Kobi'lere 350 Milyon YTL Faizsiz Kredi

Küresel krize karşı, imalatçı esnaf ve küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) 350 milyon YTL sıfır faizli kredi verilecek. İlk üç ayı ödemesiz 12 ay vadeyle verilecek krediye müracaatlar 26 Kasım 2008'de yapılacak.

İstihdam endeksli can suyu projesiyle dokuzun üzerinde her işçi alımı için işletmelere 2 bin YTL kredi desteği sağlanacak. İşçi alımı arttıkça verilen kredi miktarı da artacak. 47 ve üzeri istihdam sağlayan iş  yeri sahipleri 100 bin YTL sıfır faizli kredi alacak.

'Sıfır faizli istihdam endeksli can suyu kredisi' projesini bir basın toplantısı ile açıklayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, söz konusu kredinin KOSGEB'in 2008 bütçesinden arta kalan kaynakla sağlanacağını belirtti. 350 milyon YTL'lik sıfır faizli kredinin imalatçı esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lere kullandırılacağını belirten Çağlayan, "Çalışan sayısı dokuz ve üzerindekilere 25 bin YTL verilecek. Pozitif ayrımcılık yapılarak imalatçı kadın esnaf ve sanatkarlar için ise 30 bin YTL kullandırılacak." dedi.

Dokuzun üzerinde işçi çalıştıran KOBİ'lere ise 25 bin YTL'den ayrı olarak istihdam başına 2 bin YTL verileceğini söyleyen Çağlayan, "Bu destekle reel sektörün istihdam kapasitesine destek modeli öngördük. KOSGEB'de uygulanan ilk proje. Bu proje geçmiştekilere göre daha fazla önem arz ediyor." diye konuştu. İlk üç ayı ödemesiz aylık eşit taksitlerle bir yıl geri ödeme olacağını söyleyen Çağlayan, tutarın yüzde 20'sinin doğu ve güneydoğu, yüzde 20'sin kalkınmada öncelikli yöreler, yüzde 60'ının da diğer bölgelerde kullandırılacağını belirtti.

Teminat sorunu yaşayanlar Kredi Garanti Fonu'ndan destek alacak. Komisyon oranın da yüzde 1 ile sınırlı tutulacak. Uygulamaya yedi bankanın katılacağını belirten Zafer Çağlayan, verilen faiz desteğine karşın bankaların ayıracağı kredi hacmine göre limitlere ulaşan bankalara kredi kullandırma imkanına kavuşacağını söyledi. Kredi için Ziraat, Garanti, Yapı Kredi, Vakıfbank, Şekerbank, Türkiye Ekonomi Bankası ve Fortis Bank yarışacak.

Sanayi Bakanı Çağlayan, "Dünyada likitide sorunu yaşanırken bankalar birbiriyle yarışarak bu projeye katılmışlardır. Bu imalatçılara ve KOBİ'lere verdiğimiz desteğin göstergesidir. İhtiyacımız olan en önemli duygu güvendir." ifadelerini kullandı.



2009'da 1,5 milyar YTL'lik sıfır faizli kredi kullandırılacak

İşletmelere seslenen Bakan Çağlayan, KOSGEB'in verdiği bu desteklerin ferdi olmaktan çok, işbirliği ve güç birliği çerçevesinde birleşmelerine dönük sıfır faizli destekler olduğunu belirtti. Bu amaçla Hazine'den KOSGEB'e sağlanan yardımın 2009 yılında yüzde 117 artarak 205 milyon YTL'ye yükseldiğini ifade eden Çağlayan, "2009 yılında yaklaşık 1,5 milyar YTL'lik sıfır faizli kredi desteği sağlanmış olacak. Esnaf ve sanatkar ve KOBİ'ler açısından son derece öneme haiz bir rakam olacak." dedi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çağlayan, Halkbank'ın krediye girmeme sebebiyle ilgili, "Biz bankaların tamamına çağrı yaptık. Halkbank'ın kredi limitlerini doldurup doldurmadığını bilmiyorum." cevabını verdi. İşçi çıkarmaların gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine ise, "Reel sektörün ilk çaresi işçi çıkarmak olmamalıdır. Biz bu projeyle istihdamı muhafaza edenleri destekleyen ve çarpan etkisi yapan bir kredi kullandırıyoruz. İlk amacımız istihdamın korunması." Karşılığını verdi. Kredinin faizinin bankalara işletmeler adına KOSGEB tarafından ödeneceğini sözlerine ekledi. Çağlayan, Büyükşehir Belediye ve Çankaya Belediye Başkan adayı olacağı yönündeki soruya da, "Yaptığım işten memnunum." diye karşılık verdi.



İstihdam arttıkça verilen para artacak

Çalışan Kredi tutarı (YTL)

20             47 bin

25             57 bin

35             77 bin

47 ve üzeri 100 bin

Editör: TE Bilişim