Kriz Grubu'nun Umudu Kalmadı

Freizer, Uluslararası Kriz Grubu'nun internet sitesinde yayınlanan makalesinde, normalleşme sürecinin, sınırların açılması, diplomatik ilişki kurulması ve iki ülke arasında ortak bir tarih komisyonu oluşturulması gibi maddeleri kapsadığını hatırlattı.

Sabine Freizer, “Bütün bu adımların 2009 Ağustos ayına kadar atılması gerekiyordu. Ama şimdi birkaç yıl ertelenmeleri söz konusu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 13 Mayıs'ta Bakü'de, sınırın açılmasının Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarındaki işgali sona erdirmesine bağlı olduğunu söyleyerek süreci yavaşlattı" diye yazdı.

Karabağ konusunda bu yıl en fazla “temel ilkelerde" bir anlaşmaya varılmasının söz konusu olabileceğini belirten Sabine Freizer, “Bu anlaşmanın imzalanmasından sonra, bu kez de Karabağ'ın statüsü ve Laçin koridorunun genişliği konusunda uzun bir müzakere süreci başlayacak ve ancak bundan sonra Karabağ'daki birliklerin çekilmesinin konuşulması mümkün olacak" dedi.

Freizer, bu gelişmeler ışığında Ermeni askerlerin çekilmesinin yıllar alacağını belirterek, “Başbakan Erdoğan'ın söyledikleri ışığında bakılınca, Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinin en az birkaç yıl otomatik olarak ertelendiği görülüyor" diye yazdı.

Editör: TE Bilişim