'Kod' Kalktı, İş Dünyası Nefes Aldı

Maliye, KDV iade sürecinde, iş dünyasının elini rahatlatacak ve sahte faturaların da önüne geçecek önemli bir adım attı. KDV iadeleri internet vergi daireleri üzerinden online olarak yapılacak. KDV iadesi için uzun süre bekleyen iş dünyası da daha hızlı iade alabilecek. Yeni sistemi açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TEKEL işçileri konusunda da sert konuştu: "Bu hükümetin bir suçu varsa o da özelleştirme sonucu açıkta kalanlara merhamet göstermesidir." Şimşek, "KDV İadesi Risk Analizi Raporu" adı verilen yeni sistemin ayrıntılarını açıkladı. Bakan Şimşek, şu mesajları verdi:

İhracatçının yüzü gülecek:

2009'un ilk 11 ayında iade tutarı KDV gelirlerinin yüzde 22'si oranında yaklaşık 11.6 milyar lira oldu. İhracattan doğan iade talebi ise toplam iadelerin yaklaşık yüzde 70'ine denk geliyor. İade talepleri hızlı bir şekilde yerine getirilecek. KDV iade sürecinin hızlanması yurt dışı piyasalarda ihracatçımızın rekabet gücünü artıracak.

Sahte faturaya son:

Proje ile KDV iade sürecinde sahte fatura düzenleyen veya kullanan mükellefler daha hızlı tespit edilecek. Mükellefler iade almak için vergi dairesine kağıt ortamında veya CD ile ile birtakım liste ve belgeler veriliyor. Vergi daireleri bu belgelere göre kontrol yapıyor. Elle yapıldığı için kimi zaman hatalar oluşabiliyor. Vergi daireleri üzerindeki ağır iş yükü hafiflemiş olacak.

Sistem nasıl işleyecek?:

Bu modelle, "Kod sistemi" olarak bilinen uygulamaya son verilecek. KDV iade süreci hızlanacak. Ortalama 10 günde yapılan işlemler, yeni sistemde anında yapılacak. Vergisel ödevlerini yasalara uygun olarak yerine getiren mükellefler iadelerini en kısa sürede alabilecek. İade talepleri elektronik ortamda gönderilebilecek. Bütün iade talepleri bilgi işlem merkezine iletilerek buradaki bilgisayar programı aracılığıyla değerlendirilerek Türkiye genelinde uygulama birliği sağlanacak. ANKARA

Kartlarla artık gelir vergisi de tahsil edilecek

Maliye, kayıtdışı ile mücadele kapsamında nakit ekonominin sınırlandırılması için de kolları sıvadı. Bu kapsamda nakit yerine kart kullanımı vergi teşvikleriyle desteklenecek. Trafik cezası, gelir vergisi, gibi kamu gelirlerinin kartla tahsil edilmesi özendirilecek. Kayıtdışılığın yaygın olduğu sektörlerde kart kullanımını teşvik amacıyla, indirimli vergi ve harç uygulamaları planlanıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kayıtdışı faaliyetlerin dürüst mükellefler aleyhine yarattığı haksız rekabet baskısını ve toplumsal vergi bilincini olumsuz yönde etkileyen faktörleri azaltıcı çalışmalar yapılıyor" dedi.

Bugüne kadar atılan adımlar

* Akaryakıt programları ödeme kaydedici cihazlara bağlandı
* Alkollü içki ve sigarada bandollü izleme sistemi kuruldu
* Enerji sektöründe lisans alma zorunluluğu getirildi
* Akaryakıt ürünlerinde marker uygulaması başladı
* Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Projesi kapsamında koordinatörlük kuruldu
* 8 bin lirayı aşan tahsilat ve ödemeleri bankalar aracılığıyla yapılmaya başladı
* Kayıtdışı işlemlerin tespiti için mali kayıtları esas alan veri ambarı kurul

Editör: TE Bilişim