluğun yaşandığı zorlu dönemlerde şirketlerin reklam vermesi için birçok neden olduğunu vurgulayan McDonald, şunları söyledi: "Öncelikle sesinizi daha çok duyurma şansınız oluyor.

Durgunluk öncesi dönemine kıyasla sesiniz aynı çıksa da çok daha etkili oluyor. İkinci olarak medya pazarındaki düşen fiyatlardan yararlanma imkanınız oluyor.

Reklam yatırımıyla pazar payınızı ve uzun vadede kárlılığınızı artırabiliyorsunuz. Durgunluk bittiğinde ise rekabette daha çabuk öne çıkıp daha kárlı olabilme imkanına kavuşuyorsunuz."

İyi maliyetleri kısmamalı

Ekonomik kriz dönemlerinde tüketicilerin tamamen harcamayı durdurmadığına dikkat çeken McDonald, "Şirketler ise yatırımları, maliyetleri ve kapasiteleri kısıp fiyatları aşağıya çekiyor.

Pazarlama maliyetini en hızlı şekilde tasarruf edilebilecek kalemlerin başında görüyorlar. Hatta, pazarlama maliyetini satışlar düşmeye başlamadan kısıyorlar" diye konuştu.

Pazarlama bütçesini kısan şirketlerin kısa vadede bekledikleri kárlılığı yakalayamadıklarına işaret eden McDonald, "Uzun vadedeki kárlılığa da zarar veriyor. Şirketler. Pazarlama, kalite, Ar-Ge gibi ’iyi maliyetleri’ kısmamalı" dedi.

90 yıldır kazandılar

Kriz dönemlerinin rekabette öne geçmek isteyen şirketler için en uygun ortam olduğunu belirten Simon McDonald, şöyle konuştu:

"Son 90 yılda yaşanan her krizde yapılan araştırmalara göre, bu dönemlerde reklam harcamalarını düşürmeyip arttıran şirketler, ayakta kalırken, kriz sonrasında da öne çıkmayı başarmışlar. ABD’de 1981-82 yıllarında reklamdan vazgeçmeyen şirketler, 2 yılda satışlarını yüzde 30, 4 yılda ise yüzde 256 artırmış."

Tüketici güveninde gazeteler diğer mecralara fark atıyor

HÜRRİYET Gazetesi Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, "Ekonomik durgunluk dönemlerinde reklamın ve gazete reklamının artan önemi" konulu konuşmasında, Basın Reklam Platformu’nun bir mecra olarak gazetelerin önemini ve etkinliğini ortaya koymayı amaçladığını söyledi. Cemal, şöyle konuştu:

 "Nielsen tarafından Türkiye dahil 47 ülkede gerçekleştirilen bir araştırmaya göre dünya genelinde tüketicilerin güvendikleri reklamlarda gazeteler tüketici önerilerinden sonra ikinci sırada yer alıyor.

ABD’de yapılan başka bir araştırmaya göre reklamlar açısından en güvenilir ve inanılır mecranın ise yüzde 48 ile gazete olduğu belirtiliyor. Gazeteyi yüzde 10’ar payla TV, internet ve kataloglar izliyor. " 

Editör: TE Bilişim