Kritik Buluşma Bugün

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kritik Beyaz Saray ziyareti başladı.

Başkan Obama'nın davetlisi olarak Washington'da olan Erdoğan'ın, görüşme trafiği ise oldukça yoğun olacak.

Başbakan Erdoğan, beraberindeki Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Aslan Güner ile birlikte Washington'a gitti.

Görüşmenin Gündeminde Neler Var?
Erdoğan Amerika ziyaretinde ilk olarak Başkan Obama ile biraraya gelecek. Oval Ofis'te gerçekleşecek Erdoğan-Obama görüşmesinde, ikili, bölgesel ve uluslararası birçok konu masada olacak.

Terörizmle mücadele, Kıbrıs'ta müzakere sürecinin takvime bağlanması, Türkiye-Ermenistan ve Ermenistan-Azerbaycan ilişkileri, Afganistan'a ek asker talebi, Ortadoğu barışı, İran'ın nükleer programı, Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesi, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi ve enerji arz güvenliği görüşmenin ana başlıkları arasında yer alacak.

Oval Ofis'teki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleneyecek iki lider, daha sonra çalışma yemeğinde biraraya gelecek.

Washington ziyareti kapsamında John Hopkins Üniversitesi'nde, "21'inci Yüzyılda Diplomasi Yoluyla Barış Tesis eden Türkiye" konulu bir konuşma yapacak olan Erdoğan, bazı Türk kuruluşlarının toplantılarına da katılacak.

Erdoğan, Amerika'ya hareketinden önce yaptığı açıklamada, ziyaretinin Türkiye-ABD ilişkilerinin geliştirilmesi, güçlendirilmesi, siyasi ve askeri ilişkilerin atılacak adımlarla iktisadi ve ticari ilişkilere de yansıtılması açısından faydalı olacağına inandığını söyledi.

ABD'nin Ek Asker Talebine Ne Yanıt Verilecek?
Erdoğan, Afganistan'a ek asker talebi konusunda da, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, talep gelmeden 700 olan asker sayısını bin 750'ye çıkardığını belirterek, "Şu anda biz orada yapabileceğimizi yapmış durumdayız" dedi.

"Arabuluculuk İçin Durumdan Vazife Çıkarmayız"
Erdoğan, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasında arabulucuk yapıp yapmayacağına ilişkin olarak da, "Taraflar, Türkiye'den arabuluculuk talep ederse gereken gayreti gösteririz" dedi.

Editör: TE Bilişim