23 Ocak günü Batı Afrika'nın 180 mil açıklarında mürettebatı Türklerden oluşan Liberya bayraklı M/V Mozart isimli gemi Nijeryalı korsanlar tarafından kaçırılmış 15 Türk personel rehin alınmış ve  Azerbaycanlı 2. Mühendis Farman Ismaılov ise hayatını kaybetmişti.

Nijerya açıklarında deniz haydutlarının saldırısına uğrayan Mozart ismli gemiden kaçırılarak rehin alınan ve 21 gün sonra serbest bırakılan 15 Türk denizciyi İstanbul Havalimanı’nda aileleri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve şirket yetkilileri karşıladı.

Kaptan Mustafa Kaya yaşadıklarını şöyle ifade etti:

“23 Ocak’ta Sabah 06.10 sıralarında açık denizde gemimize saldırdılar. Yaklaşık 1 saat bir mücadele oldu ilk başta gemiye çıkmak için. Biz geminin hızını artırdık. Onları engellemek için çeşitli manevralar yaptık. Fakat ellerinde uzun namlulu silahlar vardı. Bizim onlara karşı hiçbir silahımız yoktu. Ancak bir saat içinde gemiye çıkmayı başardılar. Geminin emniyetli bir yerine kendimizi kilitledik. Ancak 5 saat sonunda kapıyı kırmaya çalıştılar. Spiral ile kestiler. Sürekli ateş ediyorlardı. İçeriye rastgele ateş ettiler. O sırada bir arkadaşımız hayatını kaybetti. Karnından vurulmuştu. Çok üzgünüz. Ailesine baş sağlığı diliyoruz.”

''Şirketiniz istediklerimizi yapmazsa sizi öldüreceğiz''

“Başımızda sürekli silahlı adamlar vardı. Fiziksel olarak bir şiddet görmedik. Ancak müzakereler sırasında psikolojik olarak baskı yaptılar. ‘Şirketiniz istediklerimizi yapmazsa sizi öldüreceğiz’ dediler. Şirkemizin yaptığı uzun süren bir müzakere var. Bu müzakerelere ben de şahit oldum. Korsanlar ikna edildi. Daha sonra bir botla bizi şirketimizin belirlemiş olduğu emniyetli bir yerde serbest bıraktılar” diye konuştu.

''Zor bir süreçti!''

Geminin aşçısı Mustafa Benklioğlu; “Zor bir süreçti. Fiziki bir şiddet yoktu. Ama adamlar her an elinde silahla kafanda bekliyor. Sahilde takas yapıldı. Onlar parasını aldı. Bizi bota attılar. Adam, kafamda silahı, göğsüme basarak para saydı” dedi.

''Her şeye rağmen ülkemizde bulunmak çok güzel!''

Gemici Mesut Meral; “Her şeye rağmen ülkemizde bulunmak çok güzel. Emeği geçen tüm devlet büyüklerimize saygılarımızı iletiyoruz. Ülkemize dönmenin huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gemici Ünsal Dilsiz; “Bir Azerbaycanlı gemici kardeşimizi yitirdik. Keşke o olay da yaşanmasaydı. Ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun. Devletimiz var olsun” dedi.

Yağcı Gökhan Lale: “Çok şükür hayal ettiğimiz yerde, vatanımızdayız. Ülkemizde olmak tarifsiz bir sevinç. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim