Köprüden Tren de Geçecek

3. Boğaz Köprüsü, tüm tepki ve tartışmalara rağmen yapılıyor. Nereden geçeceği henüz açıklanmadı ama ihalesine Eylül’de çıkılacak olan 3’üncü köprüyle Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilecek. 1.300 metre uzunluğundaki köprüde 1 şerit demiryoluna ayrılacak. Demiryolu, Avrupa ve Asya yakasını Boğaz’ın altından birleştirecek Marmaray’a bağlanacak

Yapılsın yapılmasın tartışmaları hala sürüyor, güzergahı sır gibi saklanıyor. Ama 3’üncü Boğaz Köprüsü’nün ihale tarihi belli oldu. Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, 3. köprü için Eylül ayında ihaleye çıkılacağını açıkladı. 1.300 metre uzunluğunda olacak köprüden 2x3 şerit karayolunun geçeceğini açıklayan Turhan, köprüde 1 gidiş 1 geliş de demiryolu olacağını söyledi. İşte genel müdürün verdiği bilgilere göre 3’üncü köprünün özellikleri ve bağlanması planlanan otoyollar:

Projede İstanbul içine ve dışına yeni otoyolu

“Adapazarı-Tekirdağ arasında trafik yoğunluğu günden güne artıyor. Bu güzergahta yüksek standartta bir yolun yanı sıra İstanbul Boğazı’na 3. bir köprü yapılması ihtiyacı ortaya çıktı. İstanbul Boğazı’na 3. bir köprünün yapılması, yatırım programına 1993’te alındı. 3. Boğaz Köprüsü ile Kuzey Marmara Geçişi Otoyolu Projesi kapsamında belirlenen güzergah, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin imar planlarına işlenecek. En geç Eylül’de projeyi Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale etmeyi planlıyoruz.”
3. köprü toplam 4 milyar dolara mal olacak

“3. köprü yaklaşık 1300 metre, otoyolu ise yaklaşık 300 kilometre uzunluğunda olacak. Projenin toplam maliyeti, 4 milyar dolar olarak hesaplandı. Projenin yapım süresinin 5 yıl olmasını planlıyoruz. Otoyol, İstanbul sınırları içinde 2x4 şerit, İstanbul dışında Gebze-Adapazarı ve Hadımköy-Kınalı arasında ise 2x3 şerit olarak yapılacak. İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. köprünün ise 2x3 şerit karayolu, 1 gidiş 1 geliş de demiryolu olarak inşa edilmesi öngörülüyor. Köprü yapılmasının planlandığı güzergaha yakın yerlerde zaten demiryolu ağı bulunuyor. Ayrıca 3. köprüdeki demiryolunun Marmaray’a da bağlanması hedefleniyor.”

Raylı asma köprü Hong Kong’da var

Hem demiryolu hem de karayolu ulaşımını sağlayabilen dünyanın en uzun asma köprüsü Hong Kong’da bulunuyor. Yüksekliği 206 metre olan Tsing Ma Köprüsü 1377 metre uzunluğunda. 41 metre genişliği olan köprü, üç şeridi gidiş, üç şeridi geliş olmak üzere 6 şeritli yoluyla araç trafiğine açık. Köprünün alt kısmında ise demiryolu hattı bulunuyor. 1997 yılında yapılan köprü 57 ayda bitirildi ve 7.14 milyar dolara mal oldu.

Yeni otoyollar yapılcak

Güzergah sır gibi saklanıyor ama 3’üncü köprünün Sarıyer-Beykoz hattından geçeceği en yaygın söylentiler arasında. Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, 3’üncü köprünün bağlanacağı yeni otoyollar inşa edileceğini de açıkladı. Buna göre İstanbul sınırları içinde 2x4 şeritlik, İstanbul dışında Gebze-Adapazarı ve Hadımköy-Kınalı arasında ise 2x3 şeritlik otoyollar yapılacak. (a)

Editör: TE Bilişim