Kredi Kartı Borcunu Geciktiren Yandı

Kredi Kartı borcu yeniden yapılandırılan banka müşterisinin, taksitlerini ödememesi ya da geciktirmeyi sürdürmesi halinde, kredi kartlarına ilişkin yapılan yeni düzenlemede tanınan hakların geri alınacağı belirtildi.

Üst düzey ekonomi yetkililerinden edinilen bilgilere göre, ''Kredi kartları ile döviz cinsi kredi kullanımına'' ilişkin düzenlemelerle, ödeme güçlüğü içine düşmüş kredi kartı borçlularına önemli bir yapılandırma imkanı getirildi.

Buna göre, kredi kartı borcunun temerrüde düştüğü tarihteki ana para ve faiz tutarının 31 Mayıs 2009 tarihine kadar geçen sürede makul bir artış uygulanarak ödemeye esas borç tutarı hesaplanacak.

Ödemeye esas borcun, müracaat tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmesi durumunda herhangi bir ilave faiz hesaplaması yapılmayacak. Kart hamilinin taksitle ödemeyi tercih etmesi durumunda 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödemeye esas borç tutarı 6 aylık vade için 1,04, 12 aylık vade için 1,08, 24 aylık vade için 1,18, 36 aylık vade için 1,26 katsayısıyla çarpılarak, geri ödenecek toplam borç hesaplanacak ve ay sayısına bölünerek aylık taksitler belirlenecek.

Bu çerçevede, 6 ay da dahil olmak üzere ödemeler 1 yıllık sürede sadece 1 kez en fazla 15 gün geciktirilebilecek. Örneğin borcunu 3 yılda ödeyecek bir vatandaş için 3 kez geciktirme hakkı olacak.

Borçlunun taksitlerini ödememesi ya da geciktirmeyi sürdürmesi halinde düzenlemede tanınan haklar geri alınacak.

Düzenlemeye göre, 3 bin 500 liraya kadar kullanım limitli kredi kartları için 35 liraya kadar kredi kartı kullanım bedeli ödenmesine ilişkin bir soru üzerine ekonomi yetkilileri, kredi kartı mekanizmasının çok maliyetli, operasyonel yükünün çok fazla olduğunu, bu nedenle böyle bir aidat ödendiğini kaydettiler. Yetkililer, ''Siz az aidat ödemek,limitlerinizi iyi kontrol etmek istiyorsanız, limitinizi ona göre hazırlayın. Niye harcama yapmayacağınız kadar limit tutuyorsunuz?'' şeklinde konuştular.

Kredi kartlarında asgari ödeme

Önceki dönemde asgari ödeme tutarının, dönem borcunun asgari yüzde 20'si olduğunu anımsatan yetkililer, şunları kaydettiler:

''Yeni düzenlemeyle BDDK, asgari ödeme tutarını yüzde 30'a kadar artırmaya ve yüzde 10'a kadar azaltmaya yetkili olacak. Buna göre, belirtilen sınırlar dahilinde asgari ödeme oranı kart hamili gruplar itibariyle farklılaştırılabilecek. Yani istenirse bir müşteri kitlesi tanımlanarak ve bu doğrultuda bankalar arası kart merkeziyle çalışılarak bir gruplama yapılabilecek.''

Kredi kartlarına af getirilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan yetkililer, bu düzenlemeyi hazırlarken, bankacılık sistemi ile tüketiciler arasında sözleşme ilişkisine müdahale etme yetkisi gibi bir yaklaşım içinde olmadıklarını ifade ettiler. Yetkililer, ''Burada yıllarca gelmiş, birikmiş ve belli bir noktaya ulaşmış, artık bir anlamda ödemesi olağanüstü zorlaşmış bir grup, blok var. Bu gruba biz özellikle, 'geleceğe yönelik olarak makul bir faiz ve uzun vadede bir ödeme imkanı nasıl sunabiliriz?' çıkış noktamızdı'' diye konuştular.

Editör: TE Bilişim